Nu börjar våren komma, i alla fall i södra sverige och det gör att man kan börja tillbringa mer tid utomhus. När ni nu är fyllda av ny vårenergi så går vi in på det så viktiga men ofta tråkiga ämnet Köpvillkor.
Allmänna villkor eller ofta köpvillkor som det ofta kallas på ehandelssidor är något som många e-handlare slarvar med i början, ja kanske till och med kopierar från någon annan sida på nätet, detta leder ofta till att man till och med ibland kan hitta spår i villkoren från vilken sida de är kopierade ifrån.
Innan jag går in på vilka delar dina villkor ska innehålla så är där vissa grundläggande saker vi måste gå igenom (inser att detta kan bli ett långt inlägg så jag kanske ska dela upp det i 2 delar). Jag kommer dessutom fokusera på villkor för sverige, vilket i sig applicerar på stort sett hela EU, men det kan vara värt att titta på hur de lokala lagarna ser ut i varje land om man ska göra lokala sidor, om inte annat för förtroendets skull.
Det man måste veta först och främst är att det finns 3 lagar man måste förhålla sig till inom sina villkor, och det är konsumentköplagen (kommer benämna den som KKL), Köplagen (kommer benämna som KL) och Distanshandelslagen (kommer benämna som DL). Dessa 3 lager är vitala för dig som ehandlare att känna till och då i synnerhet för det appliceras lite olika om du sysslar om din kund är privatperson eller företag och det är viktigt att du i dina villkor tar tillvara de möjligheter det ger med att särskilja dessa från varandra. Det finns flera andra lager som skulle kunna appliceras, t ex avtalslagen men jag väljer att inte beröra dessa i när vi pratar köpvillkor, då den är lite mer generell och gäller allt som du som företagare gör, som inköp, avtalstecknande och liknande (den är dessutom möjlig att avtala bort)
Vi tittar först på hur det är när det är en privatperson som handlar av dig, då är det primärt 2 av dessa lager som gäller, och det är KKL (konsumentköplagens) och DL (distanshandelslagen). Dessa lager är extremt viktiga att du känner till, på https://www.konsumentverket.se/ kan du läsa allt om dessa lagar, och skälet till att de är så viktiga är att du aldrig kan avtala bort dessa lagar och göra dem sämre, du kan däremot i dina villkor erbjuda bättre villkor än vad dessa lagar säger, och på det viset få det till en USP (vanligt exempel på detta är öppet köp).
När det gäller företag så är det däremot inte dessa 2 lager som gäller utan det är Köplagen som gäller och i vissa fall skulle även avtalslagen även kunna gälla men som sagt tidigare så berör jag inte den lagen i dessa inlägg).
Köplagen är en lurig liten lag, den reglerar nämligen (förenklat uttryckt) vad som gäller om du inte har avtalet om just de punkter som finns i den lagen när du arbetar med B2B. Detta är den stora anledningen till att du bör ha separata villkor för B2B försäljning i din ehandel och särskilja dem mot dina B2C villkor, då köplagen kan avtals bort, du kan med andra ord avtala om saker som ger dig som säljare mer fördelar mot din kund än vad köplagen ger.
Då detta blir ett inlägg i 2 delar skall jag inte i detta inlägget gå igenom vilka punkter dina köpvillkor skall innehålla, ej heller gå igenom vad som finns inom ovan lagar (det gör konsumentverket bättre) utan istället resonera lite runt hur man ska tänka när det kommer till köpvillkoren.
Som jag nämnt innan kan dina köpvillkor vara något som avgör om du får ett köp eller inte, det är nämligen här du reglerar dina förpliktelser mot dina kunder och det gör att dina köpvillkor skall ses som en säljtext när du skriver dem. Om du erbjuder t ex öppet köp skall det vara stort och tydligt då det är en möjlighet att ta hem saker för att prova. Om du erbjuder att betala returfrakten skall det också beskrivas tydligt. På samma vis om du har saker som är sämre för konsumenten än vad som är generellt, ex du erbjuder 6 månaders garanti istället för att 1 år som är normalt (observera att garanti inte är lagreglerat, medans reklamationsrätt är i KKL).
Dina villkor är också ditt sätt att som handlare skydda dig mot arbetsamma dialoger, då du kan hänvisa till dem ex vid lagerfel, fraktvillkor etc tänk bara på att inom B2C kan du inte avtala bort KKL.
Vad vill jag säga med ovan egentligen, jo det är att dina villkor är både en av dina bästa sälj USPar såväl som att de faktiskt kan vara det som gör att du sover gott om natten. Ska jag sen komma med ett tips just runt att skydda sig, så innebär det inte att du alltid måste hävda det.
På JS Energi har vi till exempel ingen returrätt vid felbeställningar men det innebär inte att vi alltid hävdar det, är det en kund som beter sig bra, vill fortsätta handla av oss och vi ser är en god ambassadör för oss så väljer vi självklart att erbjuda oss att ta tillbaka den, dock på våra villkor och man köper returfrakten av oss så den inte belastar våra processer mer än nödvändigt. Villkoren finns till för att skydda kunder och dig som handlare och därför är också mitt tips att göra villkoren balanserade så de är fördelaktiga både för köpare och säljare. Självklart kan vi ju inte avtala bort det som finns i DL men det skiljer sig en del från frivillig returrätt.
När det gäller balanserade avtal, så skulle jag vilja att ni alltid har med er det som företagare, se till att kräva från era leverantörer också att era avtal ska vara balanserade och inte fördelaktiga mot en part bara, om så är fallet så är det ofta en varningsklocka som ska ringa hos dig, varför vill leverantören skydda sig mot allt, kan det vara att de har ganska många missnöjda kunder eller dålig kvalitet. Tänk på att era kunder kan tänka likadant när de läser era villkor.
I nästa del (del 2 om köpvillkor) kommer jag gå igenom vilka poster som villkoren bör innehålla som ett minimum, tills dess, fundera på vad du vill nå med dina villkor.
Köpvillkor, ditt säkerhetsbälte 1/2 (Del 17)
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print