I förra avsnittet för ett bra tag sedan skrev jag om rabatter och setupen runt det och nu ska jag ta det vidare med att resonera runt funktioner som behöver finnas i en e-handel som är anpassad för B2B.
Jag ska dela upp dem i 2 kategorier, den första kategorin är sådana funktioner som är nödvändiga för att ett företag ens ska kunna handla av dig på ett grundläggande vis och andra är funktioner som verkligen gör att du satsar på B2B ehandel. I första kategorin som grundläggande funktioner ligger:
- Möjlighet att betala, kan man som företag använda din checkout, dvs tar din betalleverantör emot företag, både Aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor?
- Kan man ha olika leverans och fakturaadresser, många företag har nämligen inläsningscentraler eller en boxadress för fakturahantering
- Referensfält, kan man han minst en referens?
- Finns det ett fält att fylla i företagsnamn (helst endast synligt om man är företag) och kommer detta synas på leveransen och fakturan?
- Om betalar med kort, finns det ett kvitto som uppfyller kraven för bokföring i ett företag både ur rent redovisnings såväl som ur en skattemässigt synpunkt.
- Ifall du ska syssla med handel B2B inom EU, kan du hantera omvänd EU moms i shoppen, dvs säkerställa att fakturering sker med omvänd EU moms och säkerställa att du även har ett underlag för periodisk sammanställning som du måste göra om du säljer till företag inom EU.
Har du ovan funktioner så kommer du långt och har grunderna för att kunna fokusera på B2B på riktigt. Dock är det inte allt, det finns massor med saker som du kommer behöva för din Business 2 business ehandel, för att kunna växa den och göra den till en stor del av din omsättning. En del av dessa som du först kommer behöva kunna leverera är:
- Ett rabattsystem som appliceras när du som kund loggar in. Detta rabattsystem behöver antagligen vara ganska granulärt i sin grund, ex olika tillverkare av produkter, olika rabattsatser och det vanligaste idag är att rabatterna utgår från listpriser från tillverkarna eller ditt pris i shoppen. Olika branscher har olika standarder på hur detta ser ut.
- Inloggning (en självklarhet, baserat på ovan resonemang)
- Möjlighet att ta ut både historiska orderbekräftelser, men också fakturakopior.
- Möjlighet att i shoppen bygga “kundunika” paket själv. Exempelvis, tänk att du säljer kontorsvaror, där kanske en kund alltid beställer samma saker till en nyanställd, för att underlätta för den kunden bör de kunna bygga ett paket som heter t ex “Paket för nyanställda administratörer” som innehåller allt som du behöver som en nyanställd administratör.
- “Reorder”, dvs återbeställa (kanske inte är ett ord) men det innebär att jag ska kunna trycka på en knapp på en historisk order när jag är inloggad och bara beställ igen. Genererar många fler återkommande ordrar, då det är enkelt att beställa ex förbrukningsmaterial om och om igen.
Förutom ovan, som får anses vara en mer än basic funktioner men som jag skulle gissa är standardfunktioner inom några år i B2B handel så finns det självklart massor med annat som ger möjlighet till merförsäljning av tjänster och produkter. Du kan t ex ha attest flöden, något som är ganska vanligt inom ehandel av IT produkter IT, där en anställd kan lägga en “beställning” på en ny arbetsstation, och sen går chefen in och attesterar i ehandeln.
Det var allt med funktioner för denna gången. Nästa inlägg i B2B serien kommer att handla om Juridiska utmaningar med B2B handeln, tills dess, kan det vara en bra ide att fundera på hur fungerar B2B handeln inom din bransch, för nästan alla branscher har en B2B handel.