E-Handel – teknik kontra verkligheten

Screen Shot 2015-10-05 at 21.48.43

För några dagar sedan hade jag ett möte med en företagsrådgivare och visionär och vi har pratade mycket om E-handel och konverteringar, men också om de utmaningar som en företagare har med den “nya” kanalen internet och att driva försäljning på den kanalen.

Nyligen hade vi ett “warroom” runt en av E-detaljs blivande kunder och fick ner vilka saker som de kommer behöva fokusera på när det rör e-handel. En tanke slog mig nu precis, och det är hur många som “försöker” driva ehandel med ett tekniskt fokus.

Vi har flera gånger stött på företag som vill in i ehandel och lägger allt sitt fokus på vilket teknisk lösning som används, vilka tekniska funktioner som finns och sen har man inga problem att lägga pengar på utveckling av plattformen. Varje dag träffar jag ehandlare som har den tekniskt mest avancerade och fulländade lösningen som inte förstår varför de inte säljer på sin eshop, de har ju investerat hur mycket som helst?

När jag hamnar i de diskussionerna brukar jag berätta om en lada på en åker.

Vad är det då för berättelse?

Föreställ er en åker och en person, vi kan kalla honom för Kalle. Kalle bestämmer sig för att öppna en butik och råkar dessutom äga en bit åker. På denna åkern tänker Kalle bygga sin butik. Kalle tar in en arkitekt som börjar rita på en riktigt fin butik, han säkerställer att butiken har den bästa kassaterminalen, de mest välklädda butiksmedarbetarna, de bästa hyllorna, den finaste skylten utanför, en fantastisk stor parkeringsplats som gör att han kan ta emot 100 gäster på en gång.

När allt är klart ställer Kalle sig bakom kassan, öppnar butiken och väntar på kunder, Kalle står där dag ut och dag in, men det kommer bara 1 kund om dagen och Kalle förstår inte varför, han har ju det bästa sortimentet, finaste butiken, mest välklädda personalen, finaste skylten osv men ändå kommer ingen.

Vad är då anledningen till att ingen kommer till Kalles butik? De flesta skulle säga att inget vet om att Kalles butik finns till överhuvudtaget och Kalle måste visa upp sig. Hur visar man då upp sig när man har en fin fysisk butik, jo man gör reklam, men innan dess gör man en analys om vem som är kunden man vill ha dit, hur man når den och gör en marknadsplan. För de flesta som startar en fysisk butik är detta en självklarhet att göra och sen räkna in reklam som en omkostnad i budgeten.

Varför skriver jag då ovan historia, jo för att detta är vardagen för majoriteten av världens e-shopar idag. Det finns 1000tals eshopar, de flesta omsätter väldigt lite om än något och anledningen är enkel….. Inget vet om att du finns.

Idag är det så enkelt att starta en ehandel, så fort du har en produkt du vill sälja kan du starta en eshop och det utan några större kostnader. Men vad få gör är att man faktiskt gör förarbetet, en målgruppsanalys och marknadsplan. Vad ännu färre gör i nästa steg är att sälja webshoppen och produkterna, för du måste tala om att din shop finns annars hittar ingen dit och det är här de flesta gör ett misstag. Man köper trafik via Adwords…. är det fel då? Nej det är det verkligen inte, men i de flesta fall köper man adwords på de sökord som man tror att folk söker efter, ex Barnkläder om man säljer barnkläder, men är det det man söker efter om man ska köpa barnkläder, eller söker man på helt andra fraser?

Att lyckas inom ehandel är en tung process, kommer kräva mycket arbete både av dig och din leverantör och är verkligen inte bara en tekniskplattform (är som att sätta en butik på en åker och vänta på kunderna) utan du måste tillsammans med din leverantör göra hela arbetet och sen säkerställa att även försäljning sker i den fysiska världen, dvs driva trafik från “verkligheten” till eshopen, inte bara vänta på internet att driva trafik. Det är för övrigt sådant som jag nämner här som utgör en stor del av min vardag, just jobba med försäljning både på internet och i verkligheten, för det är inte 2 olika saker, det är faktiskt samma grundläggande koncept som används i bägge kanalerna.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar