Digitalisering, en reflektion

Japp, alltid med mina lurar på när jag reser, bästa investeringen jag gjort på många år

Denna gång blir det inte ehandelsserien, utan det blir en liten paus runt den för att ta en lite bredare inflygning runt det digitala.  Har I 2 veckors tid gått och arbetat på en presentation som jag ska hålla i nästa vecka runt digitalisering av värmepumpar och har helt saknat infallsvinkel för presentationen, så jag gjorde som så många gånger annars, jag hittade en ljudbok (denna gången Get Digital), tog på lurarna och gav mig ut i 2 timmar i skogen för att få nya tankar och, tankarna kom verkligen igång, en del av dem tänkte jag i detta inlägg dela med mig. 

I boken och på så många andra ställen tas mycket av grunden fart i “Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras” jag struntar däremot i fortsättningen av det citatet som handlar om värde, då min tanke handlar om just att digitalisera saker. 
Just nu sitter jag på ett tåg och skriver detta, och tänker man då på tanken “allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras” omsätter man det i den verklighet som jag just nu har, sittande på ett tåg så inser man hur mycket av det runt mig som skulle kunna digitaliseras men inte har gjort det. Det finns så mycket information som man skulle kunna använda för att ge mig en bättre resa. Tåget är försenat (inte helt ovanligt i Skåne) men ändå när jag tittar på när vi kommer fram, står det i appen att vi kommer vara i tid (helt omöjligt att vi kan köra in 10 minuter på 5minuter kvarvarande restid), jag skulle här kunna få information om vilka bussar som går när på tågets skärmar för att kunna komma vidare till kontoret. Jag skulle kunna få en notifiering i min telefon att tåget kommer in 10 minuter för sent, men här är den rekommenderade bussen för att ta mig till min slutdestination. Allt detta hade gett mig en bättre resa och inte ens förflyttat ut mig ur Skånetrafikens egna IT system, då kommer frågan av vilken anledning gör man inte det, det kan ju inte vara att man inte vill, det måste finnas en annan anledning? 

Min gissning är att man faktiskt inte kan, eller snarare kan kan man, för allt som kan kommer ju att digitaliseras och detta kan digitaliseras. Nej jag tror snarare att man är rädd, man är rädd för konsekvensen och vinsten i den.  Låt mig förklara, vinsten är ju ganska självklar för alls som arbetar med försäljning och kundvärde. Ofta är det inte att man kommer in sent med ett tåg som är problemet det är följdverkningarna och ovetskap om hur det påverkar, om man då kan använda digitaliseringen för att hjälpa kunderna få information som gör att de fortfarande har kontroll på hela sin resa, varför gör man inte det? 

För att kunna digitalisera något måste man först veta hur ser processen ut som man vill digitalisera? För det är ju faktiskt inte teknik eller människor du digitaliserar, det är ju processer, jag är faktiskt inte säker att man på beslutande nivå vet hur processen ser ut för deras kunder inom skånetrafiken, vad är egentligen anledningen att man väljer att använda dem? Min gissning är att det handlar inte om teknik eller ovilja utan helt enkelt brist på insikt. 
Jag ska om några dagar prata om att digitalisera värmepumpar, eller snarare endast koppla upp dem mot internet, där bör jag kunna svara på av vilken anledning ska man göra det. Jag tror mig ha svaret på detta, och det handlar om processen, men det är dock inget som jag vill eller kan fördjupa här i den sakfrågan, men däremot ett exempel där man verkligen har gjort det och man har gjort det bra för sin målgrupp. För nyckeln i digitaliseringen är inte att digitalisera, eller att hitta en process att digitalisera för de finns, utan nyckeln ligger i att veta vilken målgrupp som man vill digitalisera processer för och vilka processer ger värde att digitalisera för den målgruppen. 

Tänk alla dessa läkarappar som finns nu, vad är det som de har gjort? Har de verkligen digitaliserat läkarbesöket? Nej det har de faktiskt inte, läkaren träffar du på video istället bara så du har kvar “besöket” dock har de verkligen digitaliserat processen till läkaren, allt från att boka tid, digitalisera bort reseprocessen och även receptbiten om du behöver medicin och bor i storstaden för då kan du på några timmar få det hemlevererat till dig. Det man har gjort är att se på hela processen och digitaliserat det som kunde digitaliseras, dvs processen fram till läkaren och processen till att du börjar bli frisk, men mötet med interaktion kan vi inte digitalisera idag (jag bortser videosamtal som ett digitaliseringsbevis då det endast är en kommunikation, läkaren är fortfarande där). I nästa steg kommer vi digitalisera bort läkaren? Ja jag tror vi skulle kunna göra det också, finns mycket som visar att “big data” faktiskt kan dra samma slutsatser i många fall och med mer data så ökar sannolikheten, men frågan är vill vi digitalisera bort läkaren och inte prata med en människa? Sjävkörande bilar ställer samma fråga, likaså flygplan och tåg. 

Låt oss avsluta denna tanke där vi började nämligen med tåget, men i detta fallet så tar vi ansatsen och digitaliserar bort lokföraren, skulle du åka i ett tåg utan lokförare? I många tunnelbanor runt om i världen har du ingen förare, i vissa fall vet du om det som i centrala Köpenhamn där du kan stå längst fram medans du i London inte alltid vet det. Att digitalisera bort lokföraren är kanske ett ganska naturligt steg, det följer ju en räls, men å andra sidan hur kan en dator hantera oförutsedda händelser?

Mina funderingar senaste veckan hamnar då egentligen i sanningen att allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras, utan tvekan, det ligger människans utveckling att göra det, men i varje paradigmskifte (om man ser digitaliseringen som ett sådant) finns det alltid 1-2 “förlorade” generationer, det är de som försöker stoppa och begränsa den, både genom regler och lagar men också genom “skräckpropaganda” men är det något som historien har lärt oss så är det att det inte går att stoppa utvecklingen och digitalisering är utveckling. Det finns dock mycket farligt också med den vägen vi är inslagna på, vad händer till exempel om ett digitaliserat system som används för att köra hjärtlungssystem skulle ha en bugg i sig, så att alla maskiner “flippar” ur samtidigt?
Konsekvenserna blir ödesdigra, å andra sidan utan digitaliseringen hade du kanske inte kunnat ha så många maskiner i drift samtidigt eller kunna rädda så många liv. Allt som vi “uppfinner” har för och nackdelar, och min enda slutsats är att vi har alla ett ansvar att sätta oss in i frågorna och göra avvägningar, det finns inget rätt eller fel för vi är alla människor. 

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar