Vad ger du kunden?

På väg hem till Klippan från ett möte med det fantastiska företaget Decision Dynamics, där vi diskuterat web och en hel del annat smått och gott är jag tvungen att byta tåg på Knutpunkten i Helsingborg.

På vägen dit funderade jag på om jag faktiskt skulle ta en öl när jag ändå väntade på tåget och tänkte besöka en av de 3 krogarna som säljer öl och finns på knutpunkten.

Jag som är en fanatisk ölälskare började titta vad som fanns och kollade in första stället, inget speciellt i ölväg, gick vidare till ställe nummer 2 och 3 och ungefär samma utbud. Då var det en sak som slog mig, och det var att på ställe nummer 1 var där 3 personer, ställe nummer 2 var där 1 person och ställe nummer 3 var helt tomt. Då började min hjärna fundera lite och helt plötsligt började jag fundera på om det var en dålig dag för att dricka öl idag, så jag tog en promenad till Bishop Arms som ligger 30 meter utanför knutpunkten och såg att där var massor med folk.

Foto-2016-02-02-19-53-58
Bishop Arms har det mesta jag som ölälskare kan vilja ha

Vid detta laget hade det gått en hel del tid och jag var inte längre sugen på öl, utan gick tillbaka till knutpunkten för att faktiskt jämföra de 3 ställena som knappt hade några kunder och slogs efter några minuter gående runt att de 3 ställena faktiskt inte ger något speciellt till kunderna.

De har i praktiken samma erbjudande. Erbjudande som består av ett antal öl på fat där den billigaste är 35,-, reklam utanför för alla flasköl de har, där alla kommer från de stora bryggerierna (väldigt få speciella). Menyn består av fläsknoisetter med klyftpotatatis och bearnaisesås, en planka och lite vitlöksbröd.

Då till min fundering, vad är det som gör att man väljer eller inte väljer dem? Ja faktiskt slumpen eller snarare okunskap. Deras målgrupp blir ganska otydlig, där de mestadels attraherar en ganska priskänslig målgrupp, men då alla tar lika mycket betalt så är det i praktiken 3 st likadana ställen som inte ens tillsammans har något som kan konkurrera med Bishop Arms som ligger 30 meter från knutpunkten. Vilket gör att det är det som man går förbi som man väljer om man inte känner till Bishop, gillar det och då går man dit istället.

Vad skulle de då behöva göra för att kunna få dit fler kunder?

Ja första delen är samma sak som alla andra företag behöver göra, nämligen ta reda på vilka kunder är det som de vill ha? Det självklara svaret är alla (och det är det jag tror de har försökt nå, med en planka för 165,- och en öl för 35,- ) men problemet med det är att man kan inte lyckas med att fokusera på alla målgrupper, då målgrupperna ligger i rak motsats till varandra.

Så när restaurangen då har hittat sin målgrupp handlar det bara att ta reda på vad är det den målgruppen vill ha? Skapa en restaurang som matchar målgruppen och börja sälj. Egentligen är det inte svårare, men tyvärr faller väldigt många företag på att de försöker attrahera för många målgrupper och då slutar det med att man inte ger någon målgrupp vad de vill ha, utan man ger lite till alla målgrupper. Men i dagens konkurrerande värld måsta man fokusera på en eller ett fåtal målgrupper och ge dem vad de vill ha, inte mindre än det och gärna mer, för då återkommer kunderna.

Se på Bishop, de har lyckats. Oavsett var jag kommer kan jag alltid lita på Bishop Arms, jag kan få god öl med kunnig personal som kan det de säljer, de har en stolthet när de säljer sin öl och de har alltid bra pubmat för att matcha ölen, alltid bra kvalitet för de 150,- jag betalar och en riktigt bra öl till för en 60-70,-. De har hittat sin målgrupp som är mig och en hel del andra som också matchar deras erbjudande. Det intressanta är att det dessutom finns plats för 3 sådana här restauranger inom 400 meters radie, varav 2 är Bishop Arms och 1 är Pitchers. Alla har lyckats med samma koncept och har alltid många besökare. Pitchers har tagit det ett steg till med en utvecklad service vid borden och då även attraherar en lite mer utvecklad målgrupp.

Varför skriver jag då ovan, jo för att exakt samma tänk bör alla företag som vill lyckas gå efter. Börja alltid med målgruppen innan ni börjar bygga något, om inte målgruppen finns och vill handla kan ni bygga vilken produkt/tjänst som helst. Kan inte betona det nog, målgrupp, målgrupp och målgrupp.

Nu däremot är jag snart hemma och nu ska jag koppla ner.

Ha en fantastisk kväll alla läsare.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar