Min årskrönika för 2018 del 4/4

Jullaman borde vara årets julpynt om det finns ett sådant pris

Då går vi in på den sista delen av min årskrönika och nu är det det kvartalet då det är absolut högsäsong på JS Energi, och det gjorde också att mycket av min tid hamnade just på JS Energi och inne på kontoret, men en hel del annat hann jag också med, bland annat att julpynta mitt skrivbord med denna fantastiska jullama (alla kanske inte höll med mig på kontoret om det fantastiska med den ? )

En av de absolut bästa sessionerna på årets #emeet turne, erfarenhetsutbyte

På e-handelsfronten så var det dags att avsluta mitt #emeet år genom att deltaga både emeet i Danmark och emeet i Stockholm, det var verkligen kontraster mellan dem, Stockholm är ju den ursprungliga emeet med flera 100 deltagare och Danmark är ju det senaste tillskottet på #emeets. Ett av de saker jag minns mest från Stockholm var ett tipsforum som hölls där flera erfarna ehandlare bara tipsade om hur man hanterade olika situationer, fick med mig galet många verktyg och tankar som förflyttade mig utanför min box, tack Sixten för den sessionen. Emeet i Danmark gav mig lite andra insikter, och i synnerhet hur långt från Sverige som Danmark är när det kommer till ehandel, jag skulle säga att Sverige är några år före Danmark inom ehandel, något som vi som bedriver ehandel måste tänka på i synnerhet inom området att skapa förtroende som skiljer sig jättemycket (läs mer om förtroende i min e-handelsserie.

Om självkörande bilar, fick vi mycket kunskap från Audi på Hbg talks i år.

 

Ett annat event som jag var på och som verkligen överraskade mig var HBG Talks i Helsingborg. Riktigt kul att Helsingborgs stad arrangerar och levererar ett event med verkligen hög klass, här pratar vi digitalisering och det med temat “maskinen och människan”. Det var mycket om AI, självkörande bilar, ledarskap i den digitala världen och mycket annat som verkligen utmanade ens tankar, helt klart event som kom högt på min favoritslista. Kontrasterna mot ett annat event som jag var på var stora, och det var Dagens Industri Gasellgala. Ifall man på HBG talks pratade om att man skulle förbereda sig för de stora förändringar som vi är mitt i och som ändrar framtidens spelplan, så stod Dagens Industri och “gammelmedia” på DI Gasell och slog sig för bröstet om hur bra de hade löst digitaliseringen och hittat nya affärsmodeller, kontrasterna är slående på alla sätt och vis.

Jämställdheten har inte riktigt slagit sig in bland DI gaseller, eller är det som så att mätetalen inte matchar de nya bolagen?

Överlag har mycket av det som jag gjort under 4e kvartalet utanför kontoret handlat om att utmana mina tankar inom digitalisering, och för att hjälpa mig med att göra det är Styrelseakademin en fantastisk förening och på Stora Styrelsedagen var det mycket om digitalisering och det intressanta är verkligen diskussionerna efteråt där jag står väldigt långt fram i digitaliseringen och det finns de personer som har en mer konservativ hållning till digitaliseringen, men det är ju dessa diskussioner och kontraster som gör att vi alla utvecklas.

På stora styrelsedagen, togs hjärnan på en extra resa vad det innebär att bli digital och inte bara digitalisera

Nu när jag ändå är inne på digitalisering, AI och annat så kommer här årets sista boktips och det är Liv 3.0 skriven av Max Tegmark. Den är lite “amerikansk i formatet” men den ger verkligen en bild som inte bara är positiv av AI och Super AI, men å andra sidan kan det också vara räddningen för mänskligheten, rekommenderas varmt om ni ska läsa en bok under 2019.

Kontrasterna mellan digitaliseringen i värmepumpsbranschen och andra branscher är stora, men även värmepumpsbranschen ökar sin digitaliseringsgrad

 

Just digitalisering är ett intressant ämne, och i synnerhet då jag är aktiv inom värmepumpsbranschen, det är verkligen en bransch som inte har kommit långt i digitaliseringen, som exempel är det på de flesta tillverkas värmepumpar fortfarande ett tillval att kunna koppla upp dem, detta år 2018. Hur långt man har kvar att vandra inom denna branschen blev riktigt tydligt och klart på Kyl och Värmepumpsdagen som jag deltog på under kvartalet, där pratar vi verkligen kontraster mot HBG Talks, dock ska man veta att även inom värmepumpsbranschen händer det nu grejer, till och med Google har investerat i bergvärmebolag som jobbar med ny innovativ teknik, men det är så mycket kvar som skulle ge mer miljövinster och dessutom en högre användarupplevelse för ägaren, men det kommer att komma.

Tur man har en stuga att bo i när lägenheten renoverades, kaos var bara en snäll benämning på det

 

På det privata planet var det mycket arbete med att renovera vår lägenhet, vilket innebar att vi bodde i stugan i 2 månader men gud så bra det blev när det blev klart i början av December, tack alla inblandade. Mitt i detta renoveringskaos var vi också på en maskerad i Eslöv, det har blivit en tradition och i år lade jag all energi på att bli Johnny i The Shining, kanske inte den mest lysande kostymen att röra sig i dock, men trevlig och riktigt kul var maskerade.

Skönt att få lite hår på huvudet igen 🙂

En annan sak som även var riktigt kul, eller snarare är fantastiskt kul är att hålla föreläsningar för Ecommerce Parks inkubator och även e-handelsskolan som också den anordnas av E-commerce Park. Under 4e kvartalet har det blivit en del sådana, inom allt från försäljning online till ledarskap och time management, något som kommer att fortsätta nu under 2019, det ser jag verkligen fram emot.

Ehandelsskolan på E-commerce Park, en fantastisk skola för dig som vill starta en ehandel och lära dig grunderna.

Något som fyller ens mailbox under december månad är alla julmingel som leverantörer och kunder vill att man ska gå på, men i år valde jag att vara väldigt restriktiv med vilka jag gick på, både med respekt av min tid men också ville jag fokusera på sådana där jag kunde träffa nya människor som jag i vanliga fall inte träffar, 2 av dem som gav mig det under december var Setterwalls julfest, som både gav mig nya kontakter, insikter i startupvärlden från en vinkel jag inte tänkt på innan och även en massa kunskap om varumärkeshantering.

Julminge avlöste sig i december, trots att jag var mer restriktiv med dem i år.

 

På Mazars julfest som jag också deltog på träffade jag en fantastisk herre från arbetsförmedlingen där vi hade djupa diskussioner hur det kan vara som så att vi har en hög arbetslöshet samtidigt som där finns en brist på arbetskraft, hur kommer det sig att dessa 2 inte kan mötas på en gemensam arena och kan man lösa detta på ett digitalt vis, man kan verkligen fundera på om tiden är förbi med personligt brev och CV och är det endast ditt personliga varumärke som betyder något, detta kommer nog bli ett framtida blogginlägg.

Så här i sista delen av årskrönikan vill jag också passa på att tacka ett antal personer som verkligen har givit mig lite extra under året som gått, först vill jag tacka alla på JS Energi som har varit med under året, ni ska veta att ni är en stor del av mitt liv och jag älskar varje dag då vi gör vår JS Energi resa tillsammans och hur roligt vi har det tillsammans (ingen glömd här inte)

Älskar detta fantastiska team som vi är på JS Energi, ni är helt fantastiska
Andra personer som jag vill tacka för att ha gett mig lite extra inspiration under året är:
 • Min älskade fru som alltid håller mig på jorden när jag svävar iväg och som står ut med mina tokigheter.
 • Fredrik som jag har JS tillsammans med för att vi faktiskt har kul trots ständiga utmaningar och att vi har hittat ett sätt där vi verkligen kompletterar varandra i det mesta.
 • Amelie för allt du gör med E-commerce Park och våra fantastiska diskussioner
 • Dan, de diskussioner vi har allt för sällan utmanar alltid min hjärna.
 • Karsten för att du hela tiden bjuder in mig och introducerar mig för nya människor som jag annars inte hade träffat.
 • Peter B (inte jag) för våra fantastiska coaching sessioner
 • Martine för att du hela tiden utmanar mina tankar och idéer.
 • Lena för vår coachingsession som tvingade mig att gå utanför min egen komfortzon men jag är så glad över brevet du skrev till mig.
 • Kristina för allt fantastiskt arbete du gör med Styrelseakademin och hur det inspirerar mig.
 • Joakim för det fantastiska arbetet du gör med ExaktIT

Förutom er ovan så finns det massor med människor som jag inte nämner, hoppas ni vet vilka ni är och känner att jag uppskattar er fast jag inte skriver det, är så många så jag faktiskt inte kan komma på alla nu, men man borde kanske föra en lista på alla människor som man är tacksam för och uppdatera den, eller det kanske bryter mot GDPR ?

Detta är ju slutet nu på 2018 års reflektionen och då kommer vi in på 2019 och vad kommer att hända då?
Ja det är svårt att säga, är det något som jag insett av att skriva hela denna årskrönikan så är det att det var inte mycket av det som gjorde minnen och intryck under 2018 som var planerat. Jag vet dock att det finns ett antal saker som jag ser fram emot under 2019. Självklart är en fortsatt resa med JS Energi och att bli den ledande aktören i Sverige på att leverera bekymmersfritt ägande av värmepumpar en av dessa, men det finns även lite annat som jag ser fram emot, bland dessa hittar vi:

Att vara examinator på IHM för de som nu tar examen på E-commerce Manager, att besöka ehandelsevent i Norge (det blir nytt), en kickoff med JS Energi, många fantastiska timmar på mountainbiken, utmana mina rädslor rent generellt samt en resa till Las Vegas på vår 10åriga bröllopsdag i oktober.

Och där var det nu slut, nästa inlägg blir ett nytt i ehandelsserien, och om ni har orkat läsa igenom allt som jag har skrivit, släng mig ett mail, kom med reflektioner eller bara dina egna erfarenheter av 2018, digitalisering eller annat, vem vet det kan vara början på en diskussioner eller ett minne som skapas.
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Detta inlägg har en kommentar

 1. Per Ola Persson

  Trevligt att läsa och jag vill berömma er för fina resa med JS Energi. Fortsatt full fart framåt!

Lämna ett svar