Dags att välja plattform (Del 8)

Då var det fredag, vad passar då bättre med lite helgläsning om plattformsval och vad man ska tänka på.

I förra inlägget resonerade jag runt marknadsplatser och att marknadsplatser skulle kunna ersätta en egen ehandel, men nu förutsätter vi att du/ni har bestämt er för att ha en egen ehandel, hur ska ni då tänka?

Förresten, bilden ovan kommer från E-commerce Park där jag har mitt kontor, tänkte det var en bra bild för att illustrera alla de ehandlare och ehandelsplattformar som används och är representerade där (inte ett sponsrat inlägg, men jag älskar stället 🙂 )

Mitt första tips är det absolut viktigaste, sikta inte på att bygga den perfekta webbshoppen, utan bygg en webbshop som gör att du kan komma online med lite produkter, ha sökmotoroptimerade texter och se till att du börjar bli indexerad, jobba sedan löpande vidare med ehandeln och jobba med kvaliteten. Jag kommer i ett framtida inlägg skriva om just förbättringsprocesser för ehandel.

Vad är då viktigt när du ska välja plattform? En av de första frågorna du ska ställa dig är om du själv ska bygga den och har kunskap om programmering av webbsidor eller vill du köpa/anställa personal för de delarna och du lägger fokus på innehåll istället (kommer i fortsättning använda den mer vanliga termen content när jag skriver om innehåll runt ehandel).

Ifall du själv ska bygga allt, så spelar faktiskt inte valet av plattform så stor roll, om du bortser från att den ska ligga på en plattform som är byggt på ett språk som du förstår, oftast blir det en open source plattform.

Ska du däremot inte koda själv utan vill ha en plattform som du kan administrera och du är en relativt litet företag skulle jag nog säga att du måste titta på de olika plattformar som finns som rena hyrlösningar. Här hittar du plattformar som Jetshop, Quickbutiken och många andra men även Woocommerce som är en plugin till wordpress finns på marknaden tillsammans med många andra. Jag kommer inte gå in på vilka plattformar som finns och deras för och nackdelar, finns på mycket redan skrivit om det. Däremot ska jag nu resonera runt hur du bör tänka när du gör valet.

Det många gör är att man redan från början väljer en plattform som man ska leva med för alltid och då bygger ett jättelösning, gör inte det, tänk det som att du ska ha en plattform som passar för dina behov de närmaste 2-3 åren eller kanske till och med mindre och du är ett helt nystartat företag. De flesta ehandlare byter plattform 2-3 gånger de första 5 åren.
Börja istället med att göra en lista, i excel eller på ett block, men där du specificerar ner vad som är “need” och vad som “nice” i funktioner. Tänk på att varje funktion med stor sannolikhet kommer att innebära en högre kostnad, så ifall du inte kan motivera en need med ökad intäkt eller minskad kostnad, är det med stor sannolikhet en “nice” och inte en “need”. Sjävklart kommer det ändras med tiden och då handlar det om att antingen bygga det du behöver då eller att när du får tillräckligt många framtida “need” så är det det som triggar förflyttningen till en ny plattform.

När jag brukar presentera detta tänkt för de jag föreläser för brukar jag få tillbaka men tänk vad skönt det skulle vara om jag kunde bygga från början både mina “nice” och mina “need”, vilket är en helt berättigad fråga, men tänk då på att kostnader hänger ihop med allt man bygger och ehandel är ett område som rör på sig väldigt fort. Det finns många som investerade väldigt mycket pengar 2009-2013 på att bygga fantastiska e-shopar för att passa desktopdatorer, e-shopar som integrerades med allt och man “plöjde” ner så mycket pengar i projektet att man 3 år senare inte hade kapitalet att ta nästa steg in i en mobilanpassad plattform. Hade man från början byggt för det som behövdes då och inte investerat mer än till vad som var “need” to have hade man kunnat ta det överskottet som producerades av den webbshoppen som då var bra och investera enklare i en ny plattform några år senare. Detta handlar egentligen inte om e-handel utan är ett grundläggande tankesätt när man driver företag i “nya” marknader eller försäljningskanaler “gör inga investeringar som inte är nödvändiga och undvik måla in dig i ett hörn”.

När du gjort din “need” och “nice” lista är det dags att gå ut och titta på vad som finns på marknaden, läsa test och hitta en plattform som uppfyller primärt dina “need” krav. Det som du också ska titta på när du väljer plattform är vem som levererar den. Hur menar jag då?
Jo, du kommer ha behov av hjälp under resans gång och då finns det 2 typer av leverantörer. Det finns de som har byggt sin egen lösning fullt ut och de är de som driftar, utvecklar och bestämmer hur plattformen skall utvecklas, är inte säkert att man i de lägen kan bygga precis allt man vill i framtiden. Det gäller i dessa fall att du känner att leverantören är någon som du verkligen gillar och känner förstår dig och dina utmaningar, då det inte är möjligt att byta leverantör och ha kvar samma plattform. Motsatsen till detta är att du väljer en “open source” plattform och en leverantör som kan bygga i denna. Det som då händer är att du kan byta ut den som bygger och utvecklar mot en annan som har kunskap om just den plattformen, nackdelen är att du måste vara en betydligt mer “kompetent” beställare och mer ansvar hamnar på dig som beställare då allt är möjligt att bygga utan att plattformen begränsar.

Vad som är rätt eller fel att göra går inte att svara på men mitt tips är att börja smått med en liten lösning som är en hyrlösning och som kostar några 100 lappar i månaden för att testa din produkt, marknad och målgrupp. Det finns massor med exempel på e-handlare som har börjat smått för att se att allt funkar, skött backend manuellt och sen när man börjat generera intäkter har det hela vuxet och man har då bytt plattform till en open source, anställt egen personal eller tagit in konsulter som byggt.

Hela resonemanget ovan är gjort utifrån att du är en liten verksamhet som har begränsade ekonomiska resurser. Har du däremot ett större kapital eller en befintlig verksamhet som inte är ehandel har du möjlighet att hoppa över första steget och gå direkt på en större lösning, det är egentligen ditt företags strategier och syftet med e-handeln som avgör.

Det jag däremot kan garantera är att det är inte storleken på webbshoppen eller det mest automatiserade backend(administratörssidan/orderhantering etc) som avgör om du kommer att lyckas utan det är om det du ska säljas presenteras på ett bra vis, svarar på frågor, har rätt pris, du siktar in dig på rätt målgrupp och du har en enkel köpprocess i din ehandel som avgör.

Om jag ska be och böna efter en enda sak för er som ska gå in i ehandel, lägg 80% av era resurser på det som genererar försäljning och frontend, ta bort nice to have och lägg de sista 20% på allt annat och ska ni ha “nice” delar med låt de vara en del av de 20%. Ni kommer med detta tankesättet ha ökat era möjligheter att lyckas avsevärt, då ehandel inte är annat än en “ny” försäljningskanal.

Ofta när jag träffar företag, personer eller klienter som vill in i ehandel och har en redan befintlig “offline” försäljning och hemsida brukar jag ställa frågan till dem om deras sida de ska bygga ska ha för primärt fokus och vilket det sekundära ska vara. Mer om detta kommer jag resonera om i nästa del. Tills dess skapa nu era “nice or need” listor och det går lika bra att göra som befintlig e-handlare som vill öka.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar