Söndagkväll, sitter i stugan och skriver detta, försöker komma överens med mig själv ifall jag ska skriva ett blogginlägg om den förändringsresa som e-handeln är inne i, hur där finns en segregering mellan gamla erfarna e-handlare och nya som kommer direkt från en klassisk kanal och ska ge sig in i e-handeln, eller om jag ska skriva ett lite lättare inlägg med tips som kan vara bra att ha när man ska starta sitt första aktiebolag?
Aktiebolagstips blir det helt enkelt, passar mer för de 30 minuter som jag har på mig att skriva. JS Energi, ja och några av mina andra bolag sitter på E-commerce Park, ett fantastiskt ställe att sitta på, då man kommer i kontakt med både nya och gamla företagare. Ett ämne som ofta kommer upp till diskussioner är vilken företagsform man ska ha och en ganska vanligt diskussionsämne är frågeställningen: “När är det dags att göra om den enskilda firman till ett aktiebolag?” Den frågan är lika enkel som den är komplex att svara på, då det inte finns något enkelt svar på den, finns verksamheter som har körts i flera år, flera 10 tals år som enskild firma och fungerar bra fortfarande, så man behöver inte göra det, men några saker är där som gör att man ska börja överväga, de primära enligt mig är:
– Det är dags att anställa
– Är 2 delägare och börjar göra vinster i företaget eller tänkte börja ta lön (som att anställa)
– Ska exportera (blir enklare med aktiebolag)
– Behöver låna pengar eller ta in investerare
– Förhandla med leverantörer om kredittider (blir enklare)
Kort sagt skulle jag säga att enskild firma är bäst om det är en hobbyverksamhet eller man vill prova en affärside, men när det är dags att börja bygga ett större företag och en större omsättning är där många fördelar med ett aktiebolag, i synnerhet ur tillväxtsynpunkt.
Låt oss då säga att vi har bestämt oss för att du är det dags att starta ett aktiebolag, hur ska man då göra, ska man omvandla den enskilda firman till ett aktiebolag eller ska man starta ett nytt? Svaret på den frågan är lite komplext, men då jag tänkte komma med lite enkla tips så skulle jag välja att starta ett nytt aktiebolag då det är få fördelar med en ombildning, de fördelar som finns är av skattemässiga former, om det finns tillgångar, så ta hjälp av en bra redovisningsfirma eller skatterådgivare i den frågan.
När jag ändå är inne på rådgivare och redovisningsfirma så är det där den riktigt stora skillnaden är mellan att ha en enskild firma och ett aktiebolag. Redovisningsmässigt är där inga större skillnader, har du skött bokföringen själv i den enskilda firman kan du fortsätta med det i ditt aktiebolag, men ett aktiebolag måste göra en årsredovisning varje år, och runt den finns det mycket regler och formalia, så mitt tips är att ta hjälp av en redovisningsfirma som kan vara både rådgivare och stöttning ifall du ska göra bokföringen själv. Det pratas mycket om revisorer, men det är få nystartade aktiebolag som behöver en revisor, det finns ett regelverk när man behöver det, men ett bra tips är att ta den dialogen med din redovisningsfirma, det är nämligen den sortens rådgivning ni kommer behöva.
Där kommer man då in i det första stora valet, hur ska man tänka när man ska välja en redovisningsfirma? Där har jag inte många tips, men jag har ett som är verkligen viktigt och det är att följa magkänslan. En redovisningsfirma skall vara ett företag som uppmuntrar att du ringer, som blir glad när du ringer och ställer frågor. De ska också göra en månadsrapport till dig varje månad, och ta sig tid att gå igenom din ekonomi (ifall du inte själv är utbildad ekonom, då kan du strunta i det)
Det innebär att valet av en redovisningsfirma är väldigt viktigt och är inte långt ifrån ett av de viktigaste valen du gör, så ta dig tid, lyssna på andra och i synnerhet fråga andra företagare inom samma bransch eller verksamhetsområde om tips. Det är nämligen skillnad att vara en redovisningsbyrå för en hantverkare där ROT avdrag och annat står i centrum mot att vara det för en ehandel där du kanske har export/import, momshantering i flera länder, valutahantering osv. Detta innebär att en redovisningsfirma som är bra på en sorts redovisning inom en bransch inte behöver vara det i en annan.
När du då har valt redovisningsbyrå är där ett antal saker som du måste hantera när du skapar ditt aktiebolag och som du bör ha gjort innan du går in på verksamt.se och registrerar (idag är det så enkelt att registrera ett bolag, så att köpa ett lagerbolag är oftast inte lönt, registrera själv istället och spara de pengarna)
Aktieägaravtal: Ifall du inte är ensam ägare bör ni skriva ett aktieägaravtal, där ni reglerar vad som händer ifall ni inte är överens, ifall en vill lämna eller om någon av er ägare går bort. Detta kan kännas konstigt men jag har varit med om bolag som inte har gjort detta, och där de blivit ovänner, det blev dyra juristkostnader och slutade nästan i domstol när de skulle dela upp bolaget. Det finns egentligen inget formkrav på ett aktieägaravtal. Alla kunniga säger att man ska ta hjälp av en jurist och det är absolut bäst, men tyvärr har man inte alltid den lyxen och de pengarna att ta hjälp med det, men prata med andra företagare de har ofta gjort denna resa redan innan och har säkerligen ett avtal som ni kan leva med fast det inte är optimalt, men har man inga pengar är ett lite sämre avtal bättre än inget alls.
Räkenskapsår: Detta är vilket år bolaget har, det är nämligen som så att ett företag inte behöver ha ett år som är jan-dec utan man ha ett annat räkenskapsår men det måste vara 12 månader. Många redovisningsbyråer kommer vilja att ni har ett så kallat brutit räkenskapsår och det innebär att man inte har jan-dec. Det finns få anledningar till det, ofta är det endast när man går in i koncernförhållanden som man har nytta av det och vid viss skatteplanering. Av vilken anledning vill då redovisningsbyråerna att ni ska ha brutit, jo för det innebär att de har mindre belastning runt årsskiftet då de ska gör bokslut och årsredovisning för alla som har kalenderår (vilket är det vanligaste) och då vill de hellre ha detta vid annan tidpunkt där de har lägre belastning, och det är helt ok, ifall de ger dig rabatt på årsredovisningen ifall du går med på det ????. Mitt tips däremot är kalenderår, och det är mest för att era hjärnor jobbar i kalenderår alltid annars och det blir helt enkelt enklare att relatera till och fundera runt ifall man är ovan. Och som ny företagare eller ny aktiebolagsägare så gå på enkelhet.
Mitt sista tips är att du som företagare, i synnerhet om du ska vara VD är att ifall ni inte har tagit en grundkurs i ekonomi och redovisning, gör det. Gör det även om ni inte ska sköta bokföringen själv, för det kommer ge en insikt ni behöver för att förstå rapporter och även kunna planera tillväxt framöver. I synnerhet måste du/ni lära er förstå likviditet (finns ett gammal blogginlägg om det här https://peterborgman.com/likviditetens-forbannelse/).
Det finns massor med fler tips och jag kommer säkert tillbaka till ämnet, men ovan är en början. Mitt sista tips och som jag nämnt innan är att prata med personer som har startat aktiebolag och drivit bolag, de har många tips att ge och kommer i de flesta fall vilja vara behjälpliga. Det finns även nyföretagarcentrum och andra kommunala och statliga hjälp att få. Prova också att ringa bolagsverket, de är nog den mest kundfokuserade organisationen inom det statliga och är fantastiska på att hjälpa till.
Lycka till och ni får gärna maila frågor till mig om att starta eget aktiebolag, jag ska försöka svara så gott jag bara kan.