Vem äger din tid?

På plats på kontoret, det blev visst ändå Helsingborg. Morgonens kaos i min planering fick mig att fundera på om jag äger mig egen tid?

Just nu är nog svaret, till hälften. Hälften av min tid ägs av andra och en stor del av det som jag hanterar då är sådant som tyvärr inte skapar så stor effekt och resultat varken för mig eller de projekt som de rör, tyvärr. Som tur är så den andra hälften av min tid som kontrolleras av mig själv i samråd med andra är så förbannat effektiv och skapar just nu fantastiska resultat och det är det som verkligen håller min energi uppe.

Tyvärr är det inte så mycket att göra, det är nog en mänsklig svaghet, att behovet av att vara informerad, fatta beslut i konsensus, diskutera istället för att besluta, informera, inhämta information är tyvärr, tror jag en mänsklig egenskap. Men bara fundera hur mycket mer som skulle kunna åstadkommits i världen om man inför varje möte ifrågasatte om alla som är med har behov av att vara där och i synnerhet om man inför varje möte ställde frågan: “kommer detta möte gynna våra kunder, eller gynnar det oss själva”? Om man då valde att på alla möten som skulle gynna bara oss själva att ha en stenhård struktur, beslut, men underlaget skulle varit ute innan, alla skulle ha förberett sig och ha med sina frågor (gärna distribuerade innan) och/eller bara ta beslutet i en mindre grupp och dessutom skippa alla sidopunkter.

Jag tror genom att tänka över hur man jobbar med dessa så kallade diskussionsmöten skulle kunna effektivisera varje persons vardag med 10% skulle det innebär en frigörning av tid. Dessutom en skiftning av arbetsuppgifter vid olika tidpunkter. Idag ser det ofta på större företag ut som så att på kontorstid som chef springer på en massa diskussions och informationsmöten mellan 8-17 vilket leder till att man på kvällstid måste sitta och producera det som skulle gjorts på dagtid och det i sin tid leder till att folk mår dåligt.

Nej jag tror personligen att “onödiga” möten och diskussionsmöten på arbetstid har en stor skuld i stress och utbrändhet. Istället skulle jag vilja förorda flytta diskussionsmöten till sen eftermiddag eller kväll och producera på dagtid istället då jag är övertygad om att det minskar stressen.

Dock lätt att säga, svårt att göra.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar