Strategi, taktik, genomförande

klockan är 06.25 och jag sitter just nu uppe i stugan, precis tänt en brasa och ser att solen börjar gå upp, riktigt avslappnande och lugnt innan en heldag på kontoret börjar.

6a00d835360fa069e2019b003685c0970b

Tänkte alldeles just nu på det här med strategier i förhållande till taktik.

Vet inte hur många strategimöten som jag har varit med på under hela min karriär, men många är det. Dessa möten har varit alltifrån riktigt fantastiska till riktigt dåliga och meningslösa. Vad är det då som gjort om möten varit bra eller dåliga?

Ja egentligen handlar det om hur man genomför strategimötena och vilket syfte man har med dem. Bra Strategimöten och planering har sin grund i att man faktiskt vill nå ett mål och är beredda att göra förändringar i företaget, för att arbeta med strategier utan att vara mentalt förberedd på förändring är som att säga att man ska gå upp eller ner i vikt men inte vara beredd på att förändra något i sitt liv, det blir en dröm och det är just allt vad det är då en dröm, verkligen inte en strategi.

Vilka är då de 3 vanligaste misstagen man gör när man arbetar med strategier i ett företag?
1. Man tar ett beslut om att nu ska vi sätta en strategi utan att ha tänkt igenom hur moget är företaget för en strategisk plan.
2. Man börjar arbeta med en ny strategi utan att ha utvärderat den förra strategin (lära sig av sina misstag)
3. Finns det “heliga kor” som inte får slaktas? Att besluta om en strategi utan att först ha definierat vilka heliga kor som finns leder i 9 fall av 10 att strategin inte genomförs.

Tyvärr är det också som så att många chefer och ledare pratar om strategier i tid och otid, precis som om strategier är lösningen på alla problem eller att strategier är det viktigaste som finns i företaget, dessutom är det som så att när man börjar djupa det, så handlar det egentligen om att de pratar taktik men tror att det är strategi de pratar. Vad är då skillnaden mellan en strategi och en taktik? Ja en vanlig beskrivning från militären är att “strategi är konsten att vinna ett krig, medans taktik är konsten att vinna ett slag” och när man läser det så är skillnaden ganska tydlig och det är faktiskt ett under att det pratas så mycket strategi istället för att prata taktik, men det är väll som så att det många gånger låter bättre med strategi som ord än ordet taktik.

Är det då meningslöst att prata och sätta en strategi? Nej verkligen inte, ett företag behöver en strategi, max 2 för att nå olika mål, men det viktigaste är inte strategin, det finns ett talesätt som säger för att nå ett mål så är 5% strategi och 95% är genomförande eller för att omsätta det till stridskonst, 5% är strategin, 95% är taktiken och genomförandet och tyvärr är det som så att ur min erfarenhet så stämmer 5/95 mer nu än någonsin, är det kanske dags att vända på utvecklingen och arbeta mer med det faktiska genomförandet än att arbeta med strategin?

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Detta inlägg har en kommentar

  1. Gustaf Fredriksson

    Hej!
    Hittade detta nu. Bra skrivet. Min fråga gäller då vad ett mål för ett företag kan vara. Om jag deltar i en tävling, kan jag då säga att mitt mål är att vinna tävlingen, strategin är min plan för hur jag skall klara av det och taktiken är när jag tränar?

Lämna ett svar