Sitter nu på tåget på väg hem från Göteborg och skriver detta, dagen efter E-meet. Vilket bra event det var och tack till alla er som skänkte mig sin tid och ville lyssna på mina ehandelshackz, förhoppningsvis börjar många av er att nu läsa min blogg också. Vill ni läsa en artikel om E-meet hittar ni det på ehandel.se (http://www.ehandel.se/Emeet-Goteborg-och-fragan-som-alla-maste-kunna-svara-pa,13345.html)
I förra delen gick jag igenom vilka 3 delar som vi en sida kan fokusera på, och jag kommer primärt i denna serien i fortsättningen fokusera på rena ehandelssidor, även om vi kommer beröra annat också.
Som jag har skrivit innan så är där ingen större skillnad mellan att sälja offline och sälja online, det är samma beslutsprocesser hos kunden och samma säljprocesser för dig som ska sälja. Detta gör att en av de sakerna man som ehandare måste lägga fokus på är just beslutsprocessen hos kunden. Om du som läser detta funderar på dig själv, vad är det som avgör VAR du ska handla något du behöver eller gillar (de flesta produkter och tjänster kan man köpa på flera olika ställen både off och online). Svaret på den frågan är nästa alltid förtroende, det finns få saker som slår förtroende och många skulle hävda att Pris slår förtroende, men låt dig inte ledas in i den fällan, för det är väldigt sällan det är sant, det är endast vid små belopp som det kan vara en sanning, utan den egentliga sanningen är att du alltid vill byta dina pengar mot en vara hos de som du har förtroende för, i synnerhet inom ehandel, hur vet du annars att du får varan, när du ger dem pengarna i förväg?
Detta gör att om man inte vill vara absolut billigast, eller ett lågprisalternativ måste man satsa på att leverera förtroende på sin ehandel, och där finns då ett antal nycklar för hur man gör det. Innan vi börjar med det måste jag påminna om att det är målgruppen du måste utgå från, då det är den som du skapar förtroende för och olika målgrupper ser förtroende på olika vis. Det finns dock ett antal saker som är ganska generella, och här nedan listar jag en del av dem.
- Kontaktuppgifter för telefon, epost och fysisk adress till företaget. Gärna synliga på så många ställen som möjligt så att man har lätt att få svar på frågor.
- Chat är en egen punkt, är ett fantastiskt sätt att skapa förtroende i synnerhet på vissa marknader då man vill kontrollera att där finns en människa bakom, tänk dock på att den måste vara online minst under normala arbetstider, en chat som är offline under normala arbetstider minskar förtroendet mer än det ökar det, eftersom det visar att där inte finns någon människa bakom.
- Köpvillkor som även behandlar distanshandelslagen och GDPR. Ett framtida inlägg kommer handla bara om köpvillkor.
- Bilder som visar varorna, undvik helst samma bilder som alla dina konkurrenter har, då färdiga bilder från ex tillverkaren gör att du inte skiljer ut dig på ex Google shopping eller ens på din sida. I nästa del ska jag skriva mer om produkttexter och bilder.
- En om oss sida som berättar mer om dig eller ditt företag. Är ni ett mindre företag, berätta det, men gör det personligt. Berätta vem du är som äger firman, vilken vision du har och av vilken anledning du driver företaget. Är ni ett större företag berätta det, berätta om era visioner, värderingar och ert “varför finns ni”. Det går att skapa förtroende i bägge dessa fall, det som skall undvikas är dock att försöka göra tvärtom, att som ett litet företag försöka framstå som stora och som ett litet företag försöka framstå som litet då det lätt skapar en känsla att man vill dölja något.
- Tydliga fraktpriser direkt man kommer in på sidan och upprepa det. Det finns få saker som skapar så mycket irritation hos en kund som att man måste fylla i all information i kassan för att få reda på vad frakten blir, det är nästan ett garanterat exempel på att skapa ett problem med övergivna varukorgar och ett lysande sätt att skapa irritation. Kommer beröra detta mer i ett framtida inlägg om handelshinder
- Hur betalar jag? Kan låta konstigt att det skapar förtroende, men sanningen är att genom att använda välkända betallösningar, ta kort och faktura som hanteras av välkända företag skapar du ett förtroende. Alla vet om att ifall du inte får din vara på Klarna eller Payson kan du kontakta deras kundtjänst och de kommer jaga ehandlaren, men hur är det med en mindre betalleverantör?
- Tänk igenom alla delar i hjulet som jag skrev om i del 4. Ifall du i dina annonser presenterar att du har snabb leverans eller fri frakt och när man kommer in på sidan så visar det sig att leveranstiden är 1 vecka eller att frakten kostar, då har du ljugit i förvärvet av besökaren och det skapar ett missförtroende för din sida, om du ljuger om det, vad kan du mer ljuga om. Det är inte helt ovanligt att digitala marknadsföringsbyråer på slentrian när de skapar annonser slänger in ex “snabb leverans” utan att veta vad som är snabbt för din målgrupp. Kommer beröra leveranser i ett framtida inlägg.
Ovan är de som är ett absolut minimum att hantera, det finns massor fler, men det är också som att det är väldigt målgruppskopplat. Mitt tips är att du sätter dig ner och funderar själv på vad de sidor som du handlar från har gemensamt och vad du behöver se för att få ett förtroende att handla via kort från dem (faktura ger ett visst ökat förtroende då det leder in till en “falsk” bild av att om jag inte är nöjd med fakturan behöver jag inte betala, vilket inte är hela sanningen, kommer behandla betallösningar i ett framtida inlägg).
Tänk på att det är till stor del förtroendet som avgör om kunden väljer att slutföra köpet hos dig eller inte, så ta inte lätt på att skapa en förtroendegivande sida, det är också inom detta område som du som är en liten ehandel kan göra en stor skillnad mot dina konkurrenter. Kopiera inte de stora var stolt över din litenhet och din personlighet, kom ihåg att alla handlare har börjat smått. Tänk på Ikea, de lever fortfarande enligt 1 persons värderingar och är full förknippade med Kamprad, trots att man är ett av världens största möbelföretag, ett bevis på hur bra det fungerar att vara personliga.
Nästa del blir om hur du ska skriva produkttexter och tänka runt bilder, finns en risk att det blir 2 inlägg runt det ämnet, tills dess kan du fundera vad som gör att du litar på en sida.
Förresten, efter all fantastisk feedback jag fick igår, funderar jag på att sätta ihop en mer strukturerad föreläsning runt hur man lyckas med ehandel utan att göra av med mer pengar än nödvändigt. Lite lean startup möter ehandel och “guerilla marketing”, Vad skulle ni vilja höra på en sådan föreläsning som är ca 45-60 minuter lång om ni var på nästa Emeet?