Viskleken för vuxna

 

startbild
Hur förvanskas data och blir till en mening på Sociala Medier

Det är inte ofta jag ger mig in i politiska diskussioner här på bloggen, men gärna i politiska debatter, dock aldrig på sociala medier då det sällan blir någon diskussion och fakta försvinner bort helt och hållet. Jag har inget emot politiska diskussioner, jag till och med tycker de är roliga, givande och intressanta (ibland till min älskade omgivnings irritation dock 😉 )

Jag nämnde tidigare att jag däremot inte tar politiska diskussioner online på Facebook och forum, den största anledningen till det är att där existerar sanningar som bygger på sådant man läst utan att t ex öppna underliggande artiklar, man agerar endast på rubriken, läser inte källförteckningar, tittar inte på hur gamla artiklar är, kontrollerar fakta osv.

I förra veckan ramlade jag i mitt sociala flöde över en av de absolut tydligaste bevisen jag någonsin sett på detta och det i form av “viskleken”, denna gången gjorde jag viss dokumentation runt det för att se hur det utvecklades, det var inte melodifestivalen och hur svenska nationalsången helt plötsligt skulle sjungas på arabiska, för att sen visa sig att det skulle den inte alls, undrar hur många delningar den lilla grodan från Expressen resulterade i, och dessutom undrar hur många som faktiskt såg rättelsen som kom ganska tidigt men inläggen fortsatte delas utan att någon läste artikeln. Nej detta är en helt annan dock lite på samma tema och med hat i botten, låt mig visa.

korkort1

I dagsläget har ovan inlägg där det länkas till Dalademokraten delats 325 gånger, 240 kommentarer och över 600 like och emojis på den. De flesta kommentarerna är rena hatinlägg, irritation över staten och bland var 5e kommentar ungefär hittar man någon som skriver “läs artikeln” varpå hat kommentarer fortsätter baserat på rubriken i gruppen.

Nu kommer vi till det intressanta i det hela och det är när vi spårar detta tillbaka och läser första artikeln där det visar sig att detta faktiskt är en helt ideel studiecirkel skapad av en privatperson som gör detta gratis för ett antal invandrare, precis som vem som som helt kan gå till ABF och starta en studiecirkel, där är således inga statliga pengar, bidrag eller något som använts, och dessutom det som varit på studiecirkeln är teoridelen för körkortet på deras hemspråk.

korkort3

Hur kommer det sig då att detta får en helt annan vinkling när det kommer ut på Facebook? Ja jag vill säga att det är “viskleken” i ett modernare uttryck. Ni vet där första personen viskar ett ord till nästa i kedjan och sen fortsätter det och sista personen i kedjan ska sen säga vilket ord den fick, och alla skrattar för det var inte ens i närheten av vad den första personen sa. Vi pratar här om modernare typ av “viskleken”, förutom att det inte är någon som viskar, utan istället skriker ut det med megafon, det finns heller ingen som orkar/vill/ eller ens bryr sig om att läsa kritiken, för inte skulle väll någon hitta på en sådan sak, utan istället blir man upprörd och skriker än en gång, varpå samma sak händer om och om igen och skrikandet fortsätter och helt plötsligt har man skapat en sanning på internet som aldrig kommer försvinna.

korkort2
ABF går ut och förklarar hur det går till med studiecirklar, antagligen ingen av delarna som läst detta

Just detta fenomen används inte bara i politiska syften utan är även ett av de mest använda i nätmobbing, mobbing i verkliga livet ja allt där nätet och verkligen livet går ihop. Att barn och ungdomar har svårt att förstå vad “viskleken” innebär när det rör mobbning och hat kan jag förstå, men jag kommer aldrig kunna förstå hur vuxna människor faktiskt kan använda “viskleken” för sitt eget nöje eller sätt att uttrycka åsikter och värderingar, utan att kontrollera sanningen och på det viset skapa rädsla, hat, lögner, företags konkurser, självmord etc etc…. det är helt oförståligt och otroligt pinsamt. Dessutom behöver man inte vara speciellt smart för att inse att många av dessa personer även är föräldrar som är vänner med sina barn på sociala medier och på det viset faktiskt genom sina kommentarer, delningar och annat faktiskt blir en förebild för barn/ungdomar vilka i nästa steg kan vara de som blir nätmobbare baserat på vad föräldrarna tycker och tänker i sociala medier, någon som tänker på det?

Vill också betona att jag på inget vis gör någon politisk ståndpunkt i detta blogginlägg utan jag endast tar ett verkligt fall, tittar på källan, lyckas följa flödet och hur det utvecklas och visar hur hat kan födas och fördubblas utan att någon faktiskt bryr sig om att ta in sanningen, utan istället skapar man en sanning.

Kan också nämnas att denna teknik har använts av flera länder inom icke demokratiska länder och styren i alla tider för att sprida saker att samlas runt, alltid måste någon offras för att samla gruppen med denna typ av “härskarteknik”, det tråkiga är att den är sjukt effektiv och tyvärr fungerar den nästan varje gång. Var detta kommer sluta när spridningen inte längre är i de närmaste byarna som det var under häxbränningens tider utan när det kan bli globalt på 20 minuter, det vågar jag inte ens tänka, men jag hoppas innerligen att faktiskt människor kommer till insikt och inser att man kan inte lita på vad någon annan sprider eller skriver på sociala medier eller andra ställen där åsikter kan göras hörda om inte källförteckningar anges och att vuxna människor faktiskt är en förebild med sitt beteende online.

Det finns garanterat de som kommer säga att man kan ju inte lita på tidningen i ovan fall (runt körkortet) och tidningen har fel och i mitt fall vet jag inte om det tidningen skriver är sant eller inte, gör heller inte någon ståndpunkt i det hela runt den artikeln, men jag anser att om man delar en artikel från en tidning har man (ursäkta språket) ta mej fan ett ansvar att läsa det man delar!

ps.
Vill ni läsa de olika artiklarna och underartiklarna som ovan hänvisar till har ni de här nedan:
http://www.dalademokraten.se/dalarna/borlange/nu-kan-jag-kora-mamma-och-handla
http://www.dalademokraten.se/dalarna/sater/sverigedemokrat-kursdeltagarna-ar-snyltare
http://www.dalademokraten.se/dalarna/borlange/abf-vi-betalar-inga-korkort

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar