Vem är min kund? (E-handelsserien del 3)

Då var det dags att köra en ny del i min ehandelsbloggserie som ska kunna ge dig tänkbara och hjälpsamma tips för att lyckas med din ehandel. En av de vanligaste frågorna som jag får, faktiskt den absolut vanligaste är “vad ska jag göra för att sälja mer” och mitt svar är alltid “vem är din målgrupp?” varpå svaret nästan alltid är “alla” eller “jag vet inte”. Det konstigaste är att frågan som jag alltid får kommer nästan alltid från dem som sen inte kan svara på frågan, och det är inte så konstigt faktiskt, då i praktiken alla som lyckas få sin ehandel att fungera och växa har svarat på frågan vem som är målgruppen.

Detta med målgruppen och svaret på frågan vem som ska handla av mig är den svåraste frågan i de flesta fall när man gör en affärsplan och det är ingen skillnad om det är en ehandel eller en fysisk butik, för att lyckas behöver du i praktiken kunna svara på frågan. Hur vet jag då vem som är min målgrupp? Det vet du egentligen om du kan svara på frågan vi ställde förra gången, av vilken anledning skall man handla av dig? Detta eftersom om du har en produkt eller tjänst som löser ett problem är svaret på vem som ska handla, den som har problemet. Är det en livsstilsprodukt är svaret på frågan att de som har den livsstilen ska handla av dig.

Detta var ju ganska enkelt och så långt har nog de flesta kommit, men nu kommer vi till det svåraste och det är att göra personprofiler på dessa människor, eller personas som man gärna inom ehandel och digital marknadsföring kallar dem. En Personas handlar om att göra dina målgrupper mänskliga sätta ett namn, egenskaper och drivkrafter på en målgrupp, men också var de bor, inkomst, arbetar med etc. Av vilken anledning är då detta intressant? Låt mig ge ett exempel: Säg att du ska sälja juicecentrifuger på din ehandel, vem är det som som ska handla dem? Svaret på frågan är självklart inget som är enkelt men en målgrupp är de som vill leva nyttigare och förändra sitt liv, dvs de som vill börja dricka råsaftsjuicer, hur ser en sådan målgrupp ut? Här kan man då göra lite förutsättningar, och hur man gör dem är ju helt och hållet upp till dig, men skulle jag börja sälja dessa hade jag tittat på att försöka få så smal målgrupp som möjligt. Att gå på de riktigt hälsosamma direkt är självklart hur logiskt som helst, men de har ju redan en råsaftscentrifug, är min bättre än de andra på marknaden? Nej det är den inte i detta fallet, alltså vill jag gå på de som inte har, hur ser då min personas ut när jag gör mitt första utkast:

* En Man som är i 35 åldern och bor i lägenhet en större ort eller stad.
* Hektisk livsstil och tränar 1-2 gånger i veckan
* Är en person som alltid ger ett nyårslöfte
* Är lätt överviktig
* har ständigt dåligt samvete för att man inte tar hand om sin egen hälsa
* Inspireras primärt via sociala medier och då är det bloggar inom hälsa och Instagram där man följer personer som har en nyttig livsstil.
* Är en person gör todo listor både privat och på arbetet
* Snittinkomst på 35000,- i månaden och är sambo
* Vill handla ekologiskt när det kommer till frukt och grönt, men tycker det tar för mycket tid och kostar lite för mycket

Detta är en grund i en personas, hur kan detta vara viktigt för mig? Jo jag vill ju åstadkomma en återkommande kund och inte bara en engångsköp och då är där en del saker jag måste tänka på med min produkt och marknadsföring för att attrahera personen, det primära är att jag måste i mitt budskap jobba med att göra en bestående förändring och vägen till den är ju självklart via juicecentrifugen. Denna person har ju hört talas om att det är jobbigt att diska dem (vilket det också är) och då gäller det för mig att få upp en användning av den och koppla mitt varumärke till en bestående förändring att redan från början prata om de unika säljpunkterna som gör min produkt attraktiv? Dessa skulle kunna vara för denna personas:

* enkel att diska (för att ta bort oron att jag inte kommer använda den)
* liten smidig tar liten plats (bor antagligen lite trångt och det tar plats)
* Prova på garanti, är du inte nöjd kan du skicka tillbaka den

Detta är exempel på hur man kan tänka, och tyvärr kommer man ofta fel första gången, men en ehandlare får alltid någon order till slut och då är det den kunden man ska analysera, kanske ringa upp den, tacka för ordern och intervjua dem för att få underlag och skapa en personas som ser ut som den kunden gjorde, för finns det en så finns det flera, och vet du då hur din personas ser ut så kan du också lättare marknadsföra och sälja till dem.

I nästa del kommer jag prata om vikten av att ha samma budskap i alla kanaler och få hela ditt budskap att hänga ihop.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar