Min favoritvy (online) :)

Foto-2016-01-11-19-00-31

Det ni ser ovan är min favoritvy online. Vad är det då som jag har skärmdumpat? Jo det är chatten på JS Energi.

Vaddå då tänker ni, det är ju inget märkvärdigt med en chat på sin hemsida, det har ju många? Ja det är helt rätt, många sidor har en chat, de interagerar med sina besökare och försöker besvara besökarnas frågor och i de flesta fall är det allt.

Men det är inte det som gör att jag gillar onlinechatten så mycket utan det som gör att jag gillar den extremt mycket är att jag kan se live på sidan hur besökarna beter sig, jag kan se vad de söker på, jag kan se hur de live navigerar och om de verkar ha problem med navigeringen kan jag hjälpa dem genom chatten.

Varför är då detta intressant? Jo väldigt många e-handlare och webdesigner använder Google Analytics för just detta, och det går ju att göra, däremot kan man inte göra det live (inte så lätt i alla fall) och man kan heller inte använda det för att interagera med kunden när den ger upp, lyfter på luren eller kontaktar oss på chatten och man kan då använda det för att förbättra sidan.

När man sitter ner, studerar besökarna, ser vad de har för webbläsare, vilka orter de kommer ifrån, kopplar det till vilka som ringer, mailar och samtidigt ser hur olika (i vårt fall) värmepumpsägare beter sig och dessutom kan koppla det till ens målgrupp kan man använda all denna data som man får fram och med magkänslan som datan ger, göra liveändringar på content och direkt se på nästa besökare hur den beter sig eller hitta dålig content, dålig SEO, dåliga titles osv bara genom att studera kunderna live.

Som jag skrev ovan, allt detta kan göras med hjälpa av Analytics och Search Console från Google, men det ger inte magkänslan som man får av att titta på det live och få en förståelse för sina kunder.

Men…. Spring nu inte iväg och investera i en chat direkt, nej sätt er först ner, definiera vem är er målgrupp? Vad har ni för data idag på hur de beter sig? Hur är er bild idag? När ni har detta kan ni börja använda en chatt eller annat liveverktyg för att se besökarna och då även börja interagera med dem. Se det som ni har en fysisk butik. Ni inreder butiken för en viss målgrupp, ni ser till att de går in i butiken via marknadsföring och när de kommit in interagerar ni med dem, samtidigt som ni gör en analys hur de rör sig, vad de tittar på och tar sen ett beslut hur ni fysiskt interagerar med dem och när ni har interagerat med dem gör ni kanske några förändringar i butiken. Chatten är verktyget för att göra de sista delarna, observera dem, ta beslut hur interagera, interagera och sen förändra. Genom att göra detta mer “live” får ni en rörligare och effektivare sida som ger högre konvertering på sikt.

Ett varningens tecken dock. En chat på sidan innebär att man majoritetstiden måste finnas tillgängliga, annars förlorar den sin funktion, så investerar ni en chat, prioritera den också. På JS Energi har vi öppet alla dagar 8-21 som standard, sen kan det variera lite beroende på situationer vi befinner oss i.

Nog om detta nu, nu blir det snart sängen, spännande möte imorgon med en av E-detaljs senaste lanserade kunder.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar