Vilka är dina ursäkter?

concise-quotations

Varje dag så har man ursäkter för att inte göra något, kanske till och med små vita lögner. Varför har man då det? Ja egentligen är det ju väldigt enkelt.

Hur ofta hittar du på ursäkter på något som du verkligen vill göra? Hur ofta hittar du på ursäkter för sådant som du behöver göra för din egen skull? Svaret är för de flesta människor väldigt enkelt, väldigt sällan hittar du på ursäkter för det som är roligt.

Varför hittar vi då på ursäkter för olika arbetsuppgifter till exempel som din chef kommer med? En av de vanligaste anledningarna är faktiskt att du inte förstår värdet av det som du gör. Om du känner att du ska fylla i ett dokument eller skapa en rapport, eller ringa ett samtal där du faktiskt inte förstår varför du gör det och vad värdet av resultatet är så blir det ofta en ursäkt.

Det kanske är som så att som ledare ska man behöva leta efter ursäkter, för ursäkter är kanske de arbetsuppgifterna som faktiskt inte ger något värde för företaget utan endast för dig som ledare, men då du ska leda din personal så blir det att de faktiskt tar av sin produktionstid för att göra något för dig som de inte förstår värdet av och med största sannolikhet ger det heller inte något värde för dina kunder. Jag tror personligen att detta är vanligaste inom skapandet av rapporter, hur många skapar inte rapporter som inte ger något värde för deras verksamhet utan endast för att någon annan vill ha det. Ett tips är att fråga dem varför de behöver dem och i de flesta fall kan jag lova att de heller inte har något värdegrundande svar utan att de behöver dem som ett KPI. Ett bra tips kan vara att upplysa dem om att rapporten inte ger dig något värde och du är tveksam till värdet det ger till kunderna och faktiskt sätta en “prislapp” på den, t ex hur lång tid du eller din personal behöver ta av produktionstid/kundtid för att skapa dem och se om de fortfarande är lika aktuella. Om de då fortfarande är det, och du inte får något bra svar på vad värdet är från den som bestämt det då kan du vara säker på en sak, ditt företag du jobbar i har problem, antagligen ett bristande engagemang hos någon eller några i ledarposition eller en brist på en tydlig strategi och vision.

jag vill uppmuntra alla att faktiskt testa frågan, själv har jag gjort det flera gånger och blir lika förvånad varje gång vilka olika svar jag får, i alla fall får det folk att tänka efter vad rapporteringshysterin faktiskt kostar.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar