Google Shopping, Merchants och Ads (Del 27)

Vi har alla som ehandlare och konsumenter sett alla dessa produktannonser som kommer i sökresultatet när du söker på något, vad är det egentligen som händer bakom?  För många av er som följer min blogg och youtube så är detta inget magiskt alls, men jag tänkte jag ska för alla er som är nybörjare gå in lite mer och förklara hur strukturen ser ut. 

När ni söker på något så får ni ofta upp ett sökresultat med flera olika produktbilder och länkar till en shop, men ni ser också pris, kanske lagersaldo och överst så står där att det är annonser, vad är det då som ni ser? 

För att förstå detta måste man först vara medveten att det finns en google tjänst som i sverige är ganska oanvänd (kanske i hela världen faktiskt) och det är en marknadsplats som heter Google Shopping https://www.google.com/shopping låt oss kalla det en marknadsplats som är att likställa med Prisjakt och Pricerunner men där du som säljare på ett helt annat vis kan optimera dina artiklar.

Som nämnt tidigare är det få som går in där i Sverige, vet dock inte någon exakt statistik men det som man däremot gör är att man via Google Ads kan koppla produkterna som man har på Google Shopping mot Google ads produktannonser och då får man upp produktannonser som ett resultat på ett sök i vanliga Google. 
Jag kommer i framtida inlägg gå in på hur man ska göra för att optimera sina google shopping annonser i det organiska resultatet, men nu håller vi oss till grunderna och hur det är uppsatt. 

Ska man börja med Google Shopping som är själva plattformen så kan man antingen integrera med sin egna plattform, många plattformar erbjuder det, men kontrollera t ex om plattformen kan skicka med rätt parametrar, bland annat har plattformen kanske inte något val för nytt eller begagnat och ifall du säljer begagnade varor måste du till shopping skicka vidare parametern “used”. Ta en dialog med din plattformsleverantör om du vill göra på det viset. 
Ifall man vill börja smått är mitt tips att gå in på merchants.google.com och där börja göra en setup. Sen använder ni Google Sheets som “feed” för att där lägga upp era första produkter. Ett bra tips för att lära dig exakt hur du gör klick för klick är att söka på youtube och du hittar filmer som beskriver det, så gjorde jag första gången. 

Google Merchant skärmdump peterborgman.com

När du gjort detta och laddat upp filen så är det bara att vänta till de blir “gröna” och då är online. Tänk på att när de rullar sen, gå in och titta så den automatiska “förnyelsen” av produkterna funkar annars får du ladda upp filen igen. Har själv missat detta ett antal gånger. 

När produkterna är gröna är det dags att gå in i Google Ads och där sätta upp en annons, för fram till nu syns de endast om du söker efter det inne på Google Shopping, men genom att starta en “shopping-kampanj” så kommer du synas i vanliga söket med en bild och produktannons. Det man ska tänka på är att det generellt är mycket högre klick och konverteringsfrekvens på dessa shopping annonser men det gör också att pengarna tar slut fortare och ett klick kostar mer. I ett framtida inlägg ska jag prata mer om hur resonera runt att optimera dessa annonser. 

Men tills dess är det som med så mycket annat, det är bara att prova och skapa din första annons, produkter och shoppingsortiment (i omvänd ordning 🙂 ) 

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar