Värderingar

Foto-2015-05-11-19-34-02

Sitter just nu uppe i stugan, på söderåsens slutning och skriver detta. Fåglarna kvittrar och bokskogen har precis slagit ut, vilken drömstuga vi har fått tag på, det måste jag verkligen säga.

Men det var inte detta som jag tänkte skriva om nu, utan jag tänkte skriva om värderingsarbete, värderingar och kultur.

culture

Ni har säkert hört talas om uttrycket “Culture eats strategy for breakfast” som Peter Drucker står bakom, och jag kan inte mer än hålla med, företagskultur som är bra, fungerar och positiv, vinner alla dagar över strategier. Men hur är det om man inte har någon bra kultur i företaget, hur gör man då?

Ja, man måste först fråga sig vad är kultur? För att kunna svara på den måste man gå tillbaka till företagets värderingar och då börjar det bli svårt, för vem bestämmer egentligen företagets värderingar? Är det ledningen?

Ja i många fall börjar värderingsarbetet med ledningen och att man i ledningen tar ett beslut på vilka värderingar man ska ha, och det är ett antal ord som i många fall kommer upp som värderingar. Jag skulle tro att om man gör en undersökning på alla företags värderingar, förekommer ofta någon eller flera av av dessa ord: framgång, engagemang, kunder, fokus, centrum, tillsammans, hållbarhet, service, framtid, värna, kunden.

Är det då fel att någon eller flera av ovan är med? Nej verkligen inte, många av dem är riktigt bra, frågan är dock om det är värderingar som kommer från organisationen, är förankrade i organisationen eller bara ord/värderingar som ledningen har satt?

Hittade denna på ett företag för ett tag sen

Foto-2015-04-24-08-54-44

Ingen värdering kan vara mer sann och viktig än den, det man undrar när man ser denna är om den är förankrad i organisationen eller bara i ledningen och som ett säljmaterial till kunderna? Jag vet inte men jag hoppas att den genomsyrar hela organisationen och hjälper företaget skapa framgång tillsammans.

Så, vad gör man om känslan i ledningen är att värderingsarbetet inte fungerar i företaget? Det är egentligen en svår fråga, det jag tror stenhårt på och som jag har jobbat framgångsrikt förr med är att man föregår med gott exempel från ledningens håll.

Kan det verkligen vara så enkelt? Ja faktiskt, om man börjar smått och jobba med det under flera år och är långsiktiga, att ändra värderingar gör man inte på en dag.

Ett bra första steg är att inventera vilka positiva och negativa värderingar som finns i företaget, görs enklast genom att ta extern hjälp som anonymt intervjuar några eller många i företaget om vilka negativa och positiva värderingar som finns idag i företaget. De positiva lämna vi därhän just nu, utan vi lägger fokuset på de negativa, och anledningen är enkel, 1 negativ värdering sänker bolaget mer än vad 1 positiv höjer, så fungerar människan och så fungerar gruppdynamik.

När de negativa är identifierade, samla ledningen och andra chefer, börja jobba med de negativa, förstå hur ni som ledning kan ha skapat dessa (lita på mig, det är alltid ni som ledare och chefer som står bakom alla värderingar, positiva eller negativa) och börja jobba med att hitta en ledstjärna i vardagen som är raka motsatsen till de negativa.
Denna del är enkel, nu kommer det svåra i arbetet.

Ni som ledare, chefer och ledningsgrupp måste börja leva enligt denna ledstjärna, inte 30% av era beslut och handlingar, inte 50% av era beslut och handlingar utan någonstans mellan 85-95% av era beslut och handlingar måste ha sin grund i denna ledstjärna, kom ihåg att medarbetare alltid tolkar ledarens handlingar mer än ledarens ord.

Om ni som ledare och chefer lyckas med denna del och förankrar en ledstjärna i bolaget, innebär det också att ni har tagit första steget mot att bli ett värderingsstyrt företag. Hur vet ni att ni är ett värderingsstyrt företag då?

Jo jag vill hävda att ett värderingsstyrt företag vet ni att ni är när ni har max 3 värderingar som dessutom flertalet av medarbetarna lever efter, känner till och känner att det är en del av deras vardag, och det kan mätas med medarbetarundersökningar samt att medarbetarna känner sig stolta över att jobba på företaget. (ett litet tips är också att se hur många som pratar positivt om företaget på sociala medier, delar inlägg och checkar in på arbetsplatsen)

Det finns många företag idag som har värderingar som inte är i linje med de “verkliga” värderingarna, utan värderingarna är bara som ett skyltfönster mot kunder och leverantörer men det finns också företag som har lyckats genom långt och envist arbete bli värderingsstyrda och ha medarbetare som älskar dem och att gå till arbetet hos dem.

Ett av bolagen som jag har jobbat länge med och för, och som dessutom har gjort en fantastiskt värderingsresa är Atea. Atea är ett IT bolag som har lyckats med ett värderingsarbete i världsklass och där värderingarna kommer från medarbetarna och deras känslor, vardag och nöjdhet och sen vandrar dessa upp i organisationen, det är verkligen imponerande att se hur bra de har lyckats, men det har också varit en lång resa.

Jag skulle också kunna skriva exempel på företag som jag misstänker inte har lyckats så bra, men ska man vara ärlig är det enklaste sättet att hitta dessa att läsa deras rapporter och årsredovisningar, för kom ihåg att vilken dag som helst äter kulturen upp strategierna och värderingar är en stor stor del av kulturen i ett företag oavsett om kulturen är negativ eller positiv och ett företag med dåliga värderingar mår i längden inte bra.

Nej, nu har det blivit dags för mig att gå in, börjar bli lite kallt, och kanske ska jag till och med ta och åka hem.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar