Var är din comfortzon?

comfortzone

Sitter just nu på tåget efter en språngmarsch för att hinna med den, tusan också att jag ibland inte tänker på klockan 🙂
Kommer precis från ett möte med ett av de bolag som jag investerat i, där vi har pratat mycket om framtiden, tillväxt och att ta sig ur sin comfortzon.

Intressant i ämnet är att att jag även idag har varit på en Mentorsträff. Jag har nyligen blivit mentor för en student på Lunds Universitet och idag var det en första träff där alla mentorer och adepter träffades. Även där pratade vi en del om comfortzonen.

Vad menar jag då med comfortzonen?

Med comfortzonen menar jag egentligen det hjärnspöket som vi alla har inom oss, jag har det, du som läser detta har det, våra vänner har det, vår familj har det, ja jag vill mena att alla människor har det.

Comfortzonen är det området där man känner sig bekväm, comfortzonen är den zon där man är trygg och där man själv inte drabbas av överraskningar som man inte vet hur man ska hantera, där man träffar på problem som man faktiskt vet lösningen på… kort sagt man är trygg i sin comfortzon, med det inte sagt att den är problemfri, men de problem man får vet man hur man ska hantera.

Vad är det då att vara utanför sin comfortzon? Ja för vissa kan det vara att ringa det där jobbiga samtalet, jag har t ex själv ett sådant stående på min todolista, i en vecka nu…. ska kanske göra det imorgon 🙂 För andra kan det vara att gå upp och ställa sig på en scen och hålla ett föredrag, en sådan sak är i min comfortzon men för många andra är det inte det utan något av det läskigaste man kan tänka sig.

Är det viktigt att veta och känna till sin comfortzon då? Nej det behöver inte vara det, kan faktiskt vara ganska oväsentligt för väldigt många. Däremot om du har planer på att göra en karriär, driva ett företag, förverkliga dina drömma, åka på en äventyrssemester eller träffa ditt livs kärlek. Allt detta sker ofta genom att man utmanar sina egna gränser, går utanför sin egen comfortzon.

Det intressanta med comfortzonen är att du alltid hittar ursäkter för dig själv och för andra till varför du inte går utanför den, varför du inte ringer det där samtalet, varför du inte tar det mötet, varför du inte gör den resan osv osv osv….. det är konstigt att när det gäller att gå utanför sin comfortzon och när det gäller tråkiga saker finns det alltid en ursäkt till varför man inte gör det.

Då kan man tro att eftersom jag skriver detta, att detta inte är ett problem för mig, eller att jag är bättre än andra på sådana här saker… men sanningen är att det är jag inte, jag har massor med saker som jag skjuter på varje dag för att det ligger utanför min comfortzon. Det kan vara att ringa just det där samtalet, det kan vara att fråga någon om hjälp på ett område jag inte begriper, det kan vara att djupa ner mig i ett område jag behöver veta mer om, men som jag tycker är riktigt tråkigt. Jag skulle misstänka att de jag jobbar dagligen med skulle inte ha några problem att berätta om de 3 sakerna som jag just nu skjuter på för att det ligger utanför min comfortzon, å andra sidan så vet jag själv vilka dessa är och det kommer en dag då jag trycker in att göra alla dessa saker på samma dag, för så brukar det sluta när et är saker utanför min comfortzon, att någon dag tar jag tjuren vid hornen, tar tag i första, den visar sig gå bra, då tar vi andra och sen kan jag ha tillbringat en hel dag utanför min comfortzon men 10 olika saker.

Det viktigaste är att vi alla är olika, vi har alla olika comfortzoner och det värsta du kan göra som ledare, vän eller kollega är att förminska dina närmastes comfortzoner och gränser, för det som är enkelt för dig, kan vara en livsutmaning för din kollega.

Det är intressant när jag började skriva detta var inte tanken att jag skulle skriva om att jag hade comfortzoner, men jag insåg redan idag på mitt möte ikväll att hjälpa någon annan gå utanför sina comfortzoner innebär också att man måste erkänna sina egna, för alla har vi våra comfortzoner.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar