Bosch Connected World 2019

5000 deltagare på Bosch Connected World 2019

Nu är det fredag, jag och Fredrik sitter på en uteservering i ett soligt Berlin och försöker smälta alla intryck, information och kunskap som vi fått de 2 senaste dagarna. De senaste dagarna har vi nämligen befunnit oss i Berlin på Bosch Connected world 2019.
Det är en konferens som visar upp det senaste inom IoT, digitalisering och allt som Bosch är inblandad i, och man kan lugnt säga att det är få saker inom det digitala där Bosch inte är inblandade.
Sitter man i Sverige som vi gör så tänker man mest på Bosch som hushållsmaskiner, eller som vi på JS Energi, värmepumpar och ägare av IVT varumärket, men sanningen är att Bosch är allt. 


Undrar när jag kan börja ta en sådan här till kontoret?

Det är svårt att veta var man ska börja i en sådan här sammanfattning, så vi börjar med det som var genomgående genom allt, och det är personalisering kopplat till den personliga integriteten. Man har insett under dessa dagar att kan du tänka dig det, kan du i praktiken nästan skapa det också, men får vi lov att använda det? Efter att ha lyssnat på en EU kommisionär och EUs målriktning är “Putting people first” och man inser att det är tydligt att de verkligen vill begränsa datamängder, så infaller sig vissa funderingar runt det. Varje år i London tillbringar man ca 100 timmar stillastående i en bilkö, i snitt i en storstad kör man 4,5 km onödig sträcka per gång man ska parkera. Dessa saker skulle kunna undvikas om man använde smarta sensorer, fordon som kommunicerar med varandra, kameraövervakning som kommunicerar med bilen via molnet. Eller varför inte Shuttlebussar som kommer när du är redo, utan att du egentligen behöver beställa dem. Forskning visar att det kan gå med Car sharing och inte äga bilar, om du har tillgång till Car Sharing inom 5-10minuter från det att du behöver det. Bosch har visat att det går att göra med dagens teknik, men det kommer kräva att vi delar med oss data om oss själva, och vill vi verkligen det. Å andra sidan, tänk hur mycket onödiga utsläpp vi gör bara genom att köra och leta parkeringsplatser, skulle vi vara beredda att offra vår personliga integritet för att rädda miljön och vårt jordklot? 

Elektriskt automatisk minibuss, den behöver inte ens vända

Ett annat ämne som berördes mycket som ligger i närheten av ovan resonemang är Logistik 4.0. Idag är det vanligt att man har tracking på containrar och vet var de är, men med Logistik 4.0 vet du exakt vad som är i containern, var varje kolli är och kan med algoritmer i realtid uppdatera leveranstider. För alla oss som är ehandlare låter det som en dröm, tekniken finns och är dessutom relativt billig, men vad man förstod här så ligger det i att förlora ett paket idag är inte dyrt för fraktbolagen, deras friskrivningsklausuler för allt gör att kostnaderna är låga, och det gör att de inte är jätteintresserade i att investera i det, kan det vara som så att detta är en lucka som Amazon, Alibaba och Tencent som stora jättar kommer att utnyttja för att konkurrera med klassiska logistikbranschen. 
Tyvärr var där många breakoutpass som man hade velat sitta med på, till exempel Industri 4.0 men man var tvungen att prioritera och en av de sakerna baserat på projekten vi kör på JS Energi som vi såg fram emot var Smarta Hemmet, ett seminarie som gjorde oss lite besvikna. Visst är Bosch långt framme, riktigt långt framme men det som vi har efterlyst och vill ha mer information är deras strategi i att koppla upp hemmet, hur förhåller Bosch sig till att bygga sitt egna ecosystem eller att släppa in 3e parts integrationer? Idag integrerar man med Amazon Alexa och Philips Hue men man har t ex ingen integration mot Google Home och Google Assistant, däremot har de mot IFTTT och det gör ju att man kan koppla upp och styra saker, du kan dock inte ta det till nivån att ha nytta av Googles algoritmer och machine learning. 

Hur ser Bosch smarta Hem infrastruktur ut


Ett av de saker som jag verkligen kommer minnas är keynoten och avslutningen av Sir Tim Berners-Lee, han som uppfann det moderna internet skulle man kunna säga, det var intressant att lyssna på hur han berättade om web 3.0 som är det som utvecklas nu, men också att hans grundtanke när han uppfann “http” var collaboration, något vi pratar mycket om idag och är det vi gör mest i sociala medier. Men han pratade också om baksidan av hur man kan använda internet för att sprida falsk information och ondskan kan gro, det är ju också ett collaboration. 

Sir Tim Berners-Lee


Den sista saken som genomsyrade allt under dessa 2 dagar var energi, både energiförbrukning och energiproduktion. Allt detta IoT, elbilar, självkörande bilar etc, kräver elektricitet och i västvärlden idag har vi en elinfrastruktur som inte är byggd för det samhället som vi bygger idag. Detta pratade Vattenfalls CEO om i sin keynote, lösningen på det är att koppla upp allt, och på det viset balansera förbrukningen av elen. Idag gör till exempel Nibe det redan i sin Smart Price Adaption, men det är bara en liten del och en av utmaningarna inom hela detta området är att det inte finns någon standard att jobba med, vilket gör att alla bygger egna lösningar och då blir det väldigt svårt att få en kombinerad tvättmaskin/torktumlar från Bosch att kommunicera med en värmepump från Nibe att förbruka energi när det totala uttaget i samhället är som lägst och på det viset balansera uttaget.
När du sen kopplar på solceller, skapar som “micronät” genom att koppla ihop ett antal hus och börja använda sensorer tillsammans med personlig data så kan vi faktiskt reducera vår förbrukning och klara oss längre på den infrastruktur vi har idag, men en sak är säker, stora investeringar måste göras i framtiden i vår energi-infrastruktur. 

Det är ganska tydligt att affärsutveckling sker just nu på 2 plan, en på det tekniska där det går väldigt fort just nu runt optimering och algoritmer och en på affärsmodeller, där man betalar för förbrukning av saker, ex betala per tvätt i din tvättmaskin som ägs av ex Bosch, de kommer uppgradera med nya tvättprogram i takt med att innovation av nya material kommer och tar ansvar för att den fungerar som ett exempel på vad man kan åstadkomma. Men för att kunna göra allt detta behövs det data och för att få det “seamless” måste datan dessutom vara personligt, och då hamnar vi i valet och kvalet. Vill vi nyttja alla möjligheter som Internet of Things (IoT) ger oss och vad är vi beredda att offra av vår integritet, å andra sidan kommer den filosofiska tanken, vad är egentligen integritet? 

Ett stort tack till Jens på Bosch/IVT som gav oss möjligheten till att besöka detta, vi är evigt tacksamma. 

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar