Nu ska drömmar bli verklighet

Idag har många börjat arbeta igen efter semestern, vilket har märkts både på mailboxen och i telefonen, det är nu saker som man har planerats ska genomföras, gärna denna vecka när det fortfarande är lite lugnt.

Men det är inte det enda, detta är också nu som drömmar ska genomföras. Jag har själv för några år sedan gått i samma fälla som jag nu ska beskriva. Man sitter som ledare, tillbringar semestern med att läsa böcker, böcker som inspirerar dig som ledare och böcker som skapar nya tankar hos dig som ledare. Dessa tankar har man sedan använt för att skapa planer, eller kanske till och med använt dessa böcker för att komma tillbaka med tanken och planen för hur man ska förändra sig själv från att vara chef till att bli en coachande ledare, ett helt fantastiskt steg om man tagit detta beslutet.

Men tyvärr är det också som så, som jag skrivit förr att 5% är strategin, 95% är genomförande varpå man faktiskt under semestern har gjort det enkla jobbet och nu kommer det svåra, genomförandet av din egen förändring.

eq4

Känns detta scenariot bekant, det är något som hänt mig många gånger för ett antal år sedan, innan jag faktiskt lärde mig att planera för genomförandet och inte för resultatet när det gäller planer där man inspireras av andra och planer för förändring och tillväxt.

Scenariot är som följer: Kommer första dagen efter semestern till jobbet, är helt inne i den nya modellen och sätter sig och går igenom mailen, pratar runt lite på kontoret och blir ganska snart up to date. Kanske till och med använder ditt “nya” sätt eller den nya planen när du svarar på några mail och går sen hem efter en första dag och allt känns super.

De närmaste 2 dagarna känns allt riktigt bra, fortfarande lite semesterstart och den nya planen eller ditt nya sätt används löpande med gott resultat, dock tar det ju lite längre tid och du kommer på dig själv att hela tiden att hålla på att halka in i det gamla vanliga, men avbryter dig i sista sekunden. När första veckan är slut och du sitter hemma i lugn och ro känns det verkligen som om detta kommer funka, veckan har ju gått bra och det känns riktigt bra.

Det är nu utmaningen kommer, för nu går du in i andra veckan, tempot ökar på jobbet, alla har kommit tillbaka och det kanske är dags för en styrelserapport, månadsrapport eller liknande och som vanligt har inte informationen kommit in som du behöver? Det är nu det blir svårt. Om du kör enligt den gamla planen kommer du få snabba resultat, men det är ju inte det du vill, medans det nya sättet eller planen kommer att följa din tanke och ge ett långsiktigt resultat, dock kommer du själv kanske hamna i problem. Detta är den kritiska tidpunkten för om du kommer lyckas med din plan eller dröm? Väljer du den enkla vägen, så vad är egentligen faran, det är ju bara 1 återfall. Ja det är helt rätt men precis som för rökaren som slutat och får 1 återfall som sen gör att det blir nästa, är sannolikheten att du också kommer att släppa dina drömmar och planer, riktigt riktigt stora varpå du har drivits tillbaka till vardagen.

Jag har som sagt var själv många gånger hamnat i denna farliga situation, hur har jag kommit ur det då? Ja jag har några enkla tips som underlättar:

1. Berätta så fort som möjligt för andra om din förändring så att ditt misslyckande blir större om du inte genomför det, samtidigt som det blir en bra backning för dig.

2. Analysera i förväg om vilka externa eller hierarkiskt starka personer som kommer vilja ha din hjälp, ta tid, ställa till problem, kan du förebygga genom att använda ditt nya sätt eller plan tidigare än du brukar göra, för att vinna tid?

3. Hela tiden ha Einsteins uttalande i tanken. “Galenskap är att göra samma sak om och om igen men förvänta sig ett annat resultat”

4. Lägga en plan på hur din förändring eller plan ska genomföras innan du kommer tillbaka från semestern, och berätta den för så många som möjligt som kan hantera informationen.

5. Gör dig beredd på motgångar och problem redan innan du börjar genomföra förändringen och planera för hur hantera dem.

Med 5 ovan saker i huvudet hela tiden ökar sannolikheten att du faktiskt kommer lyckas genomföra det som du vill, men om du däremot tror att det svåra har varit att komma på och planera istället för att det svåra är att genomföra kommer du inte åstadkomma något efter 2 veckor tillbaka på arbetet.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar