Dumstruten, ett verktyg för att lyckas med ehandel (Del 14)

Då var det dags för ett julinlägg i ehandelsserien. Nu är vi inne på upploppet i julstressen och ehandelns tid är slut i julstressen, nu är det bara att vänta tills det blir dags för mellandagarnas returhets.

Jag har tidigare skrivit om Dumstruten lite snabbt, men denna gången ska jag fördjupa lite mer vad jag menar med just dumstruten. Dumstruten är ett verktyg som jag tog fram redan i slutet av 90 talet när det gällde att analysera webbsidor. Jag var absolut inte först med det, men då när jag kom på det och benämningen hade jag inte hört talas om det själv.

Hela konceptet bygger på att du ser vad du vill se, och att du är hemmablind för det som du själv har gjort. Vår Mänskliga hjärna är underlig, den har en tendens att bara se det som man letar efter, det är ganska vanligt man inte ser det som man inte letar.

Låt mig ge ett exempel på hur vår hjärna faktiskt lurar oss, låt oss säga att jag ska ge mig ut och plocka svamp, jag har bestämt mig för att leta efter kantareller, men det vore ju kul om jag hittar lite andra ätbara svampar också. Det som oftast händer här är att om första svampen som jag hittar är en kantarell så kommer antagligen min hjärna i fortsättningen också bara leta och identifiera kantareller. Men om den första svampen jag hittar är en sopp, så ökar också sannolikheten för att jag ska hitta fler soppar, men även att jag kommer hitta kantareller då de har ett sådant unikt utseende i svampvärlden. Vad har detta då med din ehandel att göra undrar ni då?

Jo för tänk som så att när ni tittar på er sida för att se vad som behöver göras bättre, vad är det då ni tittar efter, är det någon av de många sanningar som finns där eller de saker som ni själva skapat och inte ser som ett fel eller till och med ett handelshinder?

Låt oss resonera lite om ett handelshinder, vad är det egentligen. Jag har nämnt det i tidigare inlägg, ett handelshinder är något som hindrar din kund från att utföra det som du önskar att de gör, det vill säga att utföra ett köp.

För att identifiera ett handelshinder kommer dumstruten in. Du ska förutsätta att det är första gången kunden besöker din sida. Kunden har aldrig hört talas om dig eller sett din sida innan, om du ska se på din sida med de ögonen, vad ser du då? Slut ögonen och tänk för dig själv att du:
  • Sökte på det som du ville de skulle söka efter
  • Kom in på den landningssida du ville
  • Har i tankarna att det som du sökte på ska besvaras/visas på landningssida
  • Ta en paus nu och öppna ögonen och gör det som du såg för ditt inre ovan, och glöm inte att verkligen tänka hela tiden att du har aldrig sett denna sidan innan.
När du nu är inne på sidan, titta då ordentligt på den, tänk på att du aldrig sett eller läst dina texter innan. Läs igenom texterna, titta på bilderna, svarar de på de förväntningarna som du hade när du sökte (hur var det nu de sökte för att komma in på sidan igen, upprepa det för dig själv).

Det är i detta läget som du också ska tänka på vad sa du i ditt sökresultat, bevisas det här, står det samma leveransvillkor som du kanske hade i din meta description? Stämmer produktens egenskaper? Stämmer fraktvillkoren? Är bilden av samma typ som den som du presenterade på din Google ad? och så vidare och så vidare. Det viktiga när du gör detta är att du verkligen har hela tiden i huvudet, jag har aldrig sett detta innan.

När du väl har övat din hjärna till detta och känner att du på väg åt rätt håll så kommer nästa utmaning. Du måste tänka som din målgrupp gör. Handlar de på mobila enheter? Vilken ålder har de? Passar din tonalitet med hur din målgrupp kommunicerar osv. Tänk på att med dumstruten på är du någon annan.

Det är fullt möjlighet att lyckas lära sig att göra detta, men det tar ett bra tag med mycket träning, men har du väl gjort det och lärt dig att tänka med “dumstruten” på, får du en mycket enklare tillvaro som e-handlare.

Jag brukar när det känns lite motigt och känner att jag har tappat det gå in på t ex Amazon och försöka hitta en produkt, välj då t ex amerikanska amazon, eller varför inte Alibaba istället. Då kommer du tycka att dessa sidor i många fall är helt obegripliga, men tänk då på att dessa sidor är de 2 största e-handlarna i världen, men om du då försöker föreställa dig hur en i Kina ser på Alibaba, hur läser de, hur ser landet ut, hur ser det ut i gatubilden osv? Sen kan du prova samma sak på Amazon, hur är det i Usa, hur handlar de? Kan det vara att de inte ser Amazon på det viset du ser det. Detta är 2 bra exempel på hur du kan träna din “dumstrut”.

Jag vet att detta inlägget blev lite flummigt, men tanken är att hela tanken med konceptet “dumstruten” är ganska flummigt och svårt att konkretisera, men det handlar om att se utanför den boxen som du själv har satt upp. Skulle det vara helt omöjligt för dig så finns det ett annat vis. Anlita 2-3 personer som är din målgrupp (som inte är släkt eller vänner) och be dem göra saker som leder till sidan, stå bakom axeln på dem men avbryt dem aldrig. Låt dem göra 3-4 köp i din shop, observera det och kanske även filma. Sätt dig sedan ner med dem och gå igenom av vilken anledning de gjorde olika saker (kom dock ihåg att förklara inget varför du har byggt det som du gjort, de är där för att hjälpa dig inte kritisera dig).

Som e-handlare ska ditt fokus vara att generera så mycket försäljning och helst lönsam sådan, och då är dumstruten ett fantastiskt verktyg.

Lycka till och tills nästa gång…..ÖVA på dumstruten och passa på att ha lite julledigt. Mitt nästa inlägg kommer antagligen handla lite om året som har gått, en reflektion, men jag är inte säker, det som jag dock är säker på är att där är många inlägg kvar att komma i e-handelsserien. Ha nu en riktigt god jul.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

Lämna ett svar