Betallösningar för B2B (Del 26)

Då har vi kommit till sista delen i B2B specialen och här vill jag fokusera lite på detta med betallösningar. Betallösningar är alltid ett känsligt ämne inom e-handel och många har åsikter om det, anledningen är osäker, men antagligen är det för att det är något man kan spara pengar på. Normalt sett brukar jag inte rekommendera någon att lägga för mycket tid och pengar på sin betallösning, eftersom ifall du har koll på dina kunders köpprocess, ditt “why” och värdet som du tillför så spelar betallösningen mindre roll. 

När det kommer till B2B ehandel så gäller dock andra regler, där är det som så att din betallösning kan vara skillnaden mellan framgång eller totalt misslyckande. Hur då kanske ni undrar? 

Det är som så att alla betallösningar idag på marknaden inte klarar av att hantera företagsköp, och ifall din köpprocess är att första köpet skall göras genom den normala checkoutprocessen men som ett företag måste du ha en lösning som kan fakturera ett företag, eller hantera ett företagskort. 

Ett vanligt problem som förekommer är att man vill som företag ha det mot faktura och enligt lag är det bara firmatecknaren som får lov att ingå bindande avtal, detta gör att många betallösningar har valt att implementera en funktion som gör att firmatecknaren måste godkänna med mobilt bankid, något som kan utgöra ett stort handelshinder och som kanske resulterar att du inte får en order där företagsnamnet syns, utan istället gör man ett personligt utlägg som anställd. Detta innebär ju då att du inte kan hitta den som en företagsorder och du kan således inte sätta en säljare på att ringa dem och få till ett utökat samarbete

Lösningen på detta hos visa betalleverantörer är att du tecknar ett avtal med Regressrätt vilket innebär att du tar risken om det är ett bedrägeri och inte betalleverantören, detta brukar vara det vanligaste sättet att lösa det. 

En annan utmaning med betallösningar för B2B ehandel är lite mer kopplat till sverige där det finns många enskilda firmor. Juridiskt sett är ju en enskild firma, dig som privatperson, men även har du företagsrättsliga lagar som du följer och t ex har du möjlighet att dra av moms. Det innebär att många enskilda firmor försöker lägga en order som företagare. Det finns tyvärr fortfarande 2019 en hel del betallösningar som då kommer tvinga dem handla som privatpersoner med leverans hem, vilket också är ett handelshinder. 

Det är svårt att vara konkret när man skriver om betallösningar för B2B och det är för att det inte finns så många bra lösningar men massor med utmaningar och kryphål beroende på vem din B2B målgrupp är. Det mesta går att lösa med regressrätter och juridiska avtal, men vissa betalleverantörer är inte så glada för det och det kan kräva mycket förhandlingar. 

Ofta slutar det med att man bygger en integration med sitt affärssystem som gör automatiska fakturaunderlag istället och inte går via en betallösning när man börjar få volym. Anledningarna för det är många, men de vanligaste är att snittordern inom B2B är oftast högre och då är det en hel del pengar som försvinner till betalleverantören. Du har också möjlighet att enklare göra kreditkoller och andra regler som gäller vilket gör det enklare. En annan anledning är att många större firmor har formkrav på sina fakturor eller man säljer mot stat och kommun som har krav på hur faktureringen skall ske elektroniskt. 

Som ni märker blir det lätt flummigt och inte så konkret, och tyvärr är det så det ser ut idag, men jag är övertygad om att det blir enklare. De flesta betalföretag jag träffar har mycket fokus på att utveckla denna delen, då det är här mycket tillväxt inom ehandeln kommer vara i framtiden. 

Detta var sista delen i denna specialare om B2B, nu går vi tillbaka till normala inlägg igen, jag hoppas ni har fått en lite bättre insikt i B2B ehandel, för det kan verkligen vara bra lönsamhet, är oftast högre snittordrar och mindre administration, men ställer också andra krav. 

Är lite osäker på vad jag ska skriva om härnäst, funderar på att skriva om att bedriva ehandel när man har en butik, men kanske om sälja på sociala medier eller sälja via chat, är lite ambivalent så skriv gärna en kommentar nedan om vad ni önskar.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar