Förklara din verksamhet

Många gånger pratar man om en elevatorpitch när man pratar om varför man ska göra affärer med ett företag. Hur många företag känner ni som faktiskt har en elevatorpitch och faktiskt på 30 – 60 sekunder kan berätta om sitt erbjudande eller varför man ska göra affärer med dem?

bild

Det finns ett uttryck som lyder “Om man inte kan förklara det enkelt har man inte förstått det”. Det är i viss mån förenklat men visst ligger där en sanning i det, om sanningen ska fram, kan du på ditt jobb eller ens för din fru/sambo/vän förklara vad det företaget som du äger, driver eller jobbar på sysslar med?

Om svaret är nej och du jobbar som en operationell del i verksamheten skulle jag faktiskt börja bli orolig för det företagets framtid. Om du däremot är företagsledare eller ägare av företaget och du inte på 30 sekunder kan förklara varför man ska göra affärer med ditt företag på ett sätt som faktiskt svarar på frågan “Om jag har 2 likadana erbjudande, ett från och ett från er värsta konkurrent varför ska jag välja ert?” då skulle jag faktiskt snabbt kalla till ett ledningsgruppsmöte eller ett styrelsemöte allt beroende på var besluten tas på företaget och gå tillbaka till affärsiden och affärsvisionen för att sen formulera ett gemensamt 30 sekunderssvar som hela ledningsgruppen kan gå “all in” på.
Varför är då detta så viktigt? Jo för att det är just detta som faktiskt era kunder undrar och den som bäst besvarar denna fråga vinner flest affärer och dessutom är det ju inte bara en säljpitch utan svaret måste även genomsyra hela produktionen och leveransen.

Tyvärr är detta enligt min erfarenhet en process som ofta inte kommer i mål och ibland måste man faktiskt ta extern hjälp i form av en konsult för att hitta värdena och sen i vissa fall behöver man även ta hjälp av en reklambyrå för att formulera en kraftig pitch.

Tyvärr nummer 2 är att många företag gör arbetet själv och får fram en ganska generell pitch, tex “du ska göra affärer med oss för att vi har hög kompetens och är lokala”, detta är verkligen en pitch som är svag och något som alla i alla branscher någon gång har sagt. Om det är svaret efter ni har försökt själv, måste jag nog säga…. Ta Hjälp, det är en liten investering som betyder mycket för er framtid.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar

Stäng meny