Automatisering, en förutsättning

Screen Shot 2015-08-05 at 22.02.26

Idag har det varit möte med ett företag som jobbar med att hantera ekonomiska funktioner för företag. Detta företaget har enligt min mening kommit betydligt längre än många andra, då de inte springer och gömmer sig när man börjar prata automatiseringar och arbetsflöden utan de har verkligen tagit till sig det och rekommenderar redan från början system för att hantera fakturascanning, automatkontering osv, sådant som blir en allt mer viktig komponent i vardagen för ett expansivt företag.

Varför sitter vi då med denna fråga just nu? Jo för att JS Energi håller på att växa och vi växer ganska fort, då ett av våra ben är e-handel, ett ben som är väldigt transaktionsintensivt, vi har dessutom lite andra planer för expansion också som kommer ställa krav på likriktighet och automatisering.

För ett företag som är i expansion gäller det att alltid fokusera på sin kärnverksamhet och sällan är administrativa arbetsuppgifter kärnverksamheten. Detta innebär dock inte att lägga ut dessa arbetsuppgifter och kanske till och med automatisera dem är samma sak som att slippa bry sig, nej det är faktiskt som så att ska det hela bli framgångsrikt måste man själv från början vara med när man bygger processen, har mät och uppföljningspunkter och faktiskt lägger lika mycket fokus om inte mer på att läsa rapporter samt förstå vad som händer i ens bolag, något som inledningsvis kan vara svårt om man är van att göra det via redovisningen och inte via rapporter. Det gäller också att man litar på de som tar hand om de, för de kommer inte göra det likadant som du har gjort det utan de kommer göra på sitt vis, det viktigaste är inte hur det är vad resultatet blir.

Faktum kvarstår dock att genom att fokusera och automatisera kan man växla upp sitt företag, blandar man dessutom in modern teknik som elektroniska betalningar, fakturascanning och attestflöden blir det dessutom i de flesta fall billigare än att göra det själv om man räknar in indirekta kostnader. Dock som sagt var, det är viktigt att själv ha kontrollen och vara den som styr bolaget, min rekommendation blir därför att börja med att ta in det till dig, få det att funka under manuell flagg, välj sen att outsourca/automatisera det hela, men gör det när du kan det manuella flödet inom bolaget, för då kan du också alltid ta hem det igen, om det inte funkar med automatisering.

Nu däremot ska jag ha 2 dagars “semester” då jag ska jobba lite mindre och istället åka upp till Värmland, vacker natur, många mygg och nya upplevelser.

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar