En bloggserie om ehandel

Då var det äntligen dags, länge funderat på att skriva en bloggserie om ehandel, tips om ehandel och vad man ska tänka på när man ska bygga upp en framgångsrik ehandel och nu när det har lugnat ner sig lite så är det dags för mig att skriva den.

När man tittar på Ehandel.se statistik i deras analytics app, så är snittförsäljningssiffran under februari månad ca 27000,- per dag, med en sådan försäljning är det utan tvekan möjligt att driva en ehandel och leva på den vilket också många har som dröm att göra.

Ehandel är en fantastisk försäljningskanal då den är brutalt ärlig i kopplingen mellan aktivitet och resultat, en ärlighet som man inte alltid har i en fysisk butik. Jag tänkte här i första delen resonera om vad just vad som är den största utmaningen med att driva ehandel.

Den första delen är att det ofta pratas om att ehandel som en bransch, och det kan tänkas vara rätt benämning när alla som sysslar med ehandel träffas som t ex på #emeet och andra ehandelsevent men vad ehandel egentligen handlar om är att det är en försäljningskanal. Den viktigaste parametern du måste ta in ifall du vill bli framgångsrik som ehandlare är att du är försäljningschef för en försäljningskanal och är det dessutom som så att du själv har grundat företaget och driver det så är du både VD och försäljningschef och det är där den första hemligheten är för att lyckas med en ehandel, du måste nämligen se dig som i första hand en försäljningschef och din ehandel är en av dina säljare.

För att göra det lite tydligare och för att förstå vad ehandel egentligen är för er som inte har lyckats med ehandel eller tänker starta en ehandel så kommer här en översättningstabell mot ifall du sysslade med försäljning i en butik:

* Försäljningschef/butikschef = Ecommerce Manager
* Butikssäljare = ehandeln (din sida)
* Det säljaren säger = Content på din sida
* Produkten i butiken = Produktsidan i eshopen
* Kassan i butiken = checkouten
* Skyltfönstret = SEO, Adwords och digital marknadsföring
* Trottoarpratare utanför butik = Influencers och andra länkar till din butik

Ovan lista gäller om du ska bedriva en försäljning till privatpersoner (benämns hädanefter som B2C, business to consumer) och inte när det är till företag (benämns hädanefter som B2B, Business to Business) anledningen till detta är att det är en hel del andra regelverk som gäller runt just B2B för att få en framgångsrik ehandel, mer om detta kommer i framtida poster.

Tillbaka till detta med att se e-handeln som en försäljningskanal, av vilken anledning är det viktigt? Jo en av de primära anledningarna till det handlar om att det finns en del saker som man aldrig skulle göra om man satsade på en riktig butik men som är exempel på vad väldigt många e-handlare som inte lyckas har gjort, låt mig ge ett exempel och göra en analogi mot fysisk handel.

Säg att du ska starta en butik där du ska sälja kostymer och klänningar för finare ändamål. Du tittar på butiker i centrum och inser att det blir väldigt dyra hyror och väljer istället att hyra en lada på en åker för att hålla nere kostnaderna. Denna lada lägger du ner en massa tid på och en del pengar för att fixa till och göra riktigt riktigt fin. Inuti inreder du den enormnt fin, fyller med fina varor och tränar upp dig och eventuell personal för att ta hand om kunderna, självklart investerar du i bästa och effektivaste kassasystemet som har lägst avgifter och ger bäst kundnöjdhet och lägger även upp en kundklubb så du kan få återkommande kunder och nu är det dags för öppning.
Precis som inför alla andra öppningar gör man lite reklam, tidningar är ofta väldigt dyrt, men med lite tur får man in en liten tidningsannons, kanske till och med ett reportage in en lokaltidning och första dagen på öppningen dyker det upp en del personer som har sett annonserna och är nyfiken, men tyvärr börjar det sen dala och till slut blir ni tvungna att stänga butiken, vad hände? Det som hände här var samma sak som händer med butiker i flera centrum, besökarna börjar utebli, det blir för få personer som tar sig till staden och går förbi skyltfönstret.

Var vill jag då komma med denna liknelsen? Jo detta är hela essensen i att driva en e-handel och det som är det svåraste av allt, och det är att det finns inget skyltfönster som människor går förbi, det finns ingen som bara råkar passera din ehandel och handlar, utan allt som finns är din e-handel som ingen vet om finns när du inte längre talar om det för dem aktivt eller att andra talar om det för varandra.

Detta ska inte avskräcka dig som funderar på e-handel för att komplettera din befintliga verksamhet eller att för den delen dig som vill starta ett företag som sysslar med någon typ av försäljning via e-handel, men dit jag vill komma med detta är att ehandel är svårt, det är stenhård konkurrens och om du inte har gjort din läxa runt affärsplanen och har svaret på den viktigaste frågan “Av vilken anlednings skall man handla av mig”, då har du en avsevärt sämre möjlighet att lyckas med din ehandel och riskerar bli bland dem vars e-handel aldrig lyfter.

I nästa del i denna e-handelsfokuserade bloggserie kommer jag skriva om just den frågan, av vilken anledning skall man handla av mig, tills dess, ha det bra och njut av vårssolen.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar