Nyss hemkommen efter ett fantastiskt trevligt event på #growhbg, riktigt kul att se vad startupscenen i Helsingborg åstadkommer.
Nu undrar ni kanske vad rubriken Lyxfällan har med det hela att göra, och egentligen ingenting, däremot sitter jag just nu och slötittar på Lyxfällan med datorn i knäet och skriver detta.
Vad har då lyxfällan med företagande att göra och hur kom jag in på just detta med att skriva om lyxfällan? Jo det finns massor med likheter och några få olikheter. En av de största likheterna med att driva företag och INTE hamna i lyxfällan är faktiskt att det är endast likvida medel som spelar roll. Det finns inget företag som har gått i konkurs för att några månader går dåligt resultatmässigt, men däremot kan det gå fort utför om man inte har likvida medel.
Vad är det då som de gör i lyxfällan som vi kan lära oss av som företagare?
Vi tittar på processen för ett normalt avsnitt:
De börjar alltid med att sätta sig in i nuläget och göra en budgettavla baserat på en normalmånad. Vad är det som kommer in i pengar och vad är det som ska betalas ut. Observera att de endast gör det utifrån likvida medel och inget annat, de tar bara hänsyn till när ska saker betalas och vilka pengar finns att betala för.
När de har gjort det börjar de jobba med, vad det är som har gjort att man har hamnat där, man hittar beteendet på vad som orsakat situationen och förändrar den. Detta kan man även göra som företag. När man har ett nuläge där likviditeten inte håller ihop, måste man sen analysera vad som har gjort att man hamnat där och jobba långsiktigt för att förändra situationen på lång sikt.
Parallellt med detta, gör de i lyxfällan också den akuta åtgärden för att ta sig ur den akuta situationen som för privatpersoner är kronofogden, utmätning, vräkning och för företag heter det ofta likvidation, konkurs, personligt betalningsansvar etc.
De akuta åtgärderna kan vara att förhandla om leverantörsskulder, det kan vara att upprätta avbetalningsplaner, men också att sälja av delar av sortimentet som redan är betalt, ibland till och med till förlust för att kunna betala sina skulder.
Det intressanta är att det är väldigt få skillnader mellan att göra en Turn Around på en verksamhet i förhållande till programmet Lyxfällan, det är ungefär samma processer, rutiner och tankar som leder till ett resultat. Det som är viktigt att komma ihåg är att det nästan alltid går att ändra, men man måste ändra beteendet hos företagsledare, erbjudanden, processer, ja alla stenar måste vändas på.
Gör man samma sak imorgon som idag får man samma resultat imorgon som man fick idag.