Idag sysslar alla företag med produkt och tjänsteutveckling. Det har till och med blivit så vanligt att man har skapat en roll för det på företag som heter Affärsutvecklare och självklart finns det affärsutvecklare så finns det också en affärsutvecklingschef. Inget fel i det i sig, utan det är bra att företag fokuserar på att utveckla sin verksamhet för om man inte utvecklas så avvecklas man.
Det vanligaste är att man på företaget kommer fram till att här är en ny trend på marknaden och man då ber affärsutvecklingschefer utveckla tjänste för det och man börjar då bygga/skapa tjänster för att sen packetera den, hitta säljargumenten och sen sätter man ett scorecard på säljarna på att sälja tjänsten. Detta är den vanligaste metoden som jag skulle vilja säga att 95% av alla etablerade företag använder och det ger enligt mig och min uppfattning en hitrate på ca 30% av tjänsterna når faktiskt marknaden och av dem så blir ca 50% faktiskt väl mottagna av kunderna. Däremot innebär det att 70% av arbetet som görs i affärsutvecklingsfasen faktiskt slängs i papperskorgen som färdig produkt (jag räknar inte med det som faktiskt skrotas innan)
Det intressanta är att det finns en alternativ metod som Startups och entreprenörsföretag använder ofta, men som tyvärr glöms bort när företaget växer (finns en del företag som faktiskt har kvar känslan, Google är ett sådant). Den går ut på att man faktiskt har 4 punkter och hanterar dem i rätt ordning:
- Finns det kunder/konsumenter som faktiskt bekräftar att det finns ett problem, ett problem som matchar det problemet du vill bygga en lösning för?
- Kommer kunderna vara beredd att betala för din lösning? (vilket värde fyller den för kunden?)
- Skulle de köpa lösningen av oss eller köper de den av någon annan? (av vilken anledning av någon annan men inte av oss?)
- Kan vi bygga en lösning på problemet?
4 enkla frågor som kräver mycket tankeproblem, men om du inte kan besvara ja på alla 4a innan du börjar bygga en prototyp av tjänsten eller produkten finns det faktiskt en ganska stor risk att det inte är en produkt eller tjänst som kommer att göra dig framgångsrik. Visst ni kan har tur och faktiskt träffa på en lösning som löser ett problem och någon vill betala för den, men sanningen är att det är runt 70% sannolikhet att ni faktiskt skapar en produkt som ingen vill betala för.
Ovan är värt att tänka på och jag kan själv säga att jag har gått i fällan många gånger med att skapa något som faktiskt ingen ville köpa och fått lägga ner det efter att allt arbete var nedlagt på det. En av de största sakerna som jag skapade och lade ner många 1000 tals utvecklingstimmar på var ett webbaserat system för att i communityform hjälpa varandra med IT-problem genom att bli medlem och sen kunna ställa frågor och man svarade varandra. Tanken var god och idag finns det många forum för det, men då när jag skapade det så var det i slutet på 90 talet och webben var inte så utbyggd och det blev inte så många användare att det gick att få snurr på det, dessutom löste den faktiskt inte ett problem som fanns då. Idag finns det flera system som gör det och faktiskt löser problemen man har, men då var det helt enkelt fel timing. Hade jag ställt de 4a frågorna till mig själv och en referensgrupp tidigt i processen hade jag utan tvekat sparat in på ett misslyckat projekt. Men den som inte gör misstag lär sig heller inte något.