Har du levt i en filterbubbla hela ditt liv?

Egentligen skulle detta inlägg ha varit del 4 i e-handelsserien och handlat om hur all kommunikation måste hänga ihop, men jag gör en liten paus för en vecka i den serien och istället gör ett inlägg om något som ligger inom samma sfär och som är väldigt aktuellt just nu, nämligen filterbubblan som man lätt lever i och hur ni faktiskt kan använda den till både gott och ont. För det är väll som så att allt som kan användas till gott kan antagligen också användas till ont, det är väll syftet och målet som får avgöra, det är mer en filosofisk diskussion och som inte passar i detta forumet, just nu i alla fall (tror att jag för några år sedan faktiskt skrev ett blogginlägg om det, kanske ska kolla tillbaka ???? ).

Men nu till filterbubblan, eller egentligen börjar vi med att berätta, vad är filterbubblan? Filterbubblan låter som något negativt, men egentligen har den funnits i alla tider, det är bara det att vi själva har fått göra valet hela tiden, medans nu gör algoritmer det åt oss med automatik.
Ett exempel på en filterbubbla är att alla som känner mig vet att jag är fullständigt ointresserad av sport, börjar det pratas sport, sportresultat och prestationer så slår jag dövörat till, då det inte intresserar mig. Detta totala ointresse gör också att jag i tidningar (när jag läste dem förr) bläddrade förbi sportsidorna, jag bytte kanal på tvn när det var sportnyheter osv, dvs jag filtrerade bort all sport. Detta innebar att jag skapat en filterbubbla i klassiska medier och i mitt liv som i min bubbla inte har någon sportbevakning i sig, jag vet knappt att det är fotbolls-vm i sommar (om det inte vore för alla vm-låtar på spotify förstås). Det jag istället bläddrade till i tidningen var ekonomisidorna, jag tittade på ekonominyheterna och lyssnade på mycket om ekonomi, dvs min filterbubbla innehåller mycket ekonomi och väldigt lite sport.

Detta var då min “offline” filterbubbla, det som egentligen har hänt nu är att det är de sociala medias algoritmer, det är Google tracking, cookies och andra tekniker som nu automatiskt gör denna bläddringen till mig och jag inte behöver göra det själv, det känns väll skönt? Ja faktum när jag sitter och slösurfar, när jag läser bloggar och annat är det skönt att inte bara jag får det mediet jag vill ha och det budskapet jag faktiskt önskar, jag får också passande marknadsföring till det. Jag slipper göra aktiv nyhetsbevakning, för det gör Facebook med sina algoritmer. Jag slipper också läsa om mina vänners åsikter om senaste fotbollsmatchen eller hur bra det politiska partiet jag inte sympatiserar med är osv… detta är ju hur skönt som helst, jag behöver inte ens bli upprörd över något, för allt jag får se är det som jag vill se och dessutom har ja “alla” samma åsikter som jag.

Det är också här i som faran finns. Om någon vet vilket filterbubbla jag befinner mig i kan man också ta sig in i den och plantera “falsk information” i min bubbla, då det är ett område jag är intresserad av och dessutom är ett område där jag bedriver mindre källkritik då det är budskap som går i linje med vad jag tycker så är det också en större sannolikhet att jag “ställer mig bakom” denna falska information och ger den en legitimitet, och då börjar det bli farligt.

Som sagt var, tekniken som används kan vara både till godo och till ondo. Jag kommer inte i detta inlägget gräva ner mig i tekniker för hur du kommer in i olika filterbubblor, men om du är marknadsförare idag och jobbar med personas, tänk på att i dina personas också definiera hur ser din personas filterbubbla ut, då det är det du använder för att komma in i den och kunna använda den för att göra gott med ditt erbjudande inne i just den filterbubblan.

Det jag däremot vill ha med är hur du som är fast i filterbubblan faktiskt kan bredda dig och hur du kan få en större filterbubbla, det handlar om att påverka algoritmerna, oftast är det facebooks algoritmer du oftast hamnar inom. Det första som är viktigt att tänka på är att du inte ser alla inlägg som dina vänner på Facebook gör eller som företag du följer gör, du visas för de som Facebook anser är relevanta inom din filterbubbla. Men det är också som så att Facebooks algoritmer vill utmana din filterbubbla ibland (annars tröttnar du) eller så har du marknadsförare som gör det genom att jobba mot den filterbubblan du har med ett budskap som kanske tycker just då är tråkigt eller ointressant. Det är när dessa budskap eller när du skulle vilja ha en “ogilla” knapp som du har möjligheten att förändra din filterbubbla och göra den mer öppen för budskap utan för din umgängeskrets och som faktiskt kan börja utmana din hjärna (för visst är det som så att det är när vi får lite högre blodtryck, blir lite upprörda eller tvingas tänka annorlunda som vi får nya insikter och utvecklas). De flesta algoritmer belönar aktivitet och engagemang, så om du vill börja utmana din filterbubbla ska du börja engagera dig i budskap som du tycker verkar konstiga till att du har fått, varför inte bemöta ett påstående, eller kanske gilla det där fotbollsresultatet som där Chelsea vann (inte för att du är intresserad, men din goda vän blev ju glad, varför kan du inte gilla att han blev glad och inte bry dig om fotbollen) genom att gilla detta så börjar jag förändra bubblan och helt plötsligt får jag se lite mer sport i mitt följe och ännu bättre jag får se fler inlägg från min gode vän, för det var visst inte han som gjorde lite inlägg på Facebook, det var bara det att hans inlägg var inte i min bubbla.

Detta är en väldig förenkling av algoritm och filterbubblan, den är självklart mer avancerad än så här, det är ju de företagens största affärshemligheter och faktum är att det är nog väldigt få personer som vet exakt hur det fungerar.

Inom ett helt annat ämne kan jag tala om att jag vet om att det är lite svårläst på bloggen, formateringen är inte helt optimal och vi håller på att göra en redesign som gör att det blir enklare att läsa, den kommer under sommaren, bara så ni alla vet 🙂

Jag kommer i ett framtida inlägg behandla hur du som e-handlare gör för att komma in i olika filterbubblor där du inte finns genom djupare personas men även genom att analysera dina kunder och jobba med “lookalikes” men nästa inlägg går vi tillbaka till e-handelsserien och då del 4 som handlar om hur du får allt att hänga ihop i alla kanaler, tills dess, gå ut i solen och njut av nationaldagen.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar