Då var det dags för del 6 av e-handelsserien, och denna gången kommer det handla om konkurrenterna.
Just nu sitter jag i Östersund och ska lägga ut detta inlägget (bilden är från vägen till Östersund vid Sveriges största stenbro), visst är det skönt med E-handel, den fungerar fast man inte är på kontoret, dock ska man veta att den fungerar inte utan försäljning, och utan de fantastiska kollegorna på JS Energi hade jag inte kunna sitta här i Östersund och skriva detta samtidigt som de hanterar pack, plock och all försäljning.
En av sakerna som man bör titta närmare på när man sätter upp sin e-handel och även löpande under hela sin verksamhet, är konkurrenssituationen. Själv ägnar jag 1 timme i veckan åt att söka, google och kontrollera de viktigaste sökorden och relevanta sidor för att se hur och vad våra konkurrenter gör, också att upptäcka om någon av dem har justerat sina priser, sortiment eller kanske lanserat en ny sida.
Av vilken anledning är då detta så viktigt? Egentligen är ju svaret självklart, det är dessa som du har att tävla mot när det handlar om att generera trafik till lägsta möjliga kostnad, men också när det gäller hur lätt det är att handla och vilka hinder som de har.
Första saken som jag alltid gör när jag första gången skall analysera en konkurrent är att jag gör en gammal klassisk SWOT Analys, ni vet en sådan där man radar upp konkurrentens Svagheter, Styrkor, Möjligheter och Hot. Sen försöker jag se in på deras Styrkor och se om de är värda att kopiera, här kan man hitta sådana saker som leveranstider, priser, tillgänglighet och annat. Dessa styrkor är det viktigt att vi klarar av att bemöta med vår verksamhet, vi måste egentligen vara minst lika bra på alla styrkorna för att kunna kämpa mot dem och vinna affärer.
Om styrkorna är sådant som vi måste kopiera, så är svagheterna sådant som vi kan lära oss av och göra bättre, här hittar man ofta olika dolda avgifter, returhantering men också saker som direkt handelshinder, sökfunktioner, betalmöjligheter osv. Det är dessa som blir vår möjlighet att bli bättre än dem.
Detta gör jag sen för varje konkurrent, men också en för mig själv och den plattform/shop jag har igång just nu eller ska starta. Det svåra med att göra en SWOT analys både av din egen verksamhet så väl som för dina konkurrenter är att du måste vara ärlig. Det absolut svåraste är att vara ärlig över din egen verksamhet och faktiskt acceptera att här är de bättre än mig och inte komma med ursäkter för vad du själv “tycker” utan se på det med klara ögon där du tar bort dina känslor.
När jag sen har gjort SWOT analyserna brukar jag stapla upp styrkor och svagheter i ett excelblad tillsammans med mina egna kolumner för att mäta och få en grund för en strategi där jag kan vara starkare på de avgörande delarna. Här gäller det att vara ärlig igen och se vilka styrkor och svagheter är mer värdefulla än andra. Ex kan ju fria returer vara en styrka utifrån säljperspektiv, men om det är en vara som har låg returrate så kan den styrkan vara väldigt lite värd, men i klädvärlden är den värd väldigt mycket.
I många verksamheter räcker det inte med att titta på de digitala konkurrenterna, utan man måste också titta på den i den fysiska världen. Vad är deras styrkor och svagheter, det är kanske där dina kunder är idag, för de saknar dig och ditt erbjudande.
Är detta allt i en konkurrentanalys? Nej det finns en sak till som är väldigt viktig och det är att titta på deras marknadsföring, vad är det som de som lyckats gör bra? Det är nämligen här du kan lära dig något. Med stor sannolikhet har de som lyckats, hittat sin målgrupp, sina personas och budskap som matchar dem och det resulterar i rätt besökare som handlar.
Punkten om konkurrenter vill jag även lägga en liten varning på, lägg inte för mycket tid på det, finns väldigt många e-handlare som lägger för mycket tid på att titta på konkurrenter, skräms av dem och nästan förklarar krig mot dem istället för att fokusera på sin egen verksamhet, vad kan man göra bättre, vad saknas i min shop och vad säger mina kunder. Lyssna alltid mer på dina befintliga kunder än vad du tittar på konkurrenterna. Kom också ihåg när ni gör detta att inte gå bort er i tekniska lösningar. Ni kommer upptäcka att konkurrenterna kanske har tekniska funktioner som ni saknar, men faktum är också att tekniska funktioner är inte en självklar sak som driver försäljning, glöm inte bort att kopiera det som driver försäljning kopiera inte allt tekniskt.
I nästa del ska vi äntligen börja titta lite på hur man kan resonera runt marknadsplatser kontra sin egen plattform, tills dess om ni är e-handlare lägg lite extra tid i nästa vecka på att titta på era konkurrenter och se vad de gör bättre än er, men titta inte på priset utan på resten som är enklare att kopiera.