Bör du sälja på internet?

Screen Shot 2015-07-29 at 09.04.21

​Stor del av min vardag nuförtiden rör ehandel. Varför tycker jag då ehandel är sjukt intressant och inspirerar mig mycket?

Kort sagt är det ganska enkelt, E-handel är inget nytt, det är jättegammalt. Hur tänker jag nu undrar du, är den där Borgman helt knäpp i huvudet? Ja det kanske jag är, eller inte. Jag ser det som så här.

Försäljning har alltid funnits, vare sig det varit byteshandel eller faktiskt innefattat ett eller annat betalningssätt. Det som sker på internet är inget annat än klassisk försäljning, dock är det en ny försäljningskanal som innehåller lite nya mekaniker, men det är fortfarande försäljning och med detta samma gamla modeller för försäljning som alltid funnits och det med vissa grundläggande principer:

– Utbud och efterfrågan styr
– Det måste finnas en köpare som är intresserad av att köpa det som säljs
– Varan som säljs måste fylla ett behov, antingen ett grupptillhörighetsbehov, livsstilsbehov eller lösa ett problem
– Priset måste ligga i relation till den nytta varan eller tjänsten ger

Det finns självklart fler principer, men de ovan är de mest tydliga och tyvärr finns det många inom både e-handel och tjänstebaserad försäljning på internet som faller på just dessa principer.

Ok, innebär det att om webbsidan och produkten uppfyller ovan, att det då också kommer vara en e-handel som kommer att lyckas? Nej tyvärr är det inte fallet utan det gäller att även ha koll på konkurrensen, i synnerhet när det gäller ganska likriktade varor, det vill säga varor som är lätta att hitta både i fysiska butiker som på nätet. Där finns det också vissa principer som styr, och en av de mest grundläggande principerna är Pris kontra tillgänglighet. Låt mig ge några exempel på det:

– Säg att du säljer en vara som du är ganska unik med i till exempel Sverige, en vara som inte finns i fysiska butiker för att det inte är möjligt att med den geografiska marknaden som en fysisk butik har att faktiskt nå lönsamhet på den. Om varan löser ett problem gör det att den är lysande att sälja via e-handel och priset är dessutom ganska oväsentligt, bara det ligger i relation till problemet varan löser.

Låt mig då ge dig ett annat exempel, och jag tar det direkt hämtat från mig själv för några veckor sedan: Mitt behov var att jag behövde en rulle lampsladd på ca 20 meter, lite kontakter, jag hade inte bråttom utan var endast bekväm. Detta är produkter som jag kan köpa i vilken fysisk bygghandel som helst, men då jag är bekväm av mig tänkte jag att, det är ju perfekt att köpa det på nätet. Jag satte igång letandet och hittade direkt flera ehandlare som hade just det jag behövde och dessutom till ett pris som låg i närheten av bygghandeln, kändes perfekt, lade varorna i varukorgen och gick till kassan…. Kaboom, helt plötsligt ökade priset med 200,- för då tillkom frakten, en fraktkostnad jag inte var beredd på och som inte hade informerats om tidigare och jag blev ganska irriterad, avslutade hela beställningen med att stänga webbläsaren och det blev ingen order.

Vad var det som gick fel, när de i praktiken hade min beställning i sin hand? Jo problemet var att varans nytta kombinerat med mitt behov av tillgänglighet av den inte låg i relation till varandra samt att de begick en dödssynd inom handel på internet, de var inte ärliga mot mig vid första “mötet”. Måste man då vara ärliga inom e-handel vid första mötet?

Nja är nog svaret på den frågan, är varans värde tillräckligt stort (priset tillräckligt lågt) eller varan är ensam om att lösa ett stort problem, så spelar det ingen större roll. Men i detta fallet hade jag ingen brådska att få min sladd, jag kommer ändå besöka en bygghandel inom 1 vecka och kan då handla lampsladden där istället (vilket har skett).

Vad lär vi oss då av detta, ja den första och största läxan som gäller all typ av e-handel såväl som fysisk handel är att det är exakt samma försäljningsprinciper som gäller, och att det faktiskt är svårare att sälja på internet än i en fysisk butik, detta tack vare att du inte kan rädda upp situationen genom att du möter personen öga till öga om inte personen tar kontakt med dig som e-handlare genom till exempel telefon eller sociala medier.

Slutsatsen i hela resonemanget är egentligen några tips till alla er som funderar på E-handel:

1. Finns det en marknad för varan om den hade sålts i en butik?
2. Vem skulle köpa den i en butik?
3. Finns den personen på internet?
4. Vad är den beredd att betala för produkten?

Om du inte kan svara på dessa frågor, gå tillbaka till kalkylbladet och ditt businesscase och gör läxan så har du verkligen ökat möjligheten för att lyckas med din handel.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar