Kategoritexter, nödvändigt ont, eller? (Del 16)

Då var det dags för nästa inlägg i ehandelsserien, denna gången från ett snöigt Värmland, strax innan hemfart till våren i Skåne. Denna gången kommer det handla om ett kärt ämne, i synnerhet för SEO-konsulter, nämligen Kategoritexter.

Kategoritexter, dessa texter som finns mer eller mindre på varje e-handel, ni vet de texter som ingen läser, varför finns de och behöver du skriva dem?

Det självklara svaret på frågan är ett ja, dock måste du tänka efter innan. När man tittar på många undersökningar och ännu mer när man tittar på sitt eget beteende så är ju sanningen att hur många gånger läser jag dem egentligen? Ifall jag tittar på mig själv och när jag faktiskt läser kategoritexter är egentligen i dessa fall:
  • Har ett bristande förtroende för sidan, finns företaget bakom på sidan, var kommer artiklarna ifrån, de har otydliga villkor osv. Egentligen läser jag dem för att få en blick av vad som ligger bakom webbsidan, vem driver företaget osv.
  • Vad är det för produkter som säljs, vad har de för garantier osv?

Detta är egentligen de få gånger som jag läser texterna, sen finns det ju självklart andra saker också, men om du har en normal ehandel så spelar de inte så stor roll för din kunds köpprocess om du inte kan definiera ett syfte med kategoritexten och kategorin. På JS Energi har vi däremot lagt in kategorin som ett väldigt viktig del av köpprocessen, detta för att vi har valt att göra kategorin som det ställe där man faktiskt genom sprängskisser kan hitta just den delen man söker, detta gör att kategorier för oss på JS Energi är extremt viktig men det är för att vi har valt att tillföra den som en del i köpprocessen.

Detta resonemang leder fram till vad det är som kategoritexter kan användas till (jag bortser här från att kategorier har ett syfte för navigering utan fokuserar på texterna och content på kategorinivå):
  • Sökmotoroptimera sidan då kategorierna läses in och indexeras av sökmotorer, och eftersom kategorierna ofta inte används av människor så kan man vara lite hårdare i SEO arbetet på den sidan.
  • Landningssida för annonser och organiska besök.
  • Relevans för annonser; genom att sökmotoroptimera sidan får man också högre relevans för Google Ads och Microsoft Bing, vilket leder till lägre kostnad per klick (CPC).
Då mycket av ovan handlar om att skriva content som blir relevant för i synnerhet sökmotorer är det också en lysande plats att skriva relevant content där man besvara saker som hur tvättar jag en Kashmir tröja, var kommer materialet ifrån etc, ren konsumentupplysning, tänk dock på att skriva dessa texter för sökmotorer primärt. Det är få gånger jag rekommenderar att skriva texter primärt för sökmotorer, men när det kommer till kategoritexter som läses sällan av människor och mer av digitala verktyg vill jag verkligen rekommendera att göra just detta, dock som alltid en varning, tänk på att sökmotorerna hela tiden utvecklas så håll er borta från Keywordstuffing (upprepa sökord utan relevans och hyfsad läsbarhet)

Jag kommer inte beskriva i detalj i denna bloggen hur man skriver SEO texter och SEO inom e-handeln, det finns hur många sidor som helst som beskriver detta bra online. Det jag dock vill betona är vikten av att i Meta Description och Meta title skriver ett säljande budskap som leder till att man vill klicka sig in på sidan, då Google ofta på lite mer generella sökningar väljer att visa kategorisidan och tyvärr har väldigt många missat att ha ett säljande budskap för just din kunds köpresa i Meta Description och Meta title på just kategorisidan.

Tänker inte skriva mycket mer om kategoritexter, mest för att det inte finns på mycket mer att skriva om. Nästa inlägg i e-handelsserien kommer handla om det fantastiska ämnet, köpvillkor och goda råd runt det, tills det tycker jag att ni ska gå igenom era kategoritexter.
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar