Köpvillkor, del 2/2 (Del 18)

Att dricka en öl när man håller på med villkor är inte att rekommendera, men efteråt kan man ju alltid fira med en öl 🙂

Detta är första gången ett ämne har blivit så långt att jag fått dela upp det i 2 delar, men just när det kommer till köpvillkor / Allmänna villkor vill jag verkligen betona hur viktigt det är och därför blev det också ett längre inlägg. 
Jag kommer nu gå igenom de olika delarna dina köpevillkor bör innehålla, dock kommer jag inte prata om skillnaden mellan B2B och B2C, ifall det är intressant så kommer det ett framtida inlägg om just B2B försäljning och där kommer jag mer resonera runt det. 
Nedan kommer de poster som du bör ha på dina köpvillkor som ett minimum: 

  • Vilka omfattas av dem, både B2B och B2C? 
  • Rabatter/Erbjudande, har du några reservation som gäller runt dem
  • Beställningar, hur kan beställningar ske, här kan man också förtydliga vad som gäller för minderåriga, fast detta finns reglerat i KKL. 
  • Betalningar, hur sker betalningar, vilka är det som hanterar betalningarna och om ni använder ett företag för factoring eller vill ha den möjligheten bör det också förtydligas här. 
  • Fraktkostnader, finns det möjlighet till express t ex och vem betalar det om det är t ex fri frakt. Här bör man ange sådant som är en USP för din verksamhet runt frakter, ex Fri Frakt. 
  • Leveranser. Detta är den kluriga delen, här gäller det att fundera på leveransvillkor, vilka använder ni, är det hemleverans etc, många gånger är just denna ett av de säkerhetsbältena som är bra att lägga kraft på då det inte finns några andra lagar som reglerar frakttider och fraktvillkor och därav kan du avtala om väldigt mycket, tänk dock på att inte skapa ett handelshinder för att du ska ha så många säkerhetsbälten som möjligt (se inlägg om handelshinder) 
  • Personuppgifter och hur du behandlar dessa, detta har med GDPR och göra och är en del av din integritetspolicy, här finns det ganska många standardtexter att hämta för den lille e-handlaren som inte har råd med juridiskt stöd, men jag vill rekommendera att ta in någon som rådgivare i alla fall för att ni ska förstå vad som ni behöver göra när någon ber om information.
  • Ångerrätt och reklamationer. Vad gäller runt dessa? Här måste du hänvisa till distanshandelslagen (finns standardtexter för det) men du kan också skriva in mer texter för att få lite mer säkerhetsbälte men också om du erbjuder något utöver det extra, som öppet köp, 365 dagars returrätt osv så ska det in på denna posten. Detta är nog den posten som flest potentiella kunder läser och tänk på att du kan inte avtala bort Distanshandelslagen för privatpersoner och du kan använda detta stycket som en USP om ni erbjuder ex 30 dagar öppet köp, fria returer etc.
  • Garanti. Erbjuder du några garantier? Du behöver inte enligt lag erbjuda garantier, men tänk på att man alltid enligt KKL har rätt till 3 års reklamationsrätt (se konsumentverkets hemsida) och att normalt i Europa är 1 års garanti, men det finns varor där det är svårt att lämna garantier på, och det finns varor där du kanske ska lämna mer än 1 år, kanske till och med 3-5 år om du har en ekonomisk kalkyl för det. 

Ovan poster måste du ha med på både B2C och B2B villkor, dock behöver du inte hänvisa till Distanshandelslagen för B2B.
En sak som jag dock vill skriva lite om är just enskilda firmor (EF) då de är lite kluriga. Anledningen är att skillnaden i en enskild firma och privatperson är i praktiken obefintlig om inte kunden informerar dig om att de vill bli sedda som ett företag, ex genom att ha ett företagsnamn i sin order. Det är nämligen som så att en EF och en privatperson har samma personnummer som organisationsnummer så det är svårt för dig att veta om det är ett företag som handlat eller en privatperson om inte kunden informerar dig om det, så behandla alla EF i första dialogen som en privatperson till dess att företagaren har identifierat sig som företag, då gäller de villkoren istället. Oftast gör man detta genom att i kassan lägga in ett val som man ska kryssa i om man är företagare eller privatperson och då är detta inget problem. 

Nu blir det inte mer om köpvillkor på länge, men vem vet, jag kanske återkommer till det. I nästa del kommer jag gå till något mer underhållande ämne, nämligen marknadsföring eller blir det lite om B2B eftersom jag förra veckan höll ett seminarie om just B2B handel och misstag att undvika på B2Bonline som annordnades av ehandel.se

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar