Destruktiv företagskultur

zen-stones
Det finns ett beteende och en kultur som jag ser i många företag som inte lyckas få tillväxt och som dessutom har problem att få kunder mer än “nöjda”, alltså inga wow kunder där inte.
Beteendet eller kulturen som jag vill kalla den, är kulturen som säger att det är OK att lägga stenar i andras ryggsäckar. Vad menar jag då med det? Jo som ledare för en avdelningen eller en kollega till dig där du sitter så finns det ibland personer som av något skäl ofta inte levererar och i sista sekunden talar om att man inte hinner. I det läget har man som ledare för en sådan person 2 val att välja mellan (gäller även kollegor):
1. Säga att man tar hand om det och delegerar det till någon annan genom ordergivning.
2. Ta hand om problemet själv och lösa det.
Dessa 2 ovan är inte farliga om det endast händer 1 gång, att någon inte hinner med eller missar och man då tar och säkerställer att det blir gjort. Däremot om det händer om och om igen och man inte sätter in en coachinginsats som faktiskt arbetar med utveckling av individen och om det inte fungerar faktiskt börjar agera med att byta ut individen.
Skälet att det är så viktigt att agera i ett sådant läge är att någon lär sig att man gång på gång inte behöver göra de arbetsuppgifter som man har utan någon annan tar hand om dem ändå och de blir fixade av någon annan vilket innebär det att man uppmuntrar just det beteendet och det leder bara till missnöje i organisationen och rejält sjunkande engagemang, men även att det beteendet kopieras av andra kollegor och om det är en ledare dess personal.
Hur ska man då göra istället? Ja, egentligen handlar det om att personen som inte har gjort det måste ta ägandeskap över sitt problem och antingen själv gå och be någon om hjälp som har resurserna att själv hjälpa eller om man är personens chef faktiskt tar en dialog med individen och säkerställer vad personen behöver för att kunna lösa det och sen får personen som har problemet själv gå och söka hjälp utifrån de tips/råd/coaching han eller hon har fått av sin chef eller kollega.
En gammal chef till mig sa för många år sen “Det är alltid ok att göra fel, men man måste ta ansvar för att ordna upp det, det är däremot aldrig ok att lägga stenar i någon annans ryggsäck och man ska heller inte någonsin acceptera att någon annan lägger stenar i ens egen ryggsäck”. Kloka ord som jag bär med mig varje dag, men som tyvärr också ibland sätter mig i en del konflikter då jag ganska ofta hamnar i situationer då vissa personer försöker lägga stenar i min ryggsäck (som om där inte vore nog med stenar från mig).
Ett annat tips till den som är ledare är faktiskt att det finns väldigt få deadlines som inte går att skjuta på, till och med skatteinbetalningar går att skjuta på så egentligen finns inte tidsparametern om alla är villiga att stödja de i organisationen som behöver lösa sina problem, istället för att ta över och lösa den personens problem.
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar