Marknadsplatser, är det något för mig? (Del 7)

Nu är det inte mycket kvar för alla er som har semester och för oss andra som redan är i full gång har vi nu börjat se att e-handeln har börjat ta fart denna veckan, värmen har tröttat ut en och man börjar handla både saker man behöver och inte behöver och då tycker jag det är dags att ta upp en fråga som kommer bli mer och mer aktuell framöver, nämligen marknadsplatser, för vare sig man är på dem idag, funderar på dem eller handlar från dem är det något som har potential att förändra, tänk bara på Amazon, Alibaba med mera.

Idag när man pratar ehandel är det vanligaste att man pratar om att ha en egen ehandel, med en plattform, kundtjänst och allt annat som behövs då och det kan göra steget att prova väldigt högt och kostsamt.
Idag finns det ett alternativ till att starta sin egen webbshop på en egen plattform. Det är inte så vanligt i Sverige ännu men i länder där Amazon är starka är det inte ovanligt att man säljer allt via Amazons ehandel och man kan till och med låta Amazon hantera lager, logistik och mycket annat (deras FBA lösning). I min värld är man fortfarande en ehandel men man har valt en försäljningskanal som passar ens verksamhet och målgrupp.

Vad är det för tillfällen då en marknadsplats kan vara intressant? För att kunna svara på den frågan måste man först förstå marknadsplatsens regler och hur de tjänar pengar.

De flesta marknadsplatser levererar hela försäljnings och kundtjänstbiten till dig som ehandlare och de gör det mot ersättning av såld vara. Oftast brukar de flesta marknadsplatser ta en fast summa per order och sen en procentsats av ordervärdet. Det som kan variera är om de även ger dig ersättning för frakten eller inte. Detta innebär att de också kommer bedriva marknadsföring i sitt namn men för dina produkter, och det kan vara allt från sökordsannonsering som Google Adwords och Bing till temarketing annonser. De har också lite olika upplägg runt rabatter där det ibland är du som får stå för rabatten och i andra fall ersätter de dig för rabatten på deras kampanjer.

Ett bra tips är att läsa igenom avtalet noga innan du skriver på. Där brukar också finnas olika tidsregler, ex hur snabbt ska du svara på frågor från deras kundtjänst, får du ha andra priser i din egna shop än i deras och så vidare. I avtalet finns också oftast vad som händer om man bryter mot reglerna, det kan vara alltifrån högre avgifter till omedelbar avstängning.

Det som på sistone har börjat komma som ett extra erbjudande också från marknadsplatserna är att man kan köpa till ett extra annonspaket, detta är något som Amazon var tidigt ute med och som även andra marknadsplatser har kopierat, detta kan vara bra men tänk igenom först och börja sälja först innan ni tar beslut om detta då det kan vara bra att göra, men också helt onödigt om ingen annan säljer likadana produkter på marknadsplatsen.

  • Med detta kan vi då gå tillbaka till frågan, när kan en marknadsplats vara intressant? Jag brukar dela in det i några olika punkter där det kan vara intressant med en marknadsplats.
  • Har begränsat med resurser för att göra min egen marknadsföring men vill ändå prova och se om det finns en marknad. Eftersom marknadsplatsen tar betalt per försäljning så kan det vara en bra sak att prova via en marknadsplats och till en ganska liten kostnad då.
  • Vill prova ett nytt land för att se om det finns en marknad där. Har själv använt marknadsplatser till just detta, prova om det fanns en marknad i Danmark, då använde vi en marknadsplats i Danmark och sen när vi såg att marknaden var där lanserade vi en egen ehandel i just Danmark.
  • Vill skapa en konkurrent. Denna kan vara en av de konstigaste anledningarna men faktiskt väldigt sann. Om du har en produkt som det inte finns konkurrens inom kan det vara bra med en konkurrent. Anledningen är att människan har en vilja att känna sig säker innan man handlar och man vill då se en sådan produkt på flera olika platser, och det ökar då sannolikheten för ett köp av dig om den unika produkten finns på flera olika ställen.
  • Vill nå en specifik målgrupp till en låg kostnad. Då många marknadsplatser har olika inriktningar kan det vara bra att sälja skor på en marknadsplats för skor, i synnerhet om du är en producent då det är ett bra sätt att bygga upp ett varumärke.

Det finns självklart fler anledningar, men dessa brukar vara de vanligaste när man väljer att gå in på en marknadsplats, har ni fler tankar runt vad som har gjort att ni valt, maila mig gärna det hela, så kan det kompletteras i ett framtida inlägg.

När jag kommit så här långt om marknadsplatser vill jag också påpeka lite varningssaker runt just marknadsplatser. Då er försäljning sker via marknadsplatsen som oftast har ett “agent”avtal med dig så är det som så att de i de flesta fall förbjuder dig i avtalet att kommunicera direkt med kunden utan all kommunikation måste ske via dem. De flesta ställer också krav på att du inte får skicka med andra saker i lådorna, skall vara deras följesedlar och dropshipping (berättar mer om detta i ett framtida inlägg) är inte tillåten, vissa har det till och med så långt att de reglerar färg på lådor, vilket tejp som skall användas etc. Detta gör att om du ska använda en marknadsplats för att bygga varumärke handlar det mycket också om din produkt och känslan hela vägen igenom för kunden.
Här vill jag då betona ett av de största riskerna för dig och ditt varumärke. Då kunder mycket väl kan vilja ha frågor, fråga var varor tar vägen eller vilja reklamera och då inte får kontakta dig så hamnar de i marknadsplatsens kundtjänst och tyvärr fungerar inte alla kundtjänster på marknadsplatser lika bra som Amazons kundtjänst gör. Detta kan göra att kunder faktiskt tycker illa om dig, dina varor och ditt bemötande för att de handlat varan via marknadsplatsen, jag har själv fått uppleva detta den hårda vägen och i ett projekt var vi tvungna att lämna alla marknadsplatser beroende på just detta.

Vill dock inte avskräcka från marknadsplatser då de är en fantastiskt tjänst för en liten startup ehandlare att nå större målgrupper och kapital utan att behöva investera mycket pengar i marknadsföring. Det är också ett lysande sätt att prova nya marknader, förstå köpprocesser och kulturer i ett annat land och skapa en efterfrågan.

Ska jag avsluta detta inlägget med ett tips måste det vara att bara för det är en marknadsplats skall du inte missa grunderna i dina texter, ex skall dina texter vara SEO anpassade då Google fortfarande är det som driver mest trafik in till marknadsplatserna. Tänk också på kvaliteten på bilderna, då bilderna används ofta av marknadsplatsen inom så väl Google Shopping som remarketing och retargeting.

Nästa gång kommer det handla om hur man ska tänka runt val av plattform för din ehandel.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar