Postnords ehandel i Corona tider

Postnord har nu släppt en analys över en undersökning som man har gjort över ehandel i Corona tider.

Rapporten är riktigt intressant och ifall du är inom ehandel så är det ett måste att läsa denna. Du hittar den här: https://www.postnord.se/siteassets/pdf/rapporter/postnord-e-handel-i-corona-tider-20200407.pdf

Tänkte skriva några av punkterna som jag tar med mig från den, men tycker verkligen att ni ska läsa hela rapporten, ifall ni sysslar med handel B2C oavsett det är butik eller ehandel.

Det är intressant att 9% av de tillfrågade har fått en direkt påverkan på sin inkomst genom att de blivit korttidspermiterade, blivit av med arbetet eller fått minskade tider. Detta påverkar helt klart köpförmågan och när man läser rapporten är det inte som många har trott att ehandeln ökar, utan den minskar med 4% enheter istället. Dock är det inte över hela spannet som den minskar utan inom dagligvaruhandeln, apotekshandeln och snabbrörliga konsumtionsvaror är där en ökning.

Min observation och min dialog med andra ehandlare ger också en bild av att de som har ett tydligt “why” som kan beskriva av vilken anledning man ska köpa deras produkter, ser en ökning. Den ökningen är i synnerhet bland dem som dessutom har en produkt som löser ett problem som stör i vardagen.

Lite av de olika kategorierna och hur det går tänkte jag också gå igenom, i synnerhet där man ser stora förändringar.
Det är ganska tydligt att klädhandeln har gått ner rejält i försäljning totalt, dock är där en mindre ökning på ehandeln, men totalt har luften helt gått ur klädhandeln och samma ser man på många livsstilsprodukter genom rapporten.

Det intressanta i den är att böcker och media faktiskt ökar totalt med 1%, kanske inte så mycket men om ni kommer ihåg ehandelsbarometern så var de en av de som minskade. Frågan är visserligen hur strömmande media hanteras här i, men helt klart en ökning och i synnerhet inom ehandel. Det är ju mer tid att läsa nu för tiden.

Annars är det ner över hela linjen, då med undantag för just dagligvaror och apoteksvaror.

Något som är särredovisat är strömmande tjänster, så det kan hända att de inte är med i böcker och media. Det är dock intressant att det är en nettoeffektsökning med 16%. Kan det vara som så att när vi går ur detta riktigt dåliga läge vi har just nu, så har vi också fått se ett skifte i affärsmodeller där abonnemangstjänster har tagit helt nya marknadsandelar och vi kommer så många klassiska affärer försvinna bort mot prenumerationssamhället istället? Ett samhälle som minskar sitt ägande men ökar sitt brukande.

När man läser rapporten är där också en leveransdel, och det är tydligt hur hemleveranser och önskemålen om det har ökat rejält samtidigt som man också kan tänka sig att vänta längre på varorna. Man kan ju undra om detta sen kommer gå tillbaka igen, eller är det en ny “ehandelsordning” som vi ser börjar gry här, något som verkligen kan gynna miljön om vi gör det rätt.

Måste verkligen tacka Postnord för en riktigt bra rapport, som ligger i tiden och har gett mig mycket värdefull information.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar