Måltänk i en startup…

Jag tänkte gå emot lite vedertagna riktlinjer som gäller för företagande för en startup, se det inte som ett löfte på framgång utan snarare som ett alternativt sätt att åstadkomma resultat.

Det händer ofta att jag när jag träffar nya företagare ställer frågan: “Hur mycket ska ni omsätta/tjäna i år?” och ofta får jag svaret “vi har budgeterat med XXXXX kr” eller något liknande. Tänk om jag istället hade fått svaret, vet inte däremot tänker vi ta in så här många nya kunder, etablera så här många nya produkter, komma in på dessa marknader etc det hade varit mycket roligare att få och dessutom betydligt mer trovärdigt än när en startup som aldrig drivit företag har gjort en budget och detta på en ny produkt.

Hur kommer det sig då att det så ofta finns en budget tidigt i start up bolag? Jo jag tror den primära sanningen är att det är banker, Almi och andra funktioner som ska stödja som kräver det, varpå entreprenören väljer att göra en budget på siffror som entreprenören gissar fram. Sen börjar arbetet med att jaga in resultatet och helt plötsligt sitter man i budgetfällan och i 10 månaden inser att man jagat fel mån i 6 månader.

Är det då fel att ha en budget? Nej det är det verkligen inte, det kan till och med vara bra. Däremot ska man veta av vilken anledning man har det och inte ersätta aktivitetsmål med en budget.

På JS Energi har vi som exempel hela tiden haft ett kontrollvärde, och det är likviditeten, som vid något tillfälle aldrig får gå under 100000,- vilket den heller inte har gjort, förutom vid ett tillfälle, men då var det en planerad risk vi tog, som löpte väl ut.

Däremot har vi haft lite andra mål, vårt första mål var en 1 order varannan dag när vi lanserade shoppen, sen gick vi upp till 1 order om dagen, i höstas satte vi 5 ordrar om dagen och nu har vi helt slutat räkna ordrar utan har för första gången ett ekonomiskt mål på 10000,- / dag i försäljning. För att visualisera det lite mer gick jag idag och letade upp en gammal whiteboard i en vrå där vi faktiskt kan mäta det på veckobasis (observera att vi räknar att veckan är lördag till fredag), ska bli spännande att kunna följa det så här tills vidare, i framtiden däremot får vi nog bygga ett BI för det, men eftersom våra källor är både i ekonomisystemet, ehandeln, cdon, fyndiq så har vi inget system idag, och inte heller något som är jätteprioriterat då det är en relativt liten insats att räkna ut 1 gång per dag vår försäljning. Så här ser tavlan ut:

Foto-2016-01-25-17-21-21

Så, rekommenderar jag nu alla att avskaffa sin budget? Nej däremot finns det några saker jag verkligen vill rekommendera, dessa är:
– Gör en likviditetsprognos vecka för vecka under starten, att ha koll på likviditeten är A och O.

– Skapa aktivitetsmål som styr er verksamhet mot lönsamhet/tillväxt, följer ni den kommer resultat och omsättning att komma

– Fokusera. Det är lätt att förvillas i vardagen, slänga sig in i nya utmaningar osv, försök fokusera på de aktivitetsmål ni har satt, om nya möjligheter kommer, väg dem mot de aktivitetsmål ni har satt och hur ni tror att ändringen av fokus kommer på verka era visioner.

Nu får det vara nog för ikväll, ska bli spännande imorgonbitti att utvärdera försäljningen till 24.00 så vi får en uppdaterad siffra på whiteboarden för måndagen (kan redan nu säga att en hel del av det som vi missat i helgen nu är uppätet)

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar