Hur knäpper du händerna när du ber?

Vilken fråga att inleda ett blogginlägg med! Fråga hur du gör när du ber, varför ställer jag den frågan? Jo för de flesta när de ber knäpper sina händer, något som är lätt och göra och det är något man gör utan att tänka.
Har ni provat att knäppa händer, för att be eller bara för att knäppa dem. Gör det och tänk på vilken tumme ni har överst, nu provar ni att knäppa händerna igen men denna gången med den andra tummen överst, det var väll inte så svårt, prova nu göra det flera gånger om, till slut utan att tänka, det går oftast men det känns inte rätt.

folded_hands
Rätt eller fel? Finns det ett rätt eller fel?

Vart vill jag då komma med detta? Jo det handlar om vanan och det jobbiga i att göra saker annorlunda än vad man brukar göra. Detta var ett ganska enkelt försök i att få något som känns helt naturligt och lätt att göra kännas obehagligt och dessutom svårt att göra utan att tänka. Detta är något som de flesta människor kommer i kontakt med i vardagen, både på arbetet och på fritiden med familjen eller vännerna.

Känner ni igen situationen: “ett nytt ekonomisystem har precis införskaffats, helt omöjligt att använda tycker du. Frågor ställs hur ledningen kunde införskaffa ett sådant här ekonomisystem, hur kunde de göra så utan att fråga oss som använder systemet, detta är ju helt hopplöst att använda”. Detta är nog en situation som många på olika företag känner igen sig i, även jag både som användare och faktiskt som ansvarig att beställa systemet. Jag har faktiskt beställt system flera gånger, både provat de fallen där jag lät min personal i form av användare vara med, och även i fallet där de inte fick vara med.
Vad blev då skillnaden? Ja egentligen inte så mycket. I de fallet där de fick vara med, låg allt fokus i grupperna som skapades på hur man skulle kunna göra nuvarande arbetsuppgifter enklare, men man missade ganska mycket om vad som föranledde bytena av system, nämligen att man skulle bädda för ny tillväxt och det gjorde till att de som var med och påverkade tyvärr inte tog speciellt mycket hänsyn till det som man inte visste hur resultatet skulle bli (framtiden, som ingen annan heller visste, mer än målsättningar). Min erfarenhet säger faktiskt att alla förändringar man gör i ett företag som innebär att man måste ändra arbetssätt möts av motstånd, och tar en lång tid att arbeta in, det är svårt att bryta en vana och det gäller ju inte bara anställda utan det gäller en själv. Prova att gå och lägga dig 1 timme tidigare varje dag och gå upp 1 timme tidigare, hur länge klarar du det? Första veckan antagligen utan problem, men när du börjar få in det som en rutin där du inte behöver fokusera så mycket länge, börjar du antagligen ligga kvar lite på morgnarna eller ta den där timmen extra upp på kvällen och helt plötsligt kan det vara att du är tillbaka till gamla vanor igen.

Det är faktiskt inte så lätt att hantera förändringar i rutiner och sådant som sitter i ryggraden, oavsett om det är knäppa händerna eller ändra ditt arbetssätt, men kom ihåg en sak, om du gör samma sak imorgon som idag, så får du också samma resultat. Med andra ord vill du få ett annat resultat, utveckla dig, ditt företag eller något annat, så måste du börja knäppa händerna tvärtom 🙂

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar