Söndag kväll och jag sitter framför datorn och har precis slutfört en presentation som jag ska hålla för en stor partner till JS Energi som vi ska träffa imorgon. Idag har det annars varit ganska mycket arbete med en digital strategi för en kunds räkning.
Grunden i en Digital Strategi för internatnärvaron är att förstå hur din målgrupp rör sig och sen anpassa strategin för att nå just din målgrupp i det skedet som du önskar i enlighet med din försäljningsmetodik och försäljningsstrategi.
Många företag tar fram en onlinestrategi och en offline strategi och sen får man inte ihop det hela, webben lever ett liv och säljarna ett annat och detta är inte så konstigt. En av de vanligaste anledningarna är att de flesta av de bolag som idag kan hjälpa till med online närvaro och digital strategi har endast teknisk kunskap och kunskap om webb, inte hur försäljning går till i verkliga världen och vilket fokus din online strategi skall ha.
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst runt detta, sociala medier, och alla andra kanaler men tänker i detta inlägget fokusera på just hemsidan. Anledningen är att en företagshemsida som skall ha något med sälj och marknad att göra kan endast ha 1 av dessa 3 som primärt fokus. De 3 olika är:
1. E-handel: Som Ehandel avslutar du din transaktion och hela beställning och stor del av försäljningsprocessen sker online. Dessa ställer höga krav på i synnerhet sidan, användarvänlighet och tydlighet. Men även att ha en djup kunskap om sin målgrupp och marknadsföring mot dessa. För några år sedan var det möjligt att starta en ehandel, jobba med sökmotoroptimering och sen få igång en stor omsättning, och detta ganska snabbt. Nu för tiden är det nästan omöjligt, utan skall man in i en ehandel, krävs det en strategi, taktik och att vara förberedd på att marknadsföring kommer kosta, finns inte många influencers eller andra välbesökta sidor som länkar till dig gratis, utan annonsering och marknadsföring är ett måste.
2. En del av en säljprocess: En hemsida kan ha som primärt fokus att vara en del av en säljprocess, oftast har man den som en leadsgenereringssida tillsammans med ett marketing automation verktyg. Men den kan också användas för att ladda ner ett material, ett formulär eller liknande. Det finns mycket att tänka på när man bygger en sida för att vara en del av säljprocessen, men det mest viktiga är att man bygger den på samma budskap, smärtor och USPar som säljer sen fortsätter med. Man måste också använda dessa smärtor och USPar (Unique Selling Point) när man attraherar besökare via sin marknadsföring, länkar, sökmotoroptimering, sociala medier etc, annars finns det en stor sannolikhet att kunden istället för vilja fördjupa sin del i säljprocessen faktiskt lämnar och känner sig “lurade” av säljaren, traffikgenereringen eller liknande.
3. Referenssida: Här är sidan en informationsplats för att understödja det som säljprocessen säger. Den är inte en del av den, men räkna med att kunden använder sidan för att kontrollera det säljkåren eller annan säljkanal har sänt i budskapet. Tänk till exempel att du blir uppringd av en säljare som vill boka ett möte. Under tiden i telefon kollar du in företagets hemsida och det visar sig att budskapet inte stämmer med vad som står på hemsidan, i det fallet är det en ganska liten sannolikhet att det blir något möte. När sidan skall vara en referenssida har den egentligen ingen del i din säljprocess men den vidimerar det du säger i dina offline budskap. Tänk på att om sidan skall vara en referenssida i säljprocessen räkna också med att prospektet kollar upp även din LinkedIn, Facebook och även profiler/nätverk för ledande personer i företaget.
Förutom ovan 3 finns det några syften till som en webbsida kan ha för ett företag, men nästan alla dessa är en del av en leveransprocess (ex beställningsportal och testportaler) eller är sidan inte för ett vinstdrivande företag (ex wikipedia).
Vid första anblicken kan en onlinenärvaro se anspråkslös men om man tittar oftare, hittar man ofta en genomgående strategi med fokus i sälj, men man måste kanske också kolla på övrig onlinenärvaro och inte bara webbsidan.
Många av de företag jag har hjälpt genom åren med just dessa strategier har helt eller delvis saknat syfte med sin online närvaro, medan vissa har bara behövt hjälpt att samordna de olika onlinekanalerna med ett och samma budskap och som sänds till företagets primära målgrupp.
Det var nog om detta, nu blir det att stänga datorn, gå till sängs och få några timmars sömn innan det är dags att bege sig till kontoret och sen ut på en bilresa norrut ?