Juridiska utmaningar med B2B (Del 25)

Då var vi på nästa steg i vår B2B special och denna gången ska det handla om något så tråkigt som Juridiska utmaningar med B2B. 
Egentligen borde man dela upp det i ett antal geografiska områden, ex inom EU, Inom Sverige och export, men det är på en sådan djup nivå, att det är inget som jag kommer behandla här på bloggen, utan jag kommer försöka hålla mig på en mer generell nivå. 
Den första saken att komma ihåg när det rör juridik inom B2B ehandel, är att distanshandelslagen inte gäller, ej heller konsumentköplagen eller andra konsumenträttsliga lagar. Dock vill jag göra en liten reservation här, detta eftersom det finns ett läge där din kund faktiskt kan hävda konsumentlagar istället om den har tänkt efter vid beställning.  Detta läge inträffar när det är en enskild firma som handlar och inte gör det tydligt att man är en enskild firma, genom att ex skriva ett bolagsnamn, utan agerar under sitt namn. Anledningen är att detta är lite av en “gråzon” där en enskild firma egentligen är en privatperson som skattar som en firma men organisationsnumret är ett personnummer vilket gör att de kan hävda om de inte har angivit sitt företagsnamn att de handlat som privatperson trots att du lagt upp dem och gett dem rabatt. Här handlar det om att vara tydlig i din kommunikation och verkligen analysera om de någonstans har sagt att de är ett företag i en dialog med dig och du kan bevisa detta. 
Om vi då ser bortom ovan så är det som sagt var som så att det är ett betydligt mindre rättskydd för B2B handel. Ex kan man inte hävda reklamationsrätt enligt konsumentköplagens, eller retur enligt distanshandelslagen etc etc. 

Detta kan ju då låta fantastiskt, men där finns en fälla i detta, och det är att den juridiska relationen regleras istället av Köplagen, som är en lag du kan förhandla bort och ersätta med egna villkor, har du dock inte gjort det i denna allmänna villkor så är det köplagen som gäller. Vanliga saker som man brukar ha i sina allmänna villkor för företag är: 

  • Betaltider på fakturor
  • Returavgift i % av varan/orderns värde
  • Support som ska lämnas
  • Fraktvillkor (de behöver inte ha samma fraktupplägg för företag och privatpersoner) 
  • Villkor för tjänster
  • Garantivillkor
  • Skattehantering, ex vad gäller vid olika punktskatter
  • Eventuell sekretess som kan råda eller som du vill erbjuda. I vissa branscher är detta väldigt viktigt. 

Det finns mycket du kan lägga in i dina villkor och det är svårt att täcka in allt första gången, utan mitt tips är att alltid jobba med dina villkor (gäller både B2B och B2C) när situationer uppkommer och uppdatera dem för att skydda dig eller för att gynna din kund om du så önskar. Det som är det viktiga med villkor är att de ska vara tydliga, så att alla parter kan förstå dem utan att vara jurister. 
Har ni idag redan en fysisk handel till B2B har ni säkerligen också ett ramavtal, detta ramavtal är egentligen det som ni ska efterlikna online. 

Det finns hur mycket som helst att skriva om juridik inom B2B men jag stannar vid detta, då det också är väldigt specifikt för varje bransch, så mitt tips är att om ni är osäkra investera några timmar med en jurist som hjälper er, och är ni väldigt små, prova att börja med att kopiera någon annans som är i en lagom storlek. 


Från juridiken kommer vi nu i nästa del gå igenom hur tänka runt betallösning för B2B ehandel, vilket också blir den sista specialdelen om B2B ehandel, ni missar inte heller min Youtubekanal där jag även pratar om ehandel och digitalisering. 

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar