Min årskrönika för 2018 del 2/4

Att köra Mountainbike, gärna nerför är en av de mest avstressande saker jag vet och det blev ganska mycket av det under 2018

 

Då har vi kommit till 2a delen i min årskrönika som tar oss in mot sommaren. Precis som i första delen där jag tipsade om en bok, vill jag i alla delar tipsa om en bok, och denna gången är det en bok som alla ehandlare borde läsa, det är boken Beteendedesign (ni får själva googla upp författaren), den kommer antagligen förändra hur ni ser på er sida (läs gärna min serie om ehandel, om du är e-handlare).

Kvarttal 2 inledes på absolut sämsta vis, nämligen med att jag blev matförgiftad lagom till min frus födelsedag, och medan släkten firade henne låg jag i sängen och mådde riktigt dåligt, snacka om taskig tajming.

Panelsamtal på #emeet Helsingborg med grymma branschkollegor

 

Då jag utmanade min rädsla för panelsamtal under första kvartalet var det lika bra att fortsätta för betydligt större publik och större scen, där jag satt på scenen tillsammans med grymma Jenny från Gents och fantastiska Ville från Bubbleroom i just ett sådant samtal, med temat “Ut med tillväxt – In med lönsamhet”. Det var läskigt hur rörande överens vi var i det mesta.

Eventet som detta gjordes på var #Emeet som anordnas av Ehandel.se runt om i hela Norden och ett av målen som jag hade satt upp i slutet av 2017 var att jag denna gången skulle vara med på alla #emeet och lära mig så mycket som möjligt om ehandel, men också att göra det som #emeet verkligen är bäst på, dela med mig av mina kunskaper.

Inför sommaren han jag då besöka både #Emeet i Helsingborg så väl som att åka till #emeet Finland, som förra året hade överraskat mig stort med mycket B2B ehandel, och det blev inte sämre detta året där jag verkligen lärde mig en massa om Amazon och hur man ska tänka för att lyckas med Amazon.

På #emeet Finland var det mycket fokus på global ehandel, och det var utan tvekan bästa kunskapsinhämtningen under året rörande ehandel globalt

 

När vi ändå är inne på större event så passade jag och vår CTO Johan på JS Energi att besöka Glesysdagen i Falkenberg. Det var många år sen man var operativ i IT branschen på teknisk nivå (fast jag har mitt delägarskap i ExaktIT) men man insåg verkligen där hur mycket industri IT sektorn har blivit och hur processtyrt och mätbart allt har blivit. Ge e-handeln några år till så är också E-handeln där, och om kanske 10 år så har även värmepumpsbranschen och hantverksbranschen kommit dit.

Det var faktiskt efter #emeet i Helsingborg som jag tog beslutet att göra om min blogg, fokusera på e-handelsserien, men även ledarskap, ja faktiskt en kanal som inte skulle handla så mycket om mig utan om ehandel, ledarskap och motivation, de ämnen som jag älskar, de som ville följa mig följde istället med över till Instagram där det mer är vad jag gör om dagarna.

På Glesys dagen var IIS på plats och pratade om svenskarna intervanor 2017, men också trenderna 2018

 

Med detta som grund blev det den 6e maj som jag publicerade den första delen i min E-handelsserie, en serie där jag vill inspirera men i synnerhet ge råd och tips på hur man undviker att göra de vanligaste misstagen som e-handlare gör.

När vi ändå är inne på event inom E-handel är där ett event som ligger mig lite extra varmt om hjärtat och så även i år, det är Founders som arrangeras av ehandel.se i Stockholm, här delar ett mindre antal e-handlare med sig av sin kunskap och bollar frågor, denna gången genom modererade runda bordssamtal.

Michael Wictor inleder Founders Alliance, anordnat av ehandel.se

 

Då det är mer seniora och lite större e-handlare med så blir det ofta diskussioner runt ledarskap, organisationsstruktur och annat som är utmaningar när man har vuxit och “blivit med anställda”.

I år kom verkligen sommaren på allvar ganska tidigt och det blev både en fantastisk vår och kanske en lite för varm sommar för mig, men när våren kom var det dags för oss att ha en ägarkonferens i Köpenhamn, de 2 bolagen som då ägde JS Energi (har skett lite sen dess).

Utsikten från vårt konferenshotell i Köpenhamn, när vi hade ägarkonferens på JS Energi

 

En mycket trevlig och givande tillställning som utvecklade både oss som individer men också att många bra idéer kom ut ur det hela.

När våren kommer så är där en del aktiviteter som har blivit ganska återkommande, bland annat att det är då jag går ut ur gymmet, och satsar på Mountainbiken istället, men även att något som verkar ha blivit lite av en tradition, släktträffen på släktgården uppe i Småland, en fantastiskt mysig plats bredvid en sjö och med fantastiska Uno som har gården, det han inte vet om skogsvård och natur är nog tveksamt att det är värt att veta, jag åker alltid därifrån med ny kunskap som jag aldrig trodde existerade ens.

Älskar släktgården i Småland, fantastiska minnen har jag fått från träffarna senaste åren.

Jag får ofta frågan hur jag hanterar all stress med allt jag gör och inom så många områden, och svaret är ganska enkelt, det är antingen att gå till gymmet och träna, eller allra helst när det är ett hyfsat skönt väder, sätta mig på mountainbikes och ge mig ut på fantastiska söderåsen där vi har vår stuga. Miljön och nedförsbackarna där skapar verkligen ett “vara här och nu”, något som verkligen ger mig energi.

Det går åt mycket jord när man hela tiden har nya projekt i stugan

 

Stugan i vårskrud. Mitt absoluta favoritställe på lediga stunder

 

Något annat som också får mig att slappna av är att hålla på med vår stuga, trädgården och små byggprojekt, det är verkligen avslappnande att gå och lyssna på en ljudbok, bygga en stenmur, odla i trädgården eller varför inte bara klippa gräsmattan.

När vi pratar om att gå utanför min komfortzon men också att skapa minnens (se del 1 om Kaosologi) så var det när vi tackade ja till att besöka Dansfestivalen i Staffanstorp tillsammans med min fru. Inbjudan var från Guldkanalen (tack Susanne) och det var verkligen att göra något som jag inte hade tänkt på ens, men vi fick en fantastisk trevlig kväll, träffade nya människor och fick dessutom lyssna till både dansband, rockmusik, covers och annat samt lite dans på dansgolvet också (trots min skadade fot).

Tack Guldkanalen för en fantastisk kul kväll

En annan sak som jag provade för första gången var Lerduveskytte. Svärmor fick det i present och det var riktigt kul att prova på, jag var väll så där bra, bäst var utan tvekan svärmor, men kul var det och absolut något jag kommer göra igen (Tack Martin och i synnerhet Jocke för att ni ordnade det och skapade ett minne hos mig).

Jag var bra, men svärmor var utan tvekan bäst

Om vi då ska fortsätta på saker som inspirerat mig så är där ett antal föreläsare i Sverige som alltid inspirerar mig och som jag aldrig får nog av att lyssna på, och en av dem kom och besökte Styrelseakademin under 2 kvartalet, det var Jonas Hammarberg som bland annat varit med och skrivit boken Get Digital. Han är verkligen en visionär men har också fokus på hur det digitala redan idag påverkar och driver framtidens ledarskap, frågan är dock om det är framtiden eller är det som så att den framtiden redan är här? Dagens ledare måste hantera en helt ny typ av anställda, eller är de ens anställda i framtiden, är alla enmanskonsulter? För visst är det som så, när det inte längre är maskiner som är det investerade kapitalet som ska tas hand om utan det är människor som är det investerade kapitalet, då måste vi ju ta hand om människorna istället, eller?

Avslutningsvis när det gäller just dessa delar, så var det också under detta kvartalet som jag tillsammans med vår servicechef fick träffa Kunskapscentrum Markaryd och deras yrkeshögskola med fokus på Värmepumpsteknik, antagligen den första dedikerade värmepumpsteknikerutbildningen i Sverige.

KCM i Markaryd har tillgång till en uppsjö av olika värmepumpar för eleverna att träna på under verkliga förhållande

 

Där har vi redan gjort första anställningen ifrån. Jag tror att denna typ av utbildningar blir vanligare i framtiden, det behövs nämligen inte mer generalister på arbetsmarknaden, utan det behövs specialister, och som kund vill du snarare ha en specialist som vet vad den gör än en generalist som provar sig fram (båda löser oftast problemet och till samma kostnad, men specialisten med kortare tid, dock högre “timkostnad”).

Där nådde vi slutet på del 2 i årskrönikan, näste del kommer vara mycket under semestern och en del från vår Roadtrip i Sverige och i de södra delarna av Norrland.
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar