Betallösningar, hur viktigt är det egentligen?

Som e-handlare går det inte en vecka utan att man får ett samtal från något betallösningsföretag som vill sälja in just sin checkout. Det som skiljer deras checkout från alla andra är att de har mindre avhopp i kassan, de har lägre avgifter med 0,1-0,5% eller att de har hittat på någon annan innovativ variant som gör att de kreditgodkänner fler än vad din nuvarande gör. Varianterna av betallösningar är väldigt många och visst jag generaliserar en del, men det som få kan svara på är av vilken anledning jag ska välja just deras om de inte får prata om procentsiffror eller antal avhopp. Kan faktum vara att det är dessa 2 som avgör vilken du ska välja?

Låt oss titta närmare på det och jämföra med ditt riktiga liv, i den riktiga världen och se hur man själv hanterar olika situationer. I detta fallet likställer vi checkouten med kassan i din matvaruaffär. Vi säger att du har varit och gått runt i butiken och kommit fram till kassan med din korg eller varuvagn. Du väljer den kassan som har minst kö, men även den är lång. Du märker att kön går långsamt och alla andra kassor stänger dessutom (tro mig händer rätt ofta) och du står kvar. Du väntar i 10 minuter eller mer för att få lov att betala. Av vilken anledning lämnar du inte kön, eller gör du? Jag kan nästa svära på att det är beroende på 2 olika faktorer om du lämna kön eller inte och dessa är:

  • Hur mycket behöver eller vill jag ha varan?
  • Hur mycket tid har jag (min stressnivå)?

Vi har alla lämnat en kö, men sällan på Apoteket, när vi har haft en nässpray i handen och varit helt täppta i näsan då har vi snällt stått i kö och väntat, trots att vi varit stressade, för att smärtan med att ha en täppt näsa vinner över stressen.

Vart vill jag komma i detta då? Jo det jag vill resonera runt är att det som avgör hur viktig din kassalösning i e-handelsbutiken är, är inte hur lätt den är att använda utan snarare hur mycket kunderna vill ha dina produkter eller tjänster. Desto mer de önskar dem desto mer omständig checkout är de beredda att gå igenom. Desto mer de inte bara önskar varan eller tjänsten utan verkligen behöver den desto längre tid är de beredda att lägga i processen och desto mer information är de bereda att delge dig.
En vanlig fråga i resonemanget då är “men är det inte bara att välja Klarna, de har ju den enklaste betallösningen?” och jo det skulle man kunna säga att det är, om man inte vill eller önskar förstå sina kunder behov och köpprocess men så här långt i min e-handelsserie hoppas jag ni har lärt er hur viktig just den kunskapen är. Klarna är på inga sätt en dålig lösning, men det är inte säkert den är den bästa lösningen. Har du t ex många som handlar av dig som är enskilda firmor eller på andra sätt har behov av företagsfaktura mot en inläsningscentral (här är inte klarna den bästa lösningen). Har du många utländska kunder, då kanske Paypal är att föredra osv. För olika målgrupper och olika köpprocesser finns det olika lösningar.

Det finns dock alltid ett läge då en så enkel checkout som möjligt är önskvärd (Klarna är idag den enklaste för en konsument) och det är när behovet av varan är relativt litet och det finns många andra som har samma vara till ungefär samma pris. Anledningen är att om behovet är litet och samma vara går att hitta någon annanstans till ungefär samma pris väljer man alltid enklaste lösningen, innebär det då t ex att det strular med betallösningen, eller med det mobila bankidet (finns en del svenska betallösningar som just nu har stora problem runt dessa delar) så kommer kunden lämna och gå till en annan sida där de kan köpa samma varor till samma pris men har färre hinder.

Ovan är kundresan genom checkouten, men det finns också en annan variant att titta på när man ska välja eller byte betallösningen. Jag träffar varje vecka minst en e-handlare som skryter för mig hur de har lyckats sänka sina transaktionsavgifter med 0,x% i avgift och det är bra när man har en stor volym då det kan ge stora pengar på din bottenrad, men det dessa sällan räknar på är att det finns en dold kostnad också kopplad till betallösningar, och det är redovisningen/bokföringen i företaget. Exempelvis hur ser avräkningsunderlagen ut som det bokförs från, är det enkelt att få fram ett bokföringsunderlag eller är det som Stripe som kräver ganska mycket handpåläggning för att få något att jobba med (är där någon som har ett bra sätt att lösa det så det blir rätt med valutor och datum mot bankavstämningarna får ni gärna meddela mig). Det finns en del betallösningar som kräver att du har ett separat inlösenavtal och dessa genererar 2 olika avräkningar varje dag vilket gör att det blir dubbelt så mycket att bokföra. När ni tittar på kostnaderna för en betallösning glöm inte räkna in de dolda indirekta kostnaderna. Där ni kanske sparar 0,2% kan faktiskt innebära att ni förlorar mer pengar då det kräver mer bokföringstid. Personligen räknar jag att varje timme jag eller någon annan i mina bolag lägger ner har en prislapp på 500,- / timme då är det ganska enkelt att räkna på det och se om jag faktiskt sparar pengar på att byta till en lägre avgift. Kräv alltid att få exempel från leverantören på hur avräkningsnotorna och bokföringsunderlagen ser ut innan ni byter.

Mer än så här ska jag inte skriva om betallösningar då jag faktiskt anser att för en lyckad ehandel är det en ganska minimal del att fokusera på, fokusera mycket mer på att lösa nöten “Av vilken anledning skall man handla just av min ehandel och mina produkter” så kommer du tjäna mer pengar och få mer omsättning, vilket innebär att ni tjänar mer pengar än vad ni hade gjort av att spara 0,1% ?

I nästa avsnitt tänkte jag skriva lite om hur man bör tänka när man ska skriva “kategoritexter” tills dess ska jag se om jag kan hitta en bättre fungerande betallösning än den jag har i en av mina ehandlar idag.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar