Förändringens fiende nummer 1

Känner du någon som har slutat röka för att sen börja igen efter några månader, eller kanske till och med efter något år? Jag tror att vi är många som känner någon som passar in på den beskrivningen. Listan på saker som man tar beslut om att förändra, påbörjar en förändring, känner det går bra och sen faller tillbaka kan nog göras lång för oss alla, detta är nämligen ett mänskligt drag.

Varför skriver jag då om detta? Detta är ju inget nytt och har det något med min vardag att göra? Jo det har faktiskt något med varje ledares vardag att göra, det har att göra med varje investerares vardag och varje entreprenörs vardag. Anledningen är att det gäller inte bara rökning, det gäller även förändring i verksamheter, oftast den största utmaningen i “turn around” cases.

Det som ofta händer är att man sitter, har ett styrelsemöte, ledningsgruppsmöte eller ett ägarmöte och tar beslut om att vi ska genomföra en förändring. Då pratar jag inte om små vardagliga förändringar som att börja mata in en ny informationen i CRM systemet, utan större förändringar av erbjudande, go to market, organisation eller strukturer i bolaget. Efter mötet är alla taggade, går ut och påbörjar genomförandet. Personalen informeras, leverantörer och kunder uppdateras och allt sätter igång. På nästa möte går man igenom förändringarna, och man har då kommit ganska långt och kommer överens om att man ska fortsätta på den inslagna vägen och nu är det ju bara att ta det in i målet och man går vidare till nästa punkt på agendan. Här börjar nu det farliga i hela förändringen och förändringens fiende nummer 1 börjar visa sig. Förändringens fiende nummer 1 har också ett annat namn och det är “vardagen”. Japp denna läskiga sak som kommer dag efter dag. Denna läskiga sak som gör att förändringar inte slutförs och blir ett halvdant försök. Då spolar vi fram bandet 6-12 månader och tittar på resultatet av förändringen, hur gick det. Ja tyvärr skulle jag säga att enligt egen uppskattning så är 75% av alla förändringscase i samma läge som de var när förändringen börjades, man är tillbaka i det som gällde innan förändringen genomfördes. Vad är då anledningarna till det?

Jag har över åren identifierat att antal indikatorer som ökar sannolikheten att misslyckas med förändringar och dessa är:
1. Man slutar att följa upp förändringen efter 2 uppföljningar och går vidare till operativa frågor och andra förändringsärenden som med stor sannolikhet inte heller kommer att lyckas.
2. Den ansvarige ledaren tappar fokus på förändringen eftersom resultatet tar tid för att visa sig och hen börjar då fokusera på saker som ger en direkt återkoppling eller ett direkt resultat.
3. Den ansvarige ledaren vill egentligen inte genomföra det utan väljer att göra det för att hen är tvingad och måste genomföra det.
4. De som har tagit beslutet har inte lyckats förklara anledningen för de som är berörda av förändringen.
5. Man tror att man är klart på ledningsnivå men inte följt upp ifall verksamheten har tagit till sig och implementerat förändringen.

Som ni ser ovan är det i de flesta fall ledaren som skall leda förändringen som är där det brister. Tyvärr kan man i väldigt många bolag säga att de flesta problem som uppstår och som inte ordnas är ledningen som ansvarar för att det inte blir åtgärdat.

Det som inte är med ovan, är den enkla förklaringen att ledningen är konflikträdd eller att enskilda individer inte tycker förändringen är rolig och helt enkelt skjuter det på framtiden.

Hur gör man då för att säkerställa att man inte fastnar i dessa fällor? Ja egentligen är det inte så svårt. Vid starten av förändringen säkerställa att dessa punkter finns med i planen och genomförs:
– Delmål som ska uppnås och tidsplan för dessa.
– Mätetal som visar att förändringen genomförs
– En tydlig anledning till att man genomför förändringen och anledning som kan kommuniceras.
– Uppföljning, Uppföljning och uppföljning.

Det viktigaste i förändring är att våga genomföra hela förändringen och inte göra den halvvägs och vara nöjd, för det är som att sluta röka och sen börja feströka igen. Detta innebär i de flesta fall att efter ett tag är du tillbaka i samma läge som du var innan och samma sak gäller vi förändringar i organisationer.

Nu börjar grillen bli klar, så detta får anses vara färdigskrivet och det är nu dags att äta istället ????

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email
Dela på print
Print

Lämna ett svar