Då var det dags igen, en ny del i min e-handelsserie, och idag kommer jag sväva ut lite mer och inte beröra just bara e-handelssidor utan alla typer av hemsidor. Håller just nu på att läsa boken “Get Digital” och i den så skrivs det att alla sidor på sätt och vis är en e-handelssida, dvs att syftet är att främja eller genomföra någon typ av försäljning, och ur den synpunkten så är det absolut rätt.
Själv brukar jag däremot för att förenkla det, dela in de olika kategorierna av sidor i 3 st, eller egentligen 5, men den 4e är ett uppslagsverk, typ Wiki eller liknande som har ett övergripande syfte att utan “vinning” sprida information, så det bortser jag från här, och den 5e är egentligen ett verktyg som ett ekonomisystem eller liknande så det bortser jag också ifrån här, utan istället fokuserar jag på de 3 olika typer av sidor som enligt mig existerar, och då handlar det om syftet med sidan, inte hur den är designad idag, jag ska förklara mer senare i inlägget. De 3 typer av sidor som finns är:
- Ren ehandelssida
- Referenssida
- Del av en säljprocess
Här nedan ska jag nu förklara vad de olika typerna är för typ av sidor och sist ska jag förklara ett av de största misstagen man brukar göra när man bygger sin ehandel.
“Ren e-handelssida”
En ren ehandelssida, är egentligen det enklaste, det är precis som det låter en sida som bara har fokus på att vara en ehandel och inget annat. Detta symboliseras av att hela säljprocessen från ett lead är generat till avslutad betalning, dvs hela transaktionen sker där.
“Referenssida”
En referenssida är lite mer invecklad, men ack så viktig. Den har egentligen väldigt lite funktion ur ett e-handelstänk, men ur ett försäljningstänk är den en väldigt viktig komponent, och idag är det en extremt viktig komponent om du bedriver personlig B2B försäljning. Ett exempel är att du blir uppringd av en säljare som presenterar vad företaget sysslar med, hur bra de är och allt annat fint som en säljare säger. Under samtalets gång eller efteråt går du in på företagets hemsida för att se vem säljaren var, eller vill veta mer om företaget. I många fall när säljare ringer “kalla” samtal så är syftet att de ska få till ett möte med dig, men tänk om det som du ser på deras sida inte stämmer med vad de säger, eller personen som ringer inte ens står uppskriven på sidan som en säljare (kanske är från ett Callcenter) då har den säljaren mycket svårare att få till mötet. Det kan också vara att du har haft möte med en säljare, eller träffat någon som har gjort ett uttalande och det sen inte stöds av sidan.
De som lyckas absolut bäst med B2B personligt sälj, har en hemsida och en digital närvaro som hela tiden stödjer säljaren i säljprocessen, tyvärr idag är det ganska vanligt att sidor till och med motarbetar hela processen. Ett exempel som hade kunnat göra mycket bättre resultat, är att jag idag blev uppringd av en säljare från ett lokalt företag som ville sälja SEO tjänster. De presenterade sig som personliga och att de verkligen är människor bakom och inte bara funktioner, det var deras största säljpoäng. När jag under samtalets gång går in på deras sida och tittar på de som jobbar där, så är där inga bilder, utan bara skuggbilder och enbart förnamn på de anställda, detta ger verkligen inte samma bild som de ville förmedla. Det är också viktigt att man kan ha referenssidor på annat än en domänadress, Facebook och LinkedIn sidor är också fantastiska referenssidor, men se till att de har samma budskap på alla kanaler.
“Del av en säljprocess-sida”
En sida som är en del av en säljprocess, är den sidan som nog är vanligast. Det är en sida som genom att man driver trafik till den, ex med adwords eller med Sociala medie annonser vill skapa ett intresse för att t ex generera ett lead som sen en säljare ska ringa upp på. Det behöver dock inte vara ett lead, det kan också vara att man laddar ner ett dokument som behövs för att driva säljprocessen framåt, eller varför inte att sidan har som syfte att man digitalt ska signera ett avtal. Här kvalificerar sig också in rena “orderportaler” bakom inläggningar där man beställer från sina avtalade leverantörer. Då kanske någon säger, men det är ju en ehandel, ja och nej. Sidan är rent tekniskt en ehandel på en e-handelsplattform, men ur ett strategiskt perspektiv har införsäljningen skett via andra kanaler, ett ramavtal har kanske tecknats och sidans syfte är inte att sälja, utan att förenkla en beställningsprocess, det är snarare ett beställningsverktyg och gränsar mer till den 5e varianten som är ett verktyg för att genomföra något administrativt.
Nu kanske vän av ordning undrar varför jag skriver allt detta? Det finns en ganska enkel anledning till det, genom att känna till ovan kan man nämligen undvika ett riktigt stort misstag. Det misstaget är att försöka bygga en sida/site som har flera primära syften. Det är nämligen som så att för att vara framgångsrik och lyckas kan din sida bara ha ett primärt syfte, antingen är det att vara en e-handel, eller något av de andra. Det vanligaste misstaget man gör är att man vill kombinera e-handeln med något annat, men det har visat sig att det sällan är lyckosamt utan istället de företag som fokuserar på att vara en typ primärt och sen kan man vara sekundärt en annan har betydligt större sannolikhet att lyckas med sina mål. Då detta är en serie om e-handel så vill jag med detta säga, att bygg er site primärt för att vara en e-handel och trots att ni vill ha med så mycket mer, lägg det som produkt och kategoritexter i SEO format, gör en artikelserie av det i sociala medier eller varför inte starta en blogg där ni kan sprida den kunskapen och kanske till och med göra inlänkar till er sida.
I nästa del kommer jag skriva lite om vad en förtroendegivande sida bör innehålla för att inte skapa tvivel, tills dess tycker jag att ni ska surfa runt på de framgångsrika och mindre framgångsrika e-handlarna och se hur de har fokuserat sin site för att nå olika mål.