Rekrytering

Imorgonbitti har vi frukostmöte på Mobilkliniken för att gå igenom alla ansökningar vi har fått på vår efterlysning efter en ny medarbetare, måste säga att antalet svar och kvaliteten på de vi fått är faktiskt högre än vad jag förväntade mig.

Foto-2016-01-28-22-28-50

Nu har jag skrivit ut alla ansökningarna, sitter i soffan med ett glas vin, nya Arkiv X på tv och ska läsa igenom dem innan jag ska gå till sängs och sova.

Funderar på detta med rekrytering. Att rekrytera är nog den viktigaste sysselsättningen man har som företagare som vill ha tillväxt. Det är förenat med stora kostnader att rekrytera och jag tänkte jag skulle ge lite tips på frågor man bör ställa sig innan man påbörjar en rekrytering för att faktiskt kunna komma rätt, för en misslyckad rekrytering är dyr, så frågor man bör ställa sig själv för att få rätt personal:

  • Rekryterar du för att själv slippa tråkiga uppgifter eller rekryterar du för att du ska kunna fokusera på det du är bra på?
  • Rekryterar du för att du vill ha någon som passar in i kulturen som redan finns eller rekryterar du för att vara stöd i en “ny” kultur?
  • Söker du en person som ska göra som du vill eller söker du en person som ska utmana dig och få dig att utvecklas?
  • Är du själv beredd att förändra dig om den personen du anställer kräver det?

Ovan 4 frågor kan verka väldigt flummiga och det är de i viss mån, men majoriteten av felaktiga rekryteringar är att företaget tror att man vill ha en viss profil och tror att det är den profilen företaget och kulturen behöver, men sen visar det sig att man som chef inte vill förändras för kulturen eller att man faktiskt rekryterade för att bli av med sina egna tråkiga uppgifter, inte för att kunna fokusera på det man är bra på utan just för att bli av med tråkiga/obehagliga uppgifter.

Så mitt tips är att innan ni drar igång en rekrytering, fundera över syftet och du som ledare, fundera över frågorna ovan, det finns inga rätta eller fel svar, däremot beroende på vad ni verkligen vill (känn efter ordentligt, gå inte på vad din företagspresentation säger) kan det bli lyckosamt eller misslyckat.

Nu ska jag crunchläsa CV för att vara redo för imorgonbitti… see ya…

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar