Vad är syftet med hemsidan?

kpi
Ett foto från min senaste föreläsning på E-commerce Park om Google Analytics och hur du genererar bättre resultat på din webbsida

Varje dag träffar jag på företag som har en hemsida utan att faktiskt inte veta anledningen till att man har en. Det vanligaste svaret på frågan “av vilken anledning har ni en hemsida” är svaret “det måste man ha”. Hur är det då, måste man ha en hemsida?

Nej faktiskt inte, det är till och med att en dålig hemsida kan göra mer skada än att inte ha någon hemsida alls. Av vilken anledning gör jag detta, på visst viss provokativa påstående?

Jo anledningen är riktigt enkel, nämligen att det finns 3 syften en företagshemsida kan ha om man bortser från just detta att ha en hemsida bara för att man måste ha. Dessa 3 är:
– Ehandel
– Referenssida
– Del av säljprocessen

Självklart är ovan under förutsättning att sidan är av en kommersiell karaktär och ska vara för ditt företags skull. Utöver ovan kan självklart sidor vara av informativ karaktär typ wiki/nyhetssidor osv, eller av interaktiv karaktär som forum osv.

Men låt mig nu stega igenom de olika typerna av företags hemsidor lite mer djupare än ovan:

– Ehandel
En sida som har som syfte att både initiera och avsluta köpet och transaktionen online, här under ligger också olika order och beställningsportal trots att de många gånger bör gå mer under IT stöd än faktiskt kommersiella syften.

– Referenssida
Denna sidan har som endast syfte att verifiera det som du och ditt företag säger i olika kanaler. Hur många gånger har det inte hänt att du blivit uppringd av en säljare, för att under tiden du pratar med säljaren även gå in på hemsidan och kontrollera vad företaget har för värderingar/erbjudande och om det sen stämmer överens med vad säljaren säger.

– Del av säljprocessen
Detta är det som de flesta hoppas och önskar när de bygger en hemsida, nämligen att den ska vara en del av säljprocessen, ex ska den generera leads, leverera en offert eller vara en del av en marketing automation processen och kanske generera steg 2 av ett mailutskick.

Kan då inte en sida ha alla dessa 3 funktioner? Jo det kan den, men om man inte väljer en primär och väljer att optimera sidan, annonsering, trafikanskaffning osv osv (kommer gå igenom mer om detta i framtida inlägg) så kommer den inte att uppfylla sitt syfte. Tänk själv, om du ska köpa bil, då går du helst in i en hall som endast har bilar och vars fokus är att sälja bilar. Kanske en lite “förenklad” bild men med tanke på att din sida blir bedömd på under 3 sekunder, får det inte vara en enda tveksamhet om syftet med sidan.

Men om jag inte vill ha något av ovan syften, utan endast ha en sida för t ex nyheter?

Mitt tips i de lägen är faktiskt att jobba mer med sociala medier, typ linkedin eller pressrum som Mynewsdesk och liknande för att nå syftet och inte ha en “dålig” hemsida.

Spring nu inte ut och jaga din webbyrå på att de måste göra om hemsidan, utan börja med att titta tillbaka till affärsplanen, se hur webbsidan ska passa in där, ta del av försäljningsorganisationen och se till att om den ska vara någon av ovan, så ska den även passa in i säljprocessen, med de rätta USParna.

I framtida inlägg kommer jag berätta mycket mer om hur du ska göra för att nå bättre resultat med ert företags hemsida, men nu blir det inte mer för ikväll.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar