Ta beslut

Förmågan att ta beslut eller förmågan att inte ta beslut är något som skiljer framgångsrika från icke framgångsrika företag åt. Mina vänner på Informed Decision beskriver det riktigt bra på deras facebook.

Desto mer information du har så blir det lättare att ta beslut, men vad är då information?

Information vid beslut består ofta av flera komponenter, bland annat riskanalys, ekonomi, påverkan, förankringsmöjligheter, genomförandemöjlighet, effekt med flera. Sanningen är att varje beslut har sin modell av komponenter men det finns en komponent som jag anser alltid ska vara med och det är riskanalys. Riskanalysen är också svårast att göra under en beslutsprocess då den bygger väldigt mycket på erfarenhet och desto mer erfarenhet du har desto mer korrekt riskanalyser gör du.

Jag ser ofta beslut om tas men riskanalysen är ytterst bristfällig och i de flesta fall saknas erfarenhet av området eller beslutsfattande/ledarskap vilket leder till att man ofta är för rädd att ta besluten och inget händer.

Mitt tips är att om du känner dig osäker på riskanalysen tveka inte att ta hjälp från erfarna personer, men glöm inte att lyssna på dem och inte gå in och argumentera med den som vill hjälp dig utan kom ihåg att det är en skillnad mellan att lyssna och höra.

Posted using Tinydesk blog editor

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar